szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az irodalmi élet újabb szereplője hozta nyilvánosságra ügynökmúltját. Kántor Zsolt a magyar kulturális élet személyiségeiről készített jelentéseket a pártállam titkosszolgálata számára a nyolcvanas évek második felében.

Az író, költő az Élet és Irodalom e heti, pénteken megjelent 45. számában nyilvánosan kért bocsánatot azoktól az íróktól - személyesen is megnevezve Kukorelly Endrét és Parti Nagy Lajost -, akikről III/III-as szt-tisztként jelentéseket írt.

„A megtérésemnek egy olyan szakaszába érkeztem, amikor az Úrnak minden piszkot el akarok mondani. Világosságra kell hozni a dolgokat ahhoz, hogy az ember új emberként éljen tovább" - mondta Kántor Zsolt a nyilvánosságra hozatal indokáról.

Kántor Zsolt a Hetek című hetilap, szintén pénteken megjelent számában „Beszervezésem keserédes íze” címmel részletesen is beszámolt múltjáról. Mint írta, Sarusi Mihálytól már korábban bocsánatot kért. Kukorelly Endréről, Parti Nagy Lajosról, Alexa Károlyról és Zalán Tiborról is készített jelentéseket.

„Olyan lényeges kérdésekre kellett válaszolnom, hogy a megfigyeltek hogyan vélekednek március 15-ről, a pártról, 1956-ról, hallgatják-e a Szabad Európa Rádiót. Az oroszok itt tartózkodásáról, a határainkon túli magyarságról is tudni akartak, konkrétan Erdélyről, valamint azt is, hogy kiket szeretnének írószövetségi vezetőknek" - írta Kántor Zsolt.

Kántor Zsolt a Hetekben megjelent cikk szerint „jelenleg egy nyomda könyvkiadási referense, a Szépírók Társaságának tagja, a Tevan Könyvkiadó ex-igazgatója, a Bárka irodalmi-művészeti folyóirat alapító főszerkesztője. A nyolcvanas években tagja volt a József Attila Körnek is. Rendszeresen publikál a Mozgó Világban, a 2000-ben, a Kritikában, a Holmiban, az Élet és Irodalomban és a Hetekben”.

Az irodalmi élet szereplői közül korábban az idén elhunyt Tar Sándor író, valamint Molnár Gál Péter kritikus ismerte be, hogy annak idején szerepet vállalt a III/III-as csoportfőnökség szolgálatában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Molnár Gál Péter: homoszexualitása miatt zsarolták

Elkészült Molnár Gál Péter ügynöki beszervezéséről szóló könyve; a Coming out címmel megjelenő életrajzi kötetből kiderül, hogy a színikritikus azért lépett a III/III-as csoportfőnökség kötelékébe, mert szexuális mássága miatt zsarolták.

MTI/hvg.hu Kult

Elhunyt Tar Sándor író

Vasárnap hajnalban debreceni otthonában 64 éves korában elhunyt Tar Sándor József Attila-díjas író, szociográfus. Sötét hangulatú novellái és szociográfiái tették ismertté, talán legjobb írása a magyar bűnregény klasszikusává lett Szürke galamb.

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra

Újabb alkotmányjogi panaszt nyújtott be a lúgos orvos

Újabb alkotmányjogi panaszt nyújtott be a lúgos orvos

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát