szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mind négy parlamenti párt elfogadja a köztársasági elnök döntését, amellyel Sólyom László április 9-re tűzte ki a választások első fordulóját, az SZDSZ és az MDF külön üdvözölte a korai időpontot.

A 2002-es kampány plakátjai
© Horváth Szabolcs
A Magyar Televízió (MTV) élő adásában Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese azt mondta: az államfő alkotmányos és törvényes dátumot hirdetett ki, amelyet mindenki elfogad. Eszerint fogunk eljárni - közölte a politikus, aki ugyanakkor hozzátette: az MSZP-nek nem a választási időpont a fontos, hiszen a párt képviselőjelöltjei készek arra, hogy "ebben a legkorábbi időpontban" is találkozzanak a választókkal és ismertessék a párt programját.

A többség az április 9. időpontra számított, mert az ország érdeke, hogy választási kampány időszaka minél rövidebb legyen - hangsúlyozta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke az MTI-nek.

"Az emberek többsége és a politikai pártok többsége is az április 9-ei időpontra számított, úgy látjuk, hogy Sólyom László is osztja azok véleményét, akik úgy látják, hogy az ország érdeke, hogy a választási kampány időszaka minél visszafogottabb, minél rövidebb legyen, a vetélkedés helyett minél hamarabb a közös cselekvésnek jöjjön el az ideje" - mondta a politikus.

Arra az észrevételre, hogy a kora áprilisi dátum - a két választási forduló közé eső húsvéti ünnepek miatt - az elemzők egy része szerint a jobboldalnak kedvez, Pokorni Zoltán azt mondta: ezt nem tartja kizártnak, de nem hiszi, hogy meghatározó szempont lenne.

"Mostantól kezdve élesbe fordult a választási felkészülés, indul a kampány" – mondta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke az MTI-nek. A liberális párt vasárnap tartja küldöttgyűlését, ahol véglegesítik a választási programot, "ezek szerint ez egyúttal egy kampánynyitó rendezvény is" – tette hozzá a politikus.

Kuncze Gábor azt mondta, hogy a választási esélyeket nem befolyásolja a szavazás időpontja. Az SZDSZ elnöke korábban az MTI-nek úgy nyilatkozott: az ország érdeke szempontjából a minél korábbi választás a jó, hiszen a felálló kormánynak el kell indítania a 2007-es költségvetés előkészítését és az uniós elvárásoknak megfelelően szeptember 1-re benyújtandó módosított konvergencia programot.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke az MTV-ben üdvözölte, hogy rövid lesz a kampányidőszak, hiszen – tette hozzá – ez jó az állampolgároknak, a pártoknak és a költségvetésnek is.

A pártelnök megjegyezte: "Az időponttal kapcsolatban a köztársasági elnök úr megválasztása óta egyetlen pártelnökkel egyeztetett, Orbán Viktorral, aki nemrégiben azt nyilatkozta, hogy 125 nap múlva, április 9-én lesz a választás. Ha szándékos, ha véletlen ez az egybeesés, mindenféleképpen kínos".

Sólyom senkivel sem egyeztetett (Oldaltörés)

Sólyom László
© Dudás Szabolcs
Az országgyűlési választások időpontjáról a köztársasági elnök egyetlen párt képviselőjével, vagy közjogi méltósággal sem konzultált, döntéséről nem is tájékoztatott senkit előzetesen - mondta Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke.

"Politikai pletykák mindig voltak és mindig lesznek. Különösen igaz ez a választások előtti időszakra. Az államfő azonban meggyőződése szerint dönt és ebben nem befolyásolhatják megalapozatlan híresztelések" - közölte a sajtófőnök arra a felvetésre, hogy egyes sajtóorgánumok sugalmazása szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, illetve Orbán Viktor, a Fidesz elnöke már korábban értesült a választási dátumokról.

Wéber Ferenc emlékeztetett arra, hogy a választási időpont meghatározásával kapcsolatban nincs olyan jogszabályi előírás, amely a köztársasági elnököt a pártokkal való konzultációra kötelezné. A pártok közti alkufolyamatnak fontos szerepe van demokratikus berendezkedésünkben, de ez nem jelenti azt, hogy minden döntésnek ilyen módon kell megszületnie - tette hozzá Wéber.

"Az államfő mindig mérlegeli és a jövőben is mérlegelni fogja, van-e helye a pártokkal folytatott egyeztetésnek" - szögezte le a sajtófőnök azzal összefüggésben, hogy Sólyom László miért tért el elődei gyakorlatától.

Arra az észrevételre, hogy a kora áprilisi dátum - a két választási forduló közé eső húsvéti ünnepek miatt - az elemzők egy része szerint a jobboldalnak kedvez, a sajtófőnök elmondta: az ünnepek és a választói magatartás közötti összefüggést az eddigi választások tapasztalatai nem igazolják.

A mai közéletben csaknem értelmezhetetlen, ha valaki nem pártérdekek szerint, vagy azok ellenében cselekszik, hanem azoktól függetlenül - jegyezte meg.

Megfogalmazása szerint közös érdek, hogy a szokatlanul korán elkezdődött kampány mielőbb véget érjen. "A választási kampány természetesen fontos a demokratikus többpártrendszer működése szempontjából, de aligha kívánatos, hogy több mint fél évig tartson. Mindannyiunk érdeke, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba, a kormány, bármilyen színezetű is legyen, mielőbb megalakuljon és meghozza a halaszthatatlan gazdasági intézkedéseket" - hangsúlyozta a sajtófőnök.

"Mivel a jogszabályok több korlátozó és tiltó rendelkezést tartalmaznak, ahhoz, hogy a közjogi hagyományoknak megfelelően, vasárnap lehessen szavazni, a törvényeket értelmezni kellett" - fejtette ki a sajtófőnök.

A választások időpontja és a legfőbb ügyészi poszt betöltése közötti esetleges összefüggést firtató kérdésre válaszolva Wéber Ferenc elmondta, hogy a legfőbb ügyész jelölésével kapcsolatos megfontolások semmilyen szempontból nem befolyásolták a választási időpontok meghatározását.

Az Országos Választási Bizottság által közzétett határnapok (Oldaltörés)

A választópolgárok február 10-ig kézhez kapják a választási értesítőt, közismert nevén a kopogtatócédulát, valamint az ajánlószelvényt - közölte az Országos Választási Iroda. Az említett határidőket és határnapokat a csütörtökön megjelenő belügyminiszteri rendelet rögzíti.

A rendelet értelmében a választói névjegyzéket február 8. és 15. között teszik közszemlére. Február 17-ig kell megválasztani az Országos Választási Bizottság, a területi választási bizottságok tagjait, valamint ekkor jár le az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok választott tagjainak  megválasztási határideje is.

Március 17-ig kell benyújtani a kérelmeket arra, hogy a választó külképviseleti névjegyzékbe kerüljön. Ugyanezen a napon jár le az egyéni választókerületi jelöltek bejelentésének végső határideje. Ahhoz, hogy valaki egyéni választókerületi jelölt lehessen, legalább 750 választópolgár érvényes ajánlását kell összegyűjtenie. Március 20. a területi listák, március 21. az országos listák bejelentésének határideje. Március 20-ig kell megválasztani a szavazatszámláló bizottságok választott tagjait. Március 31-ig bízhatnak meg tagokat a pártok a választási bizottságokba.

A 2006. évi országgyűlési választások végleges eredményének megállapítására április 29-én vagy 30-án kerülhet sor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Küldöttgyűlés előtt az SZDSZ

Mécs ment, Kóka jön - e kádercsere sokat elárul a szabaddemokraták belső viszonyairól a kampánynyitónak szánt vasárnapi küldöttgyűlés előtt. A Kuncze Gábor (képünkön) vezette SZDSZ-be éppen belépni készülő gazdasági miniszternek azért megüzenték: ne próbáljon yuppie-pártot faragni a magyar liberálisok szövetségéből.

Itthon

Kiszervezett kampányakciók

A kampányfinanszírozási szabályok teljes megcsúfolásához vezethet, ha - mint számos jel mutatja - az idei korteskedés főszereplőivé válnak azok a politikai segédcsapatok, amelyek civil köntösben ugyan, de nyilvánvalóan egy-egy párt mellett vagy ellen lépnek fel akcióikkal.

MTI Itthon

Gyurcsány nem akar hecckampányt

Az MSZP országos elnöksége február 18-ra hívja össze a párt miniszterelnök-jelölő kongresszusát – jelentette be Hiller István, a szocialista párt elnöke.