szerző:
MTI

Sólyom László nem akar engedményt az EU-ba készülődő országoknak - írta hétfőn a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung, beszámolójának címében is kiemelve ezt a gondolatot.

A frankfurti lap munkatársa a magyar államfő hivatalos berlini látogatása alkalmából rendezett kerekasztal-beszélgetés anyagát dolgozta fel, s mint írta: Sólyom László "elvből" ellenzi az engedményt.

"Amennyiben a bebocsátásra váró országok nem birkóznak meg az Európához való alkalmazkodással, hanem csak politikai okokból veszik fel őket, az az egész térségre nézve káros" - idézte a német lap a magyar államfőt, aki szerint Nyugat-Európában a közép-kelet-európai államokat egységnek tekintik, s amennyiben valamelyik állam nem tesz eleget az Európai Unió normáinak, az összes többi is imázskárt szenved.

A beszélgetés során a magyar államfő kifejtette, hogy csak a nemzeti azonosságtudat segíti elő az európai identitást, sajnálja, hogy a franciák és a hollandok elutasították az európai alkotmányt, a szavazásra jogosultak nem az alkotmányt, hanem más szempontokat helyeztek előtérbe. Szólt arról is, hogy az anyaországban és a határokon kívül élő magyarok "nemzeti egységet" alkotnak, s hogy a magyar társadalom vallja: a határok revíziója nem jöhet szóba.

Sólyom László szerint itt az ideje annak, hogy a polgárok Európájukat "kulturális egységnek" tekintsék. Szerinte a polgárok mostanáig torz képet kapnak, mert Brüsszellel mindig csak a nehézségeket azonosítják, míg az előnyöket, amelyeket az unió jelent polgárai számára, az egyes államok maguknak tulajdonítják.

A magyar államfő elmondta: azért írta ki a lehető legkorábbi időpontra a magyarországi választásokat, hogy az új kormány, "akár jobboldali, akár baloldali", például az államháztartásban jelentkező problémák miatt azonnal munkához láthasson. Októberben a helyhatósági választásokra is a lehető legkorábbi időpontban kerül sor.

Aktuális magyarországi eseményeket érintve elmondta, hogy 1989-ben "jogállami forradalom" zajlott le, ennek a forradalomnak az eszközei és az eredményei jogállamiak. A közvéleménynek csak akkor van joga információra, ha egy egykori besúgó, vagy nem hivatalos munkatárs a politikai életbe  törekszik, közhivatalt akar vállalni. A magyar államfő sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy a most nyilvánosságra került esetek "nem a kommunista rendszert, mint olyat teszik ki közszemlére, hanem egyes személyeket" - olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitung hétfői számában.
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Sólyom: az embereknek elegük van az ellenségképekből

Óvott a lejárató kampánytól, a teljesíthetetlen ígéretektől, és az egyéni felelősségre hívta fel a figyelmet Sólyom László köztársasági elnök újévi beszédében, a 2006-os parlamenti választások kapcsán.

MTI Világ

Nem döntöttek a román és a bolgár EU-csatlakozás halasztásáról

Az Európai Bizottság kedden nyilvánosságra hozza a Romániáról és Bulgáriáról szóló éves országjelentéseit, de ezekben - a korábbi várakozásokkal ellentétben - egyelőre nem tesz javaslatot arra, hogy egy évvel el kell-e halasztani a két ország EU-belépését.

MTI Itthon

Orbán előnyösnek tartja Románia EU-csatlakozását

Minden magyarnak - beleértve a határon túliakat - jó, ha bent van az Európai Unióban, mert ez az út vezet majd el a kettős állampolgársághoz is - mondta csütörtökön Nagyváradon Orbán Viktor, a Fidesz MPSZ elnöke. Tőkés László kevésbé derülátó.

Vélemény

Támadják Sólyom köszöntőjét

Már javában benne vagyunk 2006-ban, de még mindig téma Sólyom László államfő újévi köszöntője. Támadják innen-onnan, de beszélnek róla. Lehet, hogy ezt akarta?

Világ

Megkezdődtek a török és horvát csatlakozási tárgyalások

Hivatalosan megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások az Európai Unió és Törökország között. Angol lapértesülés szerint a török tárgyalások elkezdéséért cserében Ausztria kikényszerítette az EU-tól a felvételi tárgyalások elindítását Horvátországgal.

MTI Világ

Elcsúszhat Törökország EU-csatlakozási tárgyalássorozata

Az Európai Unió soros, brit elnöksége hétfőre virradó éjjel felfüggesztette a török csatlakozási tárgyalások megkezdéséről folyó luxemburgi megbeszéléseket, anélkül, hogy a huszonötöknek sikerült volna megállapodásra jutniuk, azaz rávenniük az osztrákokat álláspontjuk megváltoztatására; a tanácskozást délelőtt folytatják.

Világ

Csúszhat Románia EU-csatlakozása

A kedden nyilvánosságra kerülő országjelentés kiszivárgott hírek szerint azt állapítja meg, hogy Romániában gyorsabban folynak a reformok, mint Bulgáriában - írja a Transindex.

Andy Vajna halála óta már 30 százalékot zuhantak tőzsdei cégének részvényei

Andy Vajna halála óta már 30 százalékot zuhantak tőzsdei cégének részvényei

Csak egy valami hiányzik igazán a kínai Tesláról

Csak egy valami hiányzik igazán a kínai Tesláról

Új közvilágítást kap a Városliget

Új közvilágítást kap a Városliget

Videó: kicsit sok a hó Ausztriában, kétméteres hósapkát viselnek az autók

Videó: kicsit sok a hó Ausztriában, kétméteres hósapkát viselnek az autók

Lekerülhetnek a zöld rendszámok a 300 lóerős hibrid autókról

Lekerülhetnek a zöld rendszámok a 300 lóerős hibrid autókról

Új magyar alkalmazás készült, amellyel csereberélheti és el is adhatja megunt ruháit

Új magyar alkalmazás készült, amellyel csereberélheti és el is adhatja megunt ruháit