A fővárost irányító MSZP-SZDSZ koalíció szeretné gyorsan és fájdalommentesen maga mögött hagyni a szocialista Molnár Gyula Combino-vásárlásra tett kritikus megjegyzését. A koalíciós partnerek döntöttek: egymás felelősségét nem firtatják. A két fővárosi frakció viszályából ugyanis egyedül Tarlós István profitálhat.

Olvasóink szavaztak: majd-nem döntetlen
A hvg.hu olvasótábora is megosztott abban, hogy kire szavazzon az önkormányzati választásokon. Az oldalunkon leadott szavazatok csütörtök estig - hajszállal ugyan, de - Demszky Gábornak kedveztek.  A nem reprezentatív felmérés során a jelenlegi főpolgár-mesterre 4091 voks érkezett,  Tarlós Istvánra 4046-an szavaz-tak. 
Demszky Gábor népszerűségét  megtépázta a Combino-botrány, s bár a Medián legfrissebb, Népszabadságban közölt felmérése szerint továbbra is vezet 52-40 arányban a Fidesz támogatta Tarlós István előtt, két hónappal az önkormányzati választások előtt több bakit aligha engedhet meg magának.  A Siemens-villamosok katasztrofálisra sikeredett  antréja a közvéleményben  felidézte a már elfeledett  közbeszerzési pályázat kínos eredményét:  nem a nyertes vállalat nyújtotta be a legjobb ajánlatot, hanem a kanadai Bombardier.  Korábban kevés, most annál több szó esik arról, hogy Combino modelljeivel a német cég már korábban is befürdött,  többek között Bázelben, Potsdamban és Düsseldorfban.

Hol volt (van?) Vajda Pál 

Vajda, Atkári, Demszky 2001-ben.
A hannoveri villamosok legalább
működnek
© Pataky Zsolt
A Combinók tavaszi bemutatásakor Vajda Pál főpolgármester-helyettes még boldogan nyilatkozott és elégedetten beszélgetett mindenkivel, azóta viszont gyakorlatilag nyoma veszett. A szocialista politikus teljesen kivonta magát a Combino-ügyekből, jóllehet  a Főpolgármesteri Hivatal szervezetén belül a közlekedéssel kapcsolatos ügyeknek ő volna az elsőszámú felelőse. Vajda Pált a hvg.hu más, a Combinóhoz nem kötődő témában is megkísérelte szóra bírni, mindhiába. Míg az újraválasztásáért talán már aggódó Demszky Gábor - Aba Botonddal az oldalán - csákányostul fotóztatta magát a Margit híd kidőlt oszlopainak felújításakor,  a főpolgármester-helyettes sehol se volt.

Molnár és Demszky
© Horváth Szabolcs
Néhány napja Molnár Gyula (a XI. kerület szocialista polgármestere, aki nemrég még mint Demszky szocialista kihívója is szóba jött) a Combino-ügyben az Info Rádiónak - általános megdöbbenésre - kijelentette: ez esetben politikai és szakmai felelősségről egyaránt kell beszélni.

A nyilatkozat érthető módon kiverte a biztosítékot a koalíciós partnernél. Lakos Imre az SZDSZ részéről kikérte magának Molnár nyilatkozatát és a Klub Rádióban közölte: mivel ők is kerülik Vajda Pál nevének felemlegetését, Molnár is húzza hátrább az agyarait. Amikor megpróbáltuk Molnárt elérni, a    XI. kerületi sajtófőnök arról tájékoztatta lapunkat, hogy a polgármester elutazott, nincs Magyarországon és valószínűleg e-maileket sem képes fogadni. A hvg.hu információi szerint az MSZP belső köreiben Molnár Gyula önjáróvá válását egyáltalán nem nézik jó szemmel. 

Tarlós nyitott az MSZP felé

A koalíciós huzakodás jól jöhet Tarlós Istvánnak. A Fidesz támogatásával a főpolgármesteri posztért induló független jelölt nem tagadta,  keresi a kapcsolatot az MSZP politikusaival. Már indulásakor jelezte, hogy a III. kerületi polgármesteri posztjánál már bevált elvet szeretné alkalmazni, vagyis főpolgármesterként, helyettesi posztot adna a  szocialistáknak.  Mint a hvg.hu-nak elmondta, örülne, ha Molnár Gyula, vagy Gy. Németh Erzsébet segítené őt munkájában.

Tarlós István csapatába várja
a szocialistákat
© Dudás Szabolcs
Tarlós megerősítette, találkozott Atkári Jánossal, Demszky Gábor kegyvesztett szövetségesével, ám azt cáfolta, hogy őt is főpolgármester-helyettesnek kérte volna fel. „Szakmai jellegű beszélgetést folytattunk, áttekintettük  a főváros pénzügyi helyzetét,  a tervezett beruházásokat, azt, hogy mennyi esély van a fizetőképesség megőrzésére, az önrészek biztosítására, továbbá  a Podmaniczky városfejlesztési tervben leírtak megvalósítására. Tudni szeretném, melyik nemzetközi illetve magyar pénzintézettől vettünk fel hitelt, mire és milyen feltételekkel”- mondta a III. kerületi polgármester. Tarlós úgy látja, a szocialisták elképzelései közelebb állnak az ő programjához,  mint a szövetséges Demszky ígéreteihez.

MSZP, SZDSZ: zárják a sorokat

Amikor Tarlós nyilatkozatával kapcsolatban megkerestük Gy. Németh Erzsébet,  a fővárosi szocialista frakciójának vezetőjét, ő csak annyit mondott: „Az SZDSZ-szel közös jelöltünket, Demszky Gábort támogatjuk". A kisebb villongást követően tehát zárja sorait a városvezetés. Molnár Gyula kritikus megállapítását Korchma Zsombor, az SZDSZ fővárosi szóvivője  utólag csak egy rosszul sikerült mondatnak tartja. „A Combino igazi világújdonság, melynek bevezetése, forgalomba állítása okozhat ugyan kissebb fennakadásokat, de ez semmiképpen sem veti fel a politikai felelősség kérdését" - nyilatkozta a szabad demokrata szóvivő.

Sipos Anett

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Kóka, Demszky: az M0-ás Duna-híd 2008 augusztusára elkészül

Az M0-ás északi híd a jelenleg folyó legnagyobb, összesen 62 milliárd forintos közlekedési beruházás, amelyet 2008 augusztusában adnak majd át – mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, amikor Demszky Gábor budapesti főpolgármester társaságában pénteken megtekintette a Budakalász közelében zajló munkálatokat.

Vélemény

Meddig tart (ki) a Demszky-éra?

A sok tekintetben negatív mérleg dacára is úgy tűnik, negyedszeri újrázással folytatja Demszky Gábor a Városházán. Hacsak a felszínre törő búvópatakként eszkalálódó botrányok, kritikus tömeggé gyűlve a városvezető politikai sírjává nem válnak.

hvg.hu Itthon

Ismét leállt egy Combino - Ki tartja érte a hátát?

A fedélzeti számítógép meghibásodása miatt állt le tegnap egy Combino villamos. Ma az újraindítás okozott nehézségeket. A Combino jelen állapotában még prototípus, a BKV a napi gyakorlatban teszteli a járműket. A hvg.hu értesülése szerint Demszky Gábor leváltaná Aba Botondot, a BKV vezérigazgatóját, de a fővárosi közgyűlés a szocialista frakció nélkül tehetetlen.

MTI Itthon

Demszky: nem a rendőrségi összevonásra

Demszky Gábor főpolgármester nem ért egyet a budapesti és a Pest megyei rendőr-főkapitányságok összevonásával, mint azt egy szerdai sajtótájékoztatón mondta, minden eszközzel azon lesz, hogy ezt megakadályozza.

MTI Itthon

Visszahívják a Combinókat - egy napra

Kedden visszahívja a Combino villamosokat a Siemens ellenőrzésre - tájékoztatott a BKV Sajtóirodája, majd erről szóló közleményt adott ki maga a karbantartást végző cég is.

MTI Itthon

Holnap dől el, mikortól járnak a Combinók

Pénteken délután dől el, hogy pontosan mikorra fejezik be a Combino villamosok javítását és tesztelését - mondta Farkas Szilvia, a gyártó Siemens Zrt kommunikációs igazgatója.

hvg.hu Itthon

Ma estétől újra jár az első átvizsgált Combino

A Siemens szakemberei átvizsgálták a hat darab Combino villamost, s kiderült, a hibás ajtóműködést csupán kisebb beállítási probléma okozta. Egy új mechanikai egységet is beépítenek a járművekbe, hogy a továbbiakban zavartalanul közlekedhessenek.

hvg.hu Itthon

Siemens: a Combino-hibák kínosak

A homokzsákos próbaüzem kevésbé megterhelő az ajtóknak, mint élő emberekkel utazni - lebbentette fel a fátylat a Siemens AG közlekedéstechnikai ágazatának projektvezetője a 820 milliós Combino villamosok meghibásodásának egyik okáról. Dirk Rösler azt is hozzátette: a klímát most is a korábbi árhoz hasonló költségen szerelnék be a villamosokba.

Hét nap

VISSZAHÍVOTT COMBINÓK

Demszky Gábor főpolgármester utasítására kedden visszarendelte a Combino villamosokat a nagykörúti forgalomból a BKV...

MTI Itthon

Demszky kivonatja a BKV-val a Combinókat

Demszky kivizsgálást sürget, addig pedig kivonatná a budapesti forgalomból a Combino-villamosokat a BKV-val. Eközben pedig levélben szólítja fel a Siemens magyarországi vállalatát, vállalja a hibákért a felelősséget.

Kritikus helyzetbe került az ortopédcipő-készítés Magyarországon

Kritikus helyzetbe került az ortopédcipő-készítés Magyarországon

A marsi növénytermesztésről rendeztek kiállítást Londonban

A marsi növénytermesztésről rendeztek kiállítást Londonban

Hódmezővásárhely lehet az első város az országban, ahol nem kell fizetni a tömegközlekedésért

Hódmezővásárhely lehet az első város az országban, ahol nem kell fizetni a tömegközlekedésért

Szabadegyetemet indít a CEU

Szabadegyetemet indít a CEU

Elfogadták az EU-tagországok vezetői a Brexitről szóló új megállapodást

Elfogadták az EU-tagországok vezetői a Brexitről szóló új megállapodást

Kína Gorbacsovja lehetett volna, de kihúzta a gyufát Teng Hsziao-pingnél

Kína Gorbacsovja lehetett volna, de kihúzta a gyufát Teng Hsziao-pingnél