szerző:
MTI

A kormány szerdai ülésén elfogadta a Zöld könyvet, amely az egészségügy átalakítási javaslatait tartalmazza. Az anyagot társadalmi vitára bocsátják - jelentette be Batiz András kormányszóvivő sajtótájékoztatón.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter elmondta: a dokumentum három nagy részből áll; az első a lakosság egészségi állapotát vázolja fel, és képet ad a jelenlegi ellátási helyzetről, a második rész a különböző európai megoldási formákkal foglalkozik, szakértői elemzésekkel, a harmadik fejezet pedig a kormány alternatív megoldásait tartalmazza.

A tárcavezető közölte: a társadalmi vita a tervek szerint augusztus 31-ig tart majd, azután a szakmai munkacsoportok kiértékelik a beérkezett véleményeket, és a jogszabályváltoztatások csak ezután következnek.

A társadalmi vita során várják a lakosság, a betegek, a szakma, a kollégiumok véleményét, de Molnár Lajos elmondása szerint szakmai konferenciákon, fórumokon is szívesen tárgyalnak a dokumentumban foglaltakról. Hozzáfűzte: a szakmai kamarákkal és a kollégiumokkal külön is leül majd tárgyalni.

A kormány alternatív javaslatai közül kiemelte: többek között arra várnak választ a hozzászólóktól, hogy legyen-e vizitdíj, és ha legyen, akkor kik kapjanak a fizetés alól mentességet; legyen-e egy, a betegek érdekeit képviselő felügyeleti szerv, amely hasonlóan működne, mint a fogyasztóvédelmi felügyelőség. Továbbá a gyógyszerár-támogatási átalakítására várnak javaslatokat, kell-e változtatni a jelenlegi támogatási rendszeren, fizessenek-e a
betegek a patikában dobozdíjat, bevezessék-e a gyógyszertári forgalmazáson kívüli árusítást egyes (nem vényköteles) készítményeknél, csökkentsék-e az aktív betegágyak számát, és hol vannak hibák az ellátási rendszerben, vagy legyenek-e nyilvánosak a kórházak működési adatai?

Ezen kívül foglalkozik a Zöld könyv az ellátás területi egyenlőtlenségeivel, illetve azok megszüntetésének javaslatával is. Molnár Lajos egy újságírói kérdés kapcsán kitért arra, hogy a Zöld könyvben nem szerepel összegszerűen a vizitdíj, annak mértékére és az esetleges mentességre is várják a lehetséges javaslatokat. 

Szintén kérdésre válaszolva a tárcavezető elmondta: véleménye szerint az első meghozandó döntés a betegek érdekeit védő biztosítás-felügyelet létrehozása lenne. Hozzátette: a kormány nem kíván most dönteni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár esetleges átszervezéséről, de azt majd el kell dönteni, hogy ha átalakítják az intézményt, az hogyan történik, és mi lesz helyette.

A miniszter elmondása szerint a Zöld könyvhöz érkezett javaslatokat, véleményeket is nyilvánosságra szeretnék hozni. A 46 oldalas dokumentumot több tízezer példányban szeretnék kinyomtatni, és a tervek szerint azt eljuttatják majd az egészségügyi intézményekhez is, ahol hozzáférhető lesz a betegek számára. A Zöld könyv olvasható a kormányzati portálon, a http://magyarorszag.hu-n, illetve az Egészségügyi Minisztérium weboldalán, a http://www.eum.hu-n/.

Molnár Lajos beszámolója szerint felmerült az a variáció is, hogy az Egészségügyi Minisztérium vezetői állnak majd a lakosság rendelkezésére, és telefonon keresztül fogadják a hozzájuk fordulók kérdéseit bizonyos időpontokban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Plázs

Évközi megszorítások az egészségügyben

Ha az orvos nem foglalkozik átlagosan legalább öt percig a pácienseivel, nem fizet az egészségbiztosító, egy kórházi ágyra pedig naponta csak egy beteget lehet "elszámolni" - ilyen és ehhez hasonló előírásokkal indul harcba a túlköltekezés ellen az egészségügyi tárca.

MTI Itthon

Gyurcsány: nem félünk hozzányúlni az egészségügyhöz

A kormány nem fél attól, hogy ha kell, hozzányúljon a költségvetéshez, az egészségügyhöz, a közigazgatáshoz - közölte parlamenti felszólalásában a miniszterelnök, hozzátéve: a héten nyilvánosságra hozzák a következő évek átfogó fejlesztési programját, az Új Magyarország Nemzeti Fejlesztési Tervet.

Plázs

Több-biztosítós egészségügyi modellek

Európa számos országában több egészségbiztosító közül választhatnak az állampolgárok. De az idehaza liberális mintának tekintett holland, az osztrák, a cseh és a német egészségbiztosítási rendszer is állandó kiigazításra szorul.

Itthon

Az egészségügyi reformok mellett a többség

Az emberek több mint kétharmada szerint nem lehet tovább halogatni az átfogó reformokat az egészségügy területén - derül ki a Marketing Centrum kutatásából. 45 százalékuk egyetért azzal, hogy az egészségügyi ellátás színvonala csak akkor fog javulni, ha több egymással versengő biztosító közül választhatunk, és csupán 33 százalékuk van az ellenkező véleményen.

MTI Plázs

A diplomások és a jó állásúak a legegészségesebbek

Az életkor mellett az iskolai végzettség és az anyagi körülmények is befolyásolják egészségünket. Ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legújabb felméréséből. Az adatok szerint, a diplomások és a jó munkahelyen dolgozó, párkapcsolatban élők a legegészségesebbek Magyarországon - közölte az MTV Híradó.

Botka László rommá verte a Fideszt, tudta, mire harapnak a szegediek

Botka László rommá verte a Fideszt, tudta, mire harapnak a szegediek

Doku360: "Nem hittem, hogy annyira megváltozik az életem, hogy már nem leszek képes hazatérni"

Doku360: "Nem hittem, hogy annyira megváltozik az életem, hogy már nem leszek képes hazatérni"

Tarlós István ott virít minden fideszes megyei lap oldalán

Tarlós István ott virít minden fideszes megyei lap oldalán

Patkányok randalíroznak a tokiói utcákon (videó)

Patkányok randalíroznak a tokiói utcákon (videó)

913 településen már el is dőlt a választás

913 településen már el is dőlt a választás

Karácsony Gergely: Köszönöm, Budapest!

Karácsony Gergely: Köszönöm, Budapest!