szerző:
MTI

Gyurcsány antidemokrata és reformdiktátor címmel közölt interjút csütörtöki számában a Die Presse című osztrák napilap Orbán Viktorral.

Orbán Viktor poltikai rulettet játszik
© hvg.hu
A konzervatív napilap emlékeztetett arra, hogy a volt miniszterelnök elveszítette az április választásokat, de azt reméli, hogy ismét hatalomra jut, tekintettel arra a "slamasztikára", amelybe a baloldali kormány és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök került.

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, Gyurcsány Ferenc a nyilvánosságra került hangfelvétel szerint maga ismerte el, hogy ő és kormánya évekig hazudott a közvéleménynek. Mint fogalmazott, a miniszterelnök "antidemokrataként és reformdiktátorként" cselekszik. Úgy magyarázta, hogy a magyar választók nem takarékossági csomagra adtak felhatalmazást a kormánynak. Így az ország ki volt szolgáltatva Gyurcsány és kabinetje "önkényes diktátumának".

Orbán Viktor szerint a gazdasági válságból csak adó- és járulékcsökkentésen keresztül lehet kijutni, és a kormány által tervezett adóemelések teljeséggel helytelen irányt jelentenek. A volt miniszterelnök reformdiktatórikusnak nevezte a kormányt, mert a reformokat az érintettekkel - például az orvosokkal - való tárgyalások nélkül akarja véghezvinni.

Orbán Viktor antidemokratikus gondolkodáson alapulónak minősítette azokat a vádakat, hogy politikailag polarizálja az országot. Kiemelte, hogy a politikai versengés a demokrácia elve, és feltette a kérdést: szégyellnie kellene-e magát azért, mert a demokratikus versengésben egy konkurenciaképes kereszténydemokrata-konzervatív pártot hozott létre, vagy bírálói az egypártrendszer után vágyódnak vissza. A populista Jörg Haiderrel való összehasonlítására vonatkozóan kiemelte, hogy Haider nem volt kormányfő, de ő már igen, és személyét nem a szavai, hanem a tettei minősítik.

Véleménye szerint a Fidesz-MPSZ jó esélyekkel indul az önkormányzati választásokon, amelyeket vízválasztónak tart, mert ha azokat a kormány elveszíti, akkor a választók Gyurcsányt és takarékossági csomagját is elutasítják. A határon túli magyarokkal kapcsolatos kormánypolitikát erőtlennek és elhibázottnak nevezte, és kijelentette, hogy a szomszédos országokban élő magyar kisebbségek problémáját csak autonómiával lehet megoldani.

Felelőtlenség, politikai rulett (Oldaltörés)

Az osztrák újság "2000 óta felelőtlen politika címmel" közölt összeállítást a magyar gazdaság problémáiról, megszólaltatva Richter Sándort, a nemzetközi összehasonlító gazdasági tanulmányok bécsi intézetének szakértőjét. A nyilatkozó szerint Magyarország most annak az árát fizeti meg, hogy 2000 óta minden kormány felelőtlen gazdaság- és pénzügypolitikát folytatott.

Paul Lendvai vezető ausztriai publicista szerint Orbán Viktor politikai rulettet játszik. A kommentátor a Der Standard című liberális napilap csütörtöki számában megjelent elemzésében egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a volt miniszterelnök számára a hatalomról és nem az igazságról, vagy egy erkölcsi szépségversenyen való győzelemről van most szó.

Orbán nem akar visszatérést a parlamenti viták normalitásához, mivel az erőviszonyok ott kizárják a sikeres bizalmatlansági indítvány lehetőségét. A volt miniszterelnök az önkormányzati választások előtt olyan politikai rulettet játszik, amelyben mindent az utca mobilizálására tesz fel. A kommentátor szerint azonban az események még parlamenti többséggel sem láthatók előre és nem ellenőrizhetőek. És ez igaz a kiteregető prédikációja után Gyurcsány Ferenc számára ugyanúgy, mint mindenre eltökélt ellenfele, Orbán Viktor számára is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Orbán előrehozott választásokat akar

Megtartja nagygyűlését a Fidesz szombaton. Orbán Viktor a Hír TV stúdiójában azt mondta: a rendőrségnek az a dolga, hogy békét és rendet teremtsen.

MTI Itthon

Cseh lapok: Gyurcsány megtartja hatalmát, Orbán is felelős

A kormányfő hazugságának mértékét a választók határozzák meg. Gyurcsány csak azt mondta, amit a választók hallani akartak és amiben hinni szerettek volna - írta szerdai vezércikkében a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap.

MTI Itthon

SZDSZ: Orbán kijelentései tragikomikusak

Orbán Viktor megállapításai fokozták az egyébként indokolhatatlan és elfogadhatatlan harci kedvet - kommentálta az SZDSZ kampányfőnöke a Fidesz-elnök kedd délutáni nyilatkozatát. A Fidesz szakértői kormányra vonatkozó felvetését pedig értelmezhetetlennek tartja Horn Gábor.

MTI Itthon

Kuncze: Orbán Viktor hazudik

Kuncze Gábor szerint Orbán Viktor hazudik, amikor azt állítja, hogy az önkormányzati választás az népszavazás, hogy nem volt szükség stabilizációs intézkedésekre, és hogy a Fidesznek semmi köze nincs a megmozdulásokhoz.

MTI Itthon

Orbán Viktor nem érez felelősséget

A Fidesz elnöke szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lelépett a demokrácia útjáról; Orbán Viktor erről a Magyar Televízió Az Este című műsorában beszélt kedden.

Nagy a baj: már az űrből is látni az amazonasi erdőtüzeket

Nagy a baj: már az űrből is látni az amazonasi erdőtüzeket

Már csak öt napra való ételük van, mégsem köthet ki a menekülteket szállító hajó

Már csak öt napra való ételük van, mégsem köthet ki a menekülteket szállító hajó

A felsőoktatás átalakítása minisztériumi személycseréket is hoz

A felsőoktatás átalakítása minisztériumi személycseréket is hoz

Újra együtt a fél Aranyélet-stáb: jövő héten bemutató a Dunán

Újra együtt a fél Aranyélet-stáb: jövő héten bemutató a Dunán

A Tátra szlovák oldalán is villám csapott turistákba

A Tátra szlovák oldalán is villám csapott turistákba

Logót vált a Volkswagen

Logót vált a Volkswagen