Egységesítik a magyarországi digitális gyűjteményeket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Tavasszal megkezdődik a magyarországi, digitális gyűjteménnyel rendelkező intézmények adatbázisainak ellenőrzése - közölte az európai uniós projektben részt vevő Nemzeti Digitális Adattár (NDA) szerdán.

A kulturális intézmények digitális gyűjteményeit annak érdekében nézik át, hogy az ott tárolt adatok megfeleljenek az egységes uniós szabványnak - mondta Kató Linda sajtóreferens. Az európai kulturális örökség digitális értékeinek, elsősorban a könyvtári, múzeumi és levéltári gyűjtemények digitalizált listájának elérhetővé tételét célzó MICHAEL (Multilingual Inventory of Cultural Heritage in Europe) projekt 2004-ben indult. 

A három alapító országhoz - Angliához, Franciaországhoz és Olaszországhoz - tavaly Magyarországon kívül további tíz ország csatlakozott. Amennyiben a magyarországi intézmények műtárgyakról digitálisan tárolt, többek között a műkincs nevét, alkotóját, az alkotás időpontját rögzítő úgynevezett metaadatai megfelelnek az uniós szabványnak, akkor a gyűjtemény felkerülhet a közös uniós portálra. 

A hatalmas portál várhatóan 2008-ra készül el, ezt követően kezdődhet a megfelelő formátumú adatok feltöltése. A feltöltés évekig is eltarthat - jegyezte meg Kató Linda, aki szakmai elismerésnek nevezte, hogy a portál elkészítésének koordinálásával Magyarországot bízták meg. Az NDA a magyarországi intézmények együttműködésére számít annak érdekében, hogy a jelentős mennyiségű elektronikus adatot ellenőrizni tudják és szükség esetén kiegészítsék.

A nemzetközi projektben Magyarországot a kulturális és a gazdasági tárca, valamint a Neumann Kht. képviseli. A megállapodás értelmében a minisztériumok a projektidőszak során a digitalizálás, a digitális kultúra és infrastruktúra fejlesztésére évente 250-250 millió forintot költenek. A Neumann Kht. és a keretében működő NDA feladata a projekt szakmai végrehajtása, illetve a metaadatbázisok, a szabványok és az infrastruktúra fenntartása, fejlesztése.