szerző:
MTI

Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfőn annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a sajtószabadság nem terjedhet tovább mint más emberek valláshoz, nemzeti hovatartozáshoz, politikai meggyőződéshez fűződő legszemélyesebb jogai, azaz ennek gyakorlása nem sérthet másokat.

Hvg.hu Fórum
Írja le a témával kapcsolatos véleményét, vagy olvassa el másokét a hvg.hu Fórumban!
A miniszterelnök hétfőn Budapesten egy, Kuncze Gábor SZDSZ-elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón az először egy dán lapban, majd több európai, így két magyar újságban is publikált, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákkal kapcsolatban előre mutatónak nevezte azt a nyilatkozatot, amelyet Sólyom László köztársasági elnök más államfőkkel együtt írt alá a hétvégén Németországban.

© MARABU
Az államfő úgy nyilatkozott, hogy a szólásszabadság mellett ki kell tartani, másrészt - mutatott rá - a szabadság magában foglalja a felelősséget, de a felelősség nevében nem szabad korlátozni az alapjogokat, ezek korlátozása a terrorizmus elleni harcra hivatkozva sem megengedett. 

"Azt hiszem, hogy miközben valamennyi közszereplőnek és köztényezőnek van egy magánfelelőssége - ez igaz a lapokra is - valamennyi közszereplőnek van feladata a közfelelősségből való osztozásban. Az lenne a jó, hogy ha ezt sikeresen tudnánk összeegyeztetni valamennyien" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc hétfőn Budapesten. Kuncze Gábor SZDSZ-elnök hozzátette: a liberálisok ez ügyben napirend előtti felszólalásban fejtik ki véleményüket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Felgyújtották Dánia damaszkuszi és bejrúti követségét

Megrohamozta és felgyújtotta Dánia és Norvégia damaszkuszi nagykövetségét szombaton az elsőként dán és norvég lapokban megjelent Mohamed-karikatúrák miatt tüntető több száz fős tömeg; az incidens nyomán a két ország Szíria haladéktalan elhagyására szólította fel állampolgárait. Vasárnap a bejrúti dán követséget érte támadás, az épületet itt is felgyújtották. Az Európai Unió soros elnöksége elítélte a cselekedetet.

MTI Világ

Főrabbi bírálta, egy jordán lap lehozta a Mohamed-gúnyrajzokat

A Sihán című jordániai hetilap három karikatúrát vett át abból a tizenkettőből, amelyek eredetileg a Jyllands-Posten című dán lapban jelentek meg, köztük azt, amelyen a próféta egy bombát visel a fején turbán gyanánt. Franciaország főrabbija osztja a muzulmánok felháborodását a megjelent gúnyrajzok miatt.

MTI Világ

Tüntetések Afganisztánban a karikatúrák miatt: egy áldozat

Afganisztán több városában rendeztek hétfőn tüntetéseket az európai lapokban közölt Mohamed-karikatúrák miatt. Az egyik helyszínen tisztázatlan körülmények között lövöldözés tört ki a rendőrök és a tüntetők között, egy ember életét vesztette, öten megsebesültek.

MTI Világ

Muzulmán tüntetők a jakartai dán nagykövetségre támadtak

Mintegy 300 felbőszült indonéz muzulmán behatolt abba a jakartai toronyépületbe, amelyben a dán nagykövetség is található, és törtek-zúztak az előcsarnokban, tiltakozva a Mohamed prófétáról több európai lapban megjelent karikatúrák miatt.

MTI Itthon

A magyar kormány elhatárolódását kérik a karikatúra-kampánytól

A Magyarországi Muszlimok Egyháza és az Iszlám Egyház arra kéri a magyar kormányt: határolódjon el az iszlám vallást és a muszlimokat sértő sajtókampánytól - tartalmazza egyebek között a két egyház közleménye. Londonban a karikatúrák elleni tüntetés részvevőinek őrizetbe vételét követelték a brit konzervatívok, akik szerint a megmozduláson gyilkosságra uszító felhívások hangzottak el.

MTI Világ

Véresen elfajulhat a Mohamed-gúnyrajz esete

Palesztin fegyveresek bejelentették csütörtökön, hogy átkutatják a ciszjordániai Náblusz várost és túszul ejtik az európaiakat, bosszúból a nyugat-európai sajtóban közölt Mohamed-karikatúrákért.

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

A tévészékháznál tüntetett a Momentum a melegeket gyógyító műsor miatt

A tévészékháznál tüntetett a Momentum a melegeket gyógyító műsor miatt

Megérkezett a havazás az országba

Megérkezett a havazás az országba

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

Ijesztő kezdés után taroltak a címvédő Babosék Ausztráliában

Ijesztő kezdés után taroltak a címvédő Babosék Ausztráliában