szerző:
MTI

A XVI. kerületi Fidesz szerint az önkormányzati választást durván befolyásoló döntést hozott a helyi jegyző, amikor az MSZP számára kedvezően módosította a választókörzetek határait - közölte Kovács Péter, a Fidesz-frakció tagja szerdán. A helyi MSZP szerint az eljárás törvényes, a kerületi jegyző pedig úgy látja, a korábbi szabályozás volt aránytalan.

Tiltakozását fejezte ki a Fidesz mellett az SZDSZ, az MDF, a Munkáspárt, a MIÉP, a Jobbik, valamint a Függetlenek XVI. kerületi Egylete a választókörzetek határainak módosítása miatt. Kovács Péter, a helyi Fidesz-frakció tagja, hozzátette: a jegyző ennek ellenére hozta meg hétfői döntését. 

A tiltakozók szerint az intézkedés figyelmen kívül hagyja a választási eljárásról szóló törvényt és nem alkalmazkodik a kerület történelmi, földrajzi és településszerkezeti sajátosságaihoz, s az MSZP irányában elfogult.

Molnár Gyula helyi MSZP-elnök, aki kiállt a módosítás törvényessége és a jegyző döntése mellett, nyilatkozatában azt írja: a választókerületi elosztás "a választók számának nagyfokú aránytalanságai miatt nem felelt meg a törvénynek". A választási iroda vezetője (aki egyben a jegyző) a választási eljárási törvényben foglaltaknak megfelelően járt el, és ezzel évtizedes mulasztást pótolt - írta. Álláspontja szerint a nyilatkozatot aláíró szervezetek vagy nem ismerik a törvényt, vagy félreértelmezik azt. 

Hőrich Ferenc kerületi jegyző közleményében az áll, hogy a korábban megállapított szabályozás ellentétes volt az alkotmánnyal és a választási eljárásról szóló törvény előírásaival; indokolatlanul nagy eltéréseket tartalmazott, valamint sértette a választópolgárok egyenlő választójogát is. A jegyző aláhúzza: a helyi választási iroda vezetőjeként és köztisztviselőként - kollégáival együtt - feladatát kizárólag a köz érdekében, a jogszabályoknak megfelelően, köztisztviselői esküjének megfelelően, szakszerűen és pártatlanul végzi. "A választókerületek kialakításával kapcsolatos jogorvoslatokra a választási eljárásról szóló törvény szerint a megfelelő fórumhoz lehet jogorvoslatért folyamodni" - olvasható Hőrich Ferenc közleményében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Új jelöltet indít a Fidesz a szabolcsi 10-es választókerületben

Új országgyűlési képviselőjelöltet indít a Fidesz Tilki Attila, Fehérgyarmat alpolgármestere személyében Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 10-es számú választókerületében - jelentette be Font Sándor, a párt gazdatagozatának elnöke szombaton a szatmári városban.

Itthon

Letolt gatyával a választók előtt

A magyar közvélemény egyelőre elnézi politikusai magánéleti kisiklásait. Szakértők szerint paradox módon azért, mert kevés jót gondol róluk: hazudnak, lopnak és jellemtelenek – véli –, hogy közben még házasságot is törnek, az bagatell. A politika bulvárosodása azonban nálunk is feltartóztathatatlan: a hálószobatitkok vagy az iszákosság sem maradhat majd rejtve.

MTI Itthon

Az MSZP kitart a választójogi törvény módosítása mellett

Az MSZP frakciója ezen a héten benyújtja javaslatát a választójogi törvény módosításáról – többek közt erről beszélt Gyurcsány Ferenc kedd reggeli rádióinterjújában, melyben azt is leszögezte: a kormány nem kíván változtatni a vatikáni szerződésen. A választási kampánnyal kapcsolatban kijelentette, a személyek elleni támadás megengedhetetlen.

MTI Itthon

Hatással lesz a választókra az időjárás

Az aktuális időjárás jelentős hatással lehet a választások részvételi arányára – írta közleményében az Országos Meteorológiai Szolgálat. A választások napjaira vonatkozó időjárás-előrejelzést a legkorábban az események előtt egy héttel adja közre az OMSZ.

Egyre többen tartoznak a NAV-nak

Egyre többen tartoznak a NAV-nak

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

Több mint kétszeresére drágult a Vasas-stadion építésének második üteme

Több mint kétszeresére drágult a Vasas-stadion építésének második üteme

Jóval kevesebben mászhatják meg a Mount Everestet idén, mint a korábbi években

Jóval kevesebben mászhatják meg a Mount Everestet idén, mint a korábbi években

Brexit: mától regisztrálhatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok

Brexit: mától regisztrálhatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok

Újabb génszerkesztett babák születhetnek

Újabb génszerkesztett babák születhetnek