szerző:
MTI

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint munkáltatói nyomásra egyre inkább nő a pedagógusoknál a határozatlan idejű szerződések határozottá minősítése.

Két tendencia tapasztalható: munkáltatói nyomásra egyre inkább nő a határozatlan idejű szerződések határozottá minősítése, amely jogszerűtlen és teljes mértékben elfogadhatatlan intézményszervezési és érdekvédelmi szempontból egyaránt. Egyre inkább kezd jellemzővé válni a pedagógusi pályára belépők határozott időre történő szerződtetése is – véli az érdekképviselet.

A PDSZ szerint a határozott idejű munkaszerződések arányának emelkedése az oktatás minőségének romlását eredményezheti. A határozott idejű szerződésekkel forrást vonnak ki az oktatásból, s egy esetleges elbocsátásnál nincs felmondási idő, végkielégítés sem jár. Emellett minden béren kívül juttatást – például szakkönyvvásárlási támogatást – csak időarányosan kell fizetni.

Nem lehet a pedagógusokat bizonytalanságban tartani. A jelenséggel kapcsolatban az európai szakszervezeti szövetség több ízben felemelte a szavát. Magyarországnak nem kellene az ellenkező irányba mennie – vélik a szakszervezetiek.

Magyar Bálint oktatási miniszter közölte: az iskolák maguk döntik el a fenntartó útmutatásai alapján, hogy milyen szerződéseket kötnek a hatályos jogszabályok szerint. Ebbe az oktatási tárcának közvetlen beleszólása nincs.

Ha törvényességi problémák merülnének fel, az ombudsmanhoz kell fordulni, amennyiben egyedi esetekről, akkor a munkaügyi bírósághoz. Hozzátette: a tárcának nincsenek statisztikai adatai arról, hogy milyen gyakran fordulnak elő ilyen esetek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a pedagógusok

Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ); az érdekvédők szerint alkotmányellenes a Prémium Évek Programban megjelenő munkakör nélküli foglalkoztatás.

MTI Itthon

Magyar pedagógusok: még jó a hazai felsőoktatás

A középiskolai pedagógusok szerint a magyar felsőoktatás szakmai színvonala megelőzi az EU intézményeiét, minden másban azonban alul marad - derül ki a Felvételi Információs Szolgálat országos felméréséből, amelyben 265 érettségit adó középiskola 2 263 pedagógusa vett részt.

Megvizsgáltak 13 slime-ot, és aggasztó dolog derült ki: a felük veszélyes anyagot tartalmaz

Megvizsgáltak 13 slime-ot, és aggasztó dolog derült ki: a felük veszélyes anyagot tartalmaz

Felér egy beismeréssel? Bezárja egyik kínai gyárát a Samsung

Felér egy beismeréssel? Bezárja egyik kínai gyárát a Samsung

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Rettegésben tartotta a gyermekotthon lakóit egy testvérpár

Rettegésben tartotta a gyermekotthon lakóit egy testvérpár

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

A sötétben járó gonosz ilyenkor a legerősebb

A sötétben járó gonosz ilyenkor a legerősebb