szerző:
MTI

Szabadnak minősítette a magyar sajtót a tavalyi évről készült, csütörtökön közzétett jelentésében a Freedom House New York-i székhelyű független amerikai szervezet, amely szerint azonban aggodalmat váltott ki, hogy 2005-ben is változatlanul magas volt az újságírók ellen kezdeményezett bírósági perek száma.

A Freedom House éves jelentéseiben három kategóriába sorolja a világ országait aszerint, hogy a sajtó helyzetét szabadnak, részben szabadnak vagy nem szabadnak ítéli meg. A Freedom House a jogi hátteret, a politikai befolyásolás és a gazdasági nyomás lehetőségeit pontokban mérlegeli: e szerint 0-30 pont között minősül szabadnak, 31-60 pont között részben szabadnak, 61-100 pont között nem szabadnak a sajtó. Magyarország pontjainak száma 21, amely a jogi környezet 5, a politikai befolyásolás 8 és a gazdasági nyomás 8 pontjának az összege.

A jelentés megállapítja, hogy erőfeszítések történnek az 1996-os médiatörvény felváltására. A közszolgálati rádió új elnökének a kinevezésével kapcsolatos válság is csak aláhúzta az új törvényi szabályozás szükségességét a közszolgálati média politikamentessé tétele és a ORTT működésének a javítása végett, hogy a közérdekre ne vetülhessen a pártpolitika árnyéka.

A jelentésben olvasható továbbá, hogy a magyar büntetőjogban bűncselekménynek minősül a rágalmazás. Az újságíró nemcsak saját szavaiért tartozik felelősséggel, hanem mások állításának a közléséért is. Az újságírók ellen kezdeményezett bírósági ügyek változatlanul nagy száma aggodalmat váltott ki 2005-ben a jelentés megállapítása szerint. A HVG egyik újságírója, Rádi Antónia ellen eljárás indult, mivel értesüléseket közölt feltételezett maffiózók és állami tisztségviselők kapcsolatairól, a vádak részleteit azonban nem lehet megtudni, mivel a vádiratot titkosították.

Török László, a Magyar Nemzet újságírója felfüggesztett ítéletet kapott rágalmazásért, mivel idézte, amit az ellenzéki Fidesz egyik vezető politikusa mondott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökről 2003-ban. Csík Rita, a Népszava újságírója ellen államtitoksértés miatt indított per az alsó fokú bíróságon felmentéssel végződött ugyan, de az ügyész megfellebbezte a döntést. Tavaly a legfelső bíróság megsemmisítette Bencsik Andrásra, a Demokrata című hetilap főszerkesztőjére rágalmazásért kiszabott tíz hónapos felfüggesztett börtönbüntetést - áll a jelentésben.

A Freedom House megemlíti, hogy a sajtót a magáncégek uralják, és nagyarányú a külföldi befektetők érdekeltsége mind az országos, mind a helyi lapokban. A sajtó szabadon működik, bár világosan tükrözi az országos politika megosztottságát.

A jelentés a sajtószabadság nemzetközi helyzetéről szólva megállapítja, hogy számos afrikai és ázsiai országban visszaesést tapasztalt. A sajtószabadság helyzete a legnagyobb mértékben az ázsiai Kelet-Timorban, Nepálban, a Fülöp-szigeteken és Thaiföldön, az afrikai Ugandában, Botswanában és Etiópiában, valamint két szovjet utódállamban, Oroszországban és Üzbegisztánban romlott.

A jelentés a vizsgált 194 ország közül 73-at sorolt a szabad, 54-et a részben szabad sajtóval rendelkező országok közé, míg 67-ben a szervezet szerint a sajtó nem szabad.

A ranglista élén Finnország és Izland áll 9-9 ponttal. Az Egyesült Államok minősítése 16 pont. A kelet-európai országok közül Észtország, Lettország és Csehország osztályzata 20, Magyarországé és Lengyelországé pedig 21 pont, annyi, mint Ausztriáé, Franciaországé és Spanyolországé. Bulgária 34, Szerbia és Montenegro 40, Románia 44, Ukrajna 53 ponttal a részlegesen szabad kategóriába tartozik a sajtószabadság tekintetében, de ide sorolta a Freedom House 35 ponttal Olaszországot is (egyedüli EU-tagként), Silvio Berlusconi kormányfő médiabirodalmának meghatározó befolyása miatt.  Oroszországot 2002-ben fokozták le a nem szabad kategóriába és a hanyatlás azóta is folytatódott a Freedom House szerint, amely a múlt évre 72 pontra minősítette. Fehéroroszország pontszáma 88, Üzbegisztáné 90. A sereghajtó Burma, Kuba, Líbia és Türkmenisztán egyaránt 96 pontos, a vizsgált 194 ország listáját Észak-Korea zárja 97 ponttal.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Üzbegisztán betiltotta a Freedom House-t

Betiltotta a helyi Freedom House tevékenységét egy taskenti bíróság; ez volt az utolsó nemzetközi NGO (nem kormányzati szervezet), amely a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságban, Üzbegisztánban működött.

Gazdaság

Freedom House: még mindig nagy az állam szerepe Magyarországon

A korrupció elleni harcban, a közszolgálati média függetlenségének és a kisebbségi jogoknak a biztosításában további előrelépést tart szükségesnek a Freedom House legújabb jelentésében, amely szerint az állam túlzott szerepét sem sikerült kellőképpen lecsökkenteni.

MTI Média

MÚOSZ: az ORTT panaszbizottsága sajtószabadságot sértett

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) etikai bizottsága szerint az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) panaszbizottsága súlyosan megsértette a sajtószabadságot egy kereskedelmi televízióban sugárzott Kudlik Júlia-interjú kapcsán hozott elmarasztaló állásfoglalásával.

MTI Világ

Nobel-díjas író az afrikai sajtószabadság védelmében

Wole Soyinka Nobel-díjas nigériai író a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) Nairoban összeült tanácskozásán arra szólította fel az afrikai újságírókat, hogy hallassák hangjukat az állami megtorlástól fenyegetett kollégáik érdekében Afrikában.

MTI Itthon

Gyurcsány: a sajtószabadság gyakorlása nem sérthet másokat

Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfőn annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a sajtószabadság nem terjedhet tovább mint más emberek valláshoz, nemzeti hovatartozáshoz, politikai meggyőződéshez fűződő legszemélyesebb jogai, azaz ennek gyakorlása nem sérthet másokat.

hvg.hu Média

RTL Klub: az ORTT PB állásfoglalása sérti a sajtószabadságot

A panaszbizottság hatáskörét túllépve döntött oda nem illő kérdésekben, sértve a sajtószabadságot és a szerkesztői szabadságot – közölte az RTL Klub annak nyomán, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága állásfoglalásában elfogultnak minősített egy Kudlik Júliával készített interjút.

Itthon

Freedom House: szabadok vagyunk, de nem problémamentesek

Szabad országnak minősíti a Freedom House független amerikai megfigyelő szervezet Magyarországot a politikai jogok és a polgári szabadságjogok érvényesülése alapján. A csütörtökön közzétett jelentés kitér azonban a romákat érő megkülönböztetésre, a pártok kampánypénzeire és a korrupcióra is.

Világ

Sajtószabadság Magyarországon: távol a harci övezetektől

A Riporterek határok nélkül (RSF) nevű szervezet októberben másodszor tette közzé a sajtószabadság helyzetéről szóló globális jelentését. Hazánk a tavalyihoz képest kedvezőbb (21.) helyet birtokol, megelőzve több uniós tagállamot és az Egyesült Államokat is.

Ostobának nevezte ibizai kijelentéseit Heinz-Christian Strache

Ostobának nevezte ibizai kijelentéseit Heinz-Christian Strache

Charlotte hercegnő szeptemberben iskolába megy, és már azt is lehet tudni, hogy melyikbe

Charlotte hercegnő szeptemberben iskolába megy, és már azt is lehet tudni, hogy melyikbe

Ha ezt nálunk is élesítik, egyenesen a Google keresőből lehet majd ételt rendelni

Ha ezt nálunk is élesítik, egyenesen a Google keresőből lehet majd ételt rendelni

Paul Lendvai szerint a Strache-ügy egy gyógyító válság

Paul Lendvai szerint a Strache-ügy egy gyógyító válság

A pápa szerint a terhességmegszakítás elvetése nem vallási, hanem emberi kérdés

A pápa szerint a terhességmegszakítás elvetése nem vallási, hanem emberi kérdés

Megtalálták az újpesti autókereskedő holttestét

Megtalálták az újpesti autókereskedő holttestét