szerző:
MTI

A magát Magyar Nemzeti Bizottság 2006-nak nevező csoport nem azonos a Makovecz-féle csoporttal, csupán egyetértenek bizonyos kezdeményezésekben - jelentette be hétfőn a Kossuth téren a nevezett "bizottság" egyik tagja. Egy kőműves elmondta, hiába hívja a főnöke dolgozni, ő egy hete a téren tüntet.

Gonda László a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 elnevezésű csoport nevében elmondta, hogy ők nem működtek közre a hétfőn a parlamentbe beadott petíció elkészítésében, sőt szerinte az a dokumentum nem is petíció, hanem csak egy nyilatkozat. A német-magyar kettős állampolgárságú gépészmérnök kifejtette, hogy a Magyar Nemzeti Bizottság csupán támogatásáról biztosította a petíciót megfogalmazó csoportot. 

A Kossuth téren ez a bejelentés a tömeg nemtetszését váltotta ki, többen olyanokat kiabáltak be, hogy ha a vezetők körében nincs összefogás, akkor miért várják azt el a tüntetőktől. A téren hétfő délben közel 300 ember tartózkodik, de sokan, akik reggel kijöttek, később a munkájukra hivatkozva elhagyták a teret. 

Sokan vannak azonban, akik napok óta a Kossuth téren tüntetnek, és azóta a munkahelyüktől is távol maradtak, mint az a kétgyermekes kőműves, aki az elmondta, hogy egy hete tüntet már, és hiába hívja dolgozni a főnöke, ő addig nem veszi fel a munkát, amíg Gyurcsány Ferenc nem mond le.

A Kossuth téri tüntetők között eddig több csoport, szervezet jött létre. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 megalakulását múlt kedden jelentette be Takács András, a demonstráció egyik vezéralakja. A Magyar Nemzeti Bizottság tizenhárom tagú, közülük négyen vannak megbízva politikai képviselettel: Takács András, Toroczkai László, Balogh Barna, és Molnár Tamás.

Ugyancsak a demonstráció alatt, múlt hét csütörtökön alakult a Forradalmi Nemzeti Bizottmány, akinek tagjai között szerepel Ekrem Kemál György, a tüntetések egyik szervezője, Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője, Kőrösi Imre, illetve ifjabb Hegedűs Lóránt lelkész, volt parlamenti képviselők, Nagy László ügyvéd és Schuster Lóránt rockénekes is. Mellettük egy jogász és számítástechnikus, illetve egy vállalkozó mutatkozott be a bizottmány tagjaként a Kossuth téri demonstráción. 

A hivatalosan még nem létező Új Magyarországért Egyesület azt követeli, hogy hívjanak össze alkotmányozó nemzetgyűlést és alakuljon ideiglenes kormány. Az egyesület a nap folyamán petíciót adott át az Országgyűlésnek. Az aláírók között Papp Lajos, Bethlen Farkas, Hargitay András, Kelemen András, Makovecz Imre, Melocco Miklós, Molnár V. József, Papp Lajos, Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás és Tőkés László található.

Jelen van a Kossuth téri tüntetésen a Nemzeti Felemelkedési Mozgalom nevű szervezet is, amely azt követeli, hogy minden, de legalább 193 országgyűlési képviselő mondjon le, adja vissza mandátumát, hogy a köztársasági elnök új választásokat írhasson ki. Szintén a Kossuth téren tüntetnek a Szabad Magyarországért Mozgalom, illetve a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai, akik közül néhányan a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 elnevezésű szervezetnek is tagjai.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Több városban demonstráltak, nyugalom van

Debrecen úgy gondolják a tüntetők, nem szabad a sajtó. Szekszárdon muzskaszóra megy a demonstráció. Szombathelyen a tüntetők eldöntötték, minden nap kimennek. Kaposváron egy felszólaló szerint minden szocialista képviselő bűnös.

MTI Itthon

Egymást előzgetik petícióikkal a tüntető-csoportok

A Kossuth téri tüntetés szervezői közleményben tudatták, hogy a Papp Lajos szívsebész és más ismert személyiségek által kezdeményezett tárgyalások megkezdésére nem adtak felhatalmazást. A tüntetés egyik szóvivője jelezte, hogy péntektől, vagyis az önkormányzati választások előtti kampánycsend előtt beszüntetik a demonstrációt. A Kossuth téren valaki forró teával provokált.

MTI Itthon

Miskolcon nem volt balhé

Jószerivel szabályos történelemórákat tartottak a miskolci tüntetők szószólói vasárnap. Trianon, a Rákosi- és a Kádár-éra egyaránt szóba került Miskolcon a kormány és Gyurcsány Ferenc elleni demonstráción vasárnap este. A demonstráció, mint eddig mindig, rendben, atrocitások nélkül zajlott.

MTI Itthon

Dávid: szánalmas a Fidesz-kommunikáció

Szánalmasnak és félrevezetőnek nevezte a Fidesz kommunikációját Dávid Ibolya, az MDF elnöke az ATV-ben vasárnap. Szerinte Orbán Viktornak közvetlen és közvetett felelőség is van az utcai események vonatkozásában.

MTI Itthon

Schmitt: október elseje, az igazság napja

Az embereknek elegük van a félrevezetésből, ezért az igazság napja lesz október elseje, mely arra készteti a kormányt, hogy fogadja el a Fidesz javaslatát - mondta Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke vasárnap este Kecskeméten.

MTI Itthon

Orbán: mérséklő hatást kell kifejteni

Orbán Viktor szerint Schmitt Pál helyesen tette, hogy elment oda, és a téren bejelentette a Fidesz kezdeményezését, amelynek lényege: Utasítsd el az erőszakot, utasítsd el a hazugságot! Mérséklő hatást kell kifejteni - jelentette ki Orbán Viktor a kialakult helyzet kapcsán vasárnap este a tv2 Napló című műsorában.

hvg.hu Választás 2006

Megszólalt a főblogger, Gyurcsány kommentál

Elnézést kért pénteken, ma pedig már új bejegyzéssel is jelentkezett az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése óta hallgató miniszterelnök. Rövid posztjában két-három mondatban tér ki csupán az utcai eseményekre.

MTI Itthon

Kossuth tér: mai mérleg

Ma mintegy 10-12 ezer ember követelte Gyurcsány Ferenc távozását a fővárosi Kossuth téren és nemzetiszínű, illetve Árpád-sávos zászlókat lobogtatva hallgatták az egymást követő szónokokat. Rendbontás nem történt.

Két barlangász rekedt a Lengyel-Tátra legmélyebb barlangjában

Két barlangász rekedt a Lengyel-Tátra legmélyebb barlangjában

Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Szabó Győző: Már nem érdekel, hogy mit gondolnak rólam

Szabó Győző: Már nem érdekel, hogy mit gondolnak rólam

Spanyolország engedélyezi az Open Arms kikötését

Spanyolország engedélyezi az Open Arms kikötését

75 tűzoltó oltja a kigyulladt ferencvárosi épületet

75 tűzoltó oltja a kigyulladt ferencvárosi épületet

Környezeti tragédia a Kanári-szigeteki tűzvész

Környezeti tragédia a Kanári-szigeteki tűzvész