szerző:
hvg.hu

Március végére 4 ponttal nőtt a hvg.hu NetHangulat index értéke – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. Jelentősen nőtt az optimisták aránya, de még mindig csupán az internetezők 23 százaléka gondolja úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok.

Az NRC Piackutató immár több mint egy éve méri fel az internetes társadalom véleményét közéletünk állapotáról, és a közeljövőt illető várakozásairól. Az év végi optimistább hangulatot követően 2007 elejére ismét visszaesett a hvg.hu Nethanguéat index értéke – március végén azonban 4 pontos emelkedést követően újra elérte a decemberi szintet: jelenleg 31 ponton áll. A legutóbbi felmérés március utolsó napjaiban, még az SZDSZ-ben történt elnökválasztást és az egészségügyi miniszter április eleji lemondását megelőzően zajlott.

A NetHangulat index még júniusban, a megszorító intézkedések bejelentése után zuhant 30 pont alá, és azóta egy igen szűk (25-31 közötti) intervallumban mozog – az aktuális belpolitikai események vagy az emberek hangulatát hagyományosan befolyásoló tényezők csak kisebb ingadozást okoztak az index értékében. Az index márciusban sem tudott kitörni ebből a tartományból, de a mostani 31-es értéket tavaly május óta csak két alkalommal sikerült elérnie, meghaladnia pedig egyetlen hónapban sem.

A hvg.hu NetHangulat Index alakulását meghatározó alapkérdés korábbi hónapokkal megegyező módon novemberben is a következő volt: Általában milyennek látja Ön a magyarországi helyzetet? Inkább jól vagy inkább rosszul alakulnak a dolgok?

A NetHangulat index ötvenes értéke tekinthető középpontnak. A középpontnál alacsonyabb értékek pesszimista, az ennél magasabb értékek optimista hangulatot jelentenek. A középponttól való távolság a pesszimizmus vagy az optimizmus mértékét határozza meg. Eszerint az internetezőket az elmúlt tizenkét hónap mindegyékében borúlátó hangulat jellemezte. Az index eddigi maximumát az országgyűlési választások idején érte el, minimumát pedig a gazdasági megszorító csomag részleteinek napvilágra kerülésekor. A márciusi emelkedés mögött az áll, hogy az elmúlt egy hónapban jelentősen, 18-ról 23 százalékra nőtt az optimisták aránya. Ugyanakkor még mindig azok vannak túlsúlyban, akik szerint Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok – az internetezők 70 százaléka vélekedik így.

Magyarországon inkább jól vagy inkább rosszul alakulnak a dolgok?

január

február

Március

Optimista
Egyértelműen vagy inkább
jól alakulnak a dolgok

21%

18%

23%

Nem tudja megítélni

6%

8%

8%

Pesszimista
Egyértelműen vagy inkább rosszul alakulnak a dolgok

73%

74%

70%

Az optimizmus növekedése – vagy helyesebben inkább: a pesszimizmus mérséklődése – ezúttal az összes társadalmi csoportban megfigyelhető. Mind a férfiak, mind a nők körében, és minden életkori csoportban nőtt az index értéke – ugyanakkor továbbra is igaz, hogy a férfiak (33 pont) optimistábbak, mint a nők (27 pont), és hogy az 50 felettiek körében az átlagosnál lényegesen magasabb az index értéke (40 pont).

Az egészségügy látszik a legbetegebbnek (Oldaltörés)

Az egészségügy helyzetét látják a legrosszabbnak

 

Az ország jelenlegi helyzete

Az ország várható helyzete egy év múlva

2006. IV.

35

40

2006. V.

34

37

2006. VI.

25

26

2006. VII.

26

34

2006. VIII.

22

23

2006. IX.

31

36

2006. X.

31

35

2006. XI.

30

32

2006. XII.

32

33

2007. I.

30

32

2007. II.

29

33

2007. III.

31

35

A válaszadók a kutatás során nem csak általánosságban, hanem egyes tényezők szerint lebontva is értékelték az ország jelenlegi és jövőbeli helyzetét. A megkérdezettek az iskolai osztályzatoknak megfelelő ötös skálán külön értékelték a demokrácia működését, a gazdasági helyzetet, az egészségügyi ellátást, a közlekedést, a szociális ellátást és az ország nemzetközi megítélését. Az ország helyzetét kifejező mérőszámok a NetHangulat indexhez hasonlóan egytől százig vehetnek fel értékeket. Középpontnak az 50 tekinthető – az ennél alacsonyabb értékek negatív, a magasabbak pozitív előjelű helyzetértékelést vagy várakozást mutatnak.

Az ország jelenlegi helyzetére vonatkozó index 2 pontot nőtt az előző hónaphoz képest, igaz, ez a mostani növekedés sem változtat azon a megállapításon, hogy az internetezők szeptember óta nagyjából ugyanolyannak látják az ország helyzetét. Az ország helyzetére vonatkozó mérőszám, csakúgy, mint a főindex, augusztusban érte el mélypontját, ám míg utóbbi azóta is csak átmeneti időszakokra tudott elmozdulni a minimumérték közeléből, az ország helyzetét jelző index már szeptemberben jelentősen nőtt, és azóta sem marad el jelentősen a megszorítások előtti értékektől. Mindez arra utal, hogy bár az internetezők jellemzően úgy érzik, általában véve rossz irányba mennek a dolgok, a konkrét tényezőket illetően egyelőre nincsenek sokkal rosszabb véleménnyel, mint egy évvel ezelőtt.

Az internetezők most először nem az ország általános gazdasági állapotát, hanem az egészségügy helyzetét ítélik a legrosszabbnak – leginkább elfogadhatónak ezúttal is a demokrácia működését látják, bár az egyes szempontok megítélése között már közel sincs olyan nagy különbség, mint korábban.

A jelenlegi helyzetet mérő indexszel párhuzamosan ugyancsak 2 pontot emelkedett az ország egy évvel későbbi helyzetére vonatkozó mérőszám is. Az internetezők tehát nem csak jobbnak érzik az ország helyzetét, mint egy hónappal korábban, hanem továbbra is bíznak abban, hogy egy éven belül érezhető pozitív változások következnek be. Leginkább épp a két legproblémásabbnak ítélt területen, a gazdasági helyzetet és az egészségügyet illetően várnak számottevő javulást.

Bíznak anyagi helyzetük javulásában

 

Az egyén jelenlegi helyzete

Az egyén várható helyzete egy év múlva

2006. IV.

52

57

2006. V.

53

57

2006. VI.

52

52

2006. VII.

52

52

2006. VIII.

50

51

2006. IX.

55

55

2006. IX.

53

53

2006. IX.

53

53

2006. X.

53

53

2006. XI.

51

51

2006. XII.

52

52

2007. I.

51

52

2007. II.

51

52

2007. III.

51

54

A kutatás során az internetezőket arra is megkértük, hogy ötös skálán értékeljék saját jelenlegi és jövőbeli helyzetüket: az anyagi helyzet, a munka (tanulás) és az emberi kapcsolatok tekintetében. Az egyéni helyzetet kifejező mérőszámok a korábbiakhoz hasonlóan egytől százig vehetnek fel értékeket. Középpontnak az 50-es érték tekinthető, amelynél alacsonyabb értékek negatív, a magasabbak pozitív előjelű helyzetértékelést vagy várakozást mutatnak. Az internetezők a vizsgált dimenziók közül emberi kapcsolataikat értékelik a legjobbnak és anyagi helyzetüket a legrosszabbnak. Ez a sorrend a felméréssorozat kezdete óta nem változott.

Az egyén jelenlegi helyzetét mutató index értéke az elmúlt 12 hónapban nem változott jelentős mértékben: minden hónapban elérte az 50 pontot. Az eddigi legalacsonyabb szintet augusztusban mértük, márciusban az index értéke ennél valamivel magasabb: 51 pont.

Az internetezők saját személyes helyzetükre vonatkozó várakozásai ugyanakkor jobbak, mint az elmúlt néhány hónapban: márciusban ennek az indexnek az értéke 54 pontra nőtt. Úgy tűnik tehát, hogy az ország helyzetében észlelt pozitív változásokat saját személyes életükben még nem érzékelik, ugyanakkor úgy vélik, a pozitív hatások rövidtávon számukra is érezhetővé válnak. A két index különbsége abból adódik, hogy a netpolgárok számítanak arra, hogy egy év múlva jobb anyagi helyzetben lesznek, mint most.

Nőtt a rendőrség presztízse (Oldaltörés)


Bár márciusban jelentősen nőtt a NetHangulat index értéke és az optimisták aránya, az egyes intézményekbe vetett bizalom ennek ellenére nem változott számottevően. A kormány megítélése némiképp javult, a februárban – talán a móri ügy kapcsán – érezhető presztízsveszteséget szenvedett bíróságok tekintélye pedig helyreállt. Márciusban 3 ponttal nőtt a rendőrség iránti bizalom is – mindez talán összefüggésben van március 15-ei békés, de hatékony fellépésükkel.

Intézmények bizalmi indexe (10-es skálán)

 

február

március

változás

Alkotmánybíróság

6,1

6,2

fel

ENSZ

5,8

5,9

fel

Európai Unió

5,6

5,7

fel

Ombudsmanok

5,4

5,5

fel

Bíróságok

5,2

5,4

fel

NATO

4,9 5,2

fel

Rendőrség

4,9

5,2

fel

Civil szervezetek

4,9

5,0

fel

Köztársasági elnök

4,5

4,8

fel

Önkormányzatok

4,8

4,7

le

Egyházak

4,0

4,0

-

Kormány

3,2

3,4

fel

Parlament

3,3

3,3

-

Politikai pártok

2,5

2,6

fel

A felmérést az NRC 2007. március 26-30. között végezte 1000 internet-használó online megkérdezésével. Az adatbázist az TNS-NRC InterBus kutatásának offline adataival súlyoztuk, így az a legfontosabb demográfiai ismérvek tekintetében reprezentatív a legalább hetente internetező 18-69 éves magyar lakosságra nézve.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Mélyrepülésben a kormány és az elnöki intézmény presztízse

Nem változott jelentősen az internetezők közhangulata az utóbbi egy hónapban – ez olvasható ki az NRC Piackutató november végén végzett felméréséből. Bár a hvg.hu NetHangulat index 2 pontot emelkedett, és némiképp nőtt az optimisták aránya, az internetezők közel háromnegyede még mindig úgy véli: rossz irányba mennek a dolgok.

hvg.hu Itthon

Csökkent a bíróságokba vetett bizalom

Az év második hónapjában nem változott a hvg.hu NetHangulat Index értéke, februárban ugyanúgy 27 ponton állt, mint egy hónappal ezelőtt – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. Az internetezők mindössze 18 százaléka optimista, háromnegyedük szerint viszont rossz irányba mennek a dolgok.

hvg.hu Itthon

Év eleji pesszimizmus a netpolgárok között

Az új év elejére ismét csökkent a hvg.hu NetHangulat index értéke, amely január végén 27 pontot vett fel – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. Az internetezők ismét közel háromnegyede véli úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok, és csak minden ötödik hálópolgár nevezhető optimistának.

hvg.hu Itthon

Rekordot döntöttek a pesszimisták

Júliusról augusztusra 31-ről 25 pontra csökkent az internetezők közhangulatát mérő index értéke – derül ki az NRC Piackutató cég augusztusi felméréséből. Az elmúlt egy hónapban 7 százalékot emelkedett a pesszimisták aránya, s az egy éves születésnapját ünneplő NetHangulat Index még sohasem állt ilyen alacsonyan.

hvg.hu Itthon

Ismét romlott a köztársasági elnök megítélése

Októberre ismét esett a hvg.hu NetHangulat index értéke. Bár az internetezők több mint háromnegyede szerint Magyarországon inkább rossz irányba mennek a dolgok, az ország gazdasági helyzetét valamivel jobbnak érzik, mint egy hónappal ezelőtt. Leginkább a demokrácia működésével és az ország nemzetközi megítélésével kapcsolatban romlott a netezők véleménye – mindez valószínűleg az elmúlt napok-hetek belpolitikai eseményeinek is köszönhető.

hvg.hu Itthon

Riadalom és pesszimizmus a netpolgárok körében

Jelentősen csökkent a hvg.hu NetHangulat Indexe májusban – derül ki az NRC piackutató cég friss kutatásából. Ismét többségben vannak a pesszimista netpolgárok, és az intézmények elfogadottsága is alaposan megcsappant körükben. Különösen feltűnő, hogy a társadalmi szolidaritás mértéke is gyengült.

hvg.hu Itthon

Év végére a netpolgárok pesszimizmusa bizonytalanságba fordult

Az év végére valamelyest javult az internetezők közhangulata – ez olvasható ki az NRC Piackutató december végi felméréséből. Egy hónap alatt újabb 3 pontot emelkedett a hvg.hu Nethangulat index, amely így most már 5 ponttal magasabban áll, mint október végén.

hvg.hu Itthon

Az internetező nők pesszimisták maradtak

Az augusztusi mélypont után szeptember végére ismét emelkedett a hvh.hu NetHangulat index értéke annak ellenére, hogy a belpolitikai események további visszaesést is kiválthattak volna.

hvg.hu Itthon

Az internetezők már számolnak a megszorító intézkedésekkel

Márciushoz képest nem változott a hvg.hu NetHangulat index – derül ki az NRC piackutató cég választások utáni felméréséből. A közvélemény azonban már számol a megszorító intézkedésekkel, romló anyagi, gazdasági várakozások jellemzik az internetezők jövőképét.

Itthon

Pincemélyen a kormány és a pártok megítélése

Mélységesen pesszimisták a magyar netpolgárok. Egy hónap alatt a Gyurcsány-csomag nyomán 40-ről 27 pontra csökkent az internetezők közhangulatát mérő index értéke – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. A parlament megítélésénél csak a kormányé és a pártoké siralmasabb.

Terápiás malac nyugtatja az utasokat a San Franciscó-i repülőtéren

Terápiás malac nyugtatja az utasokat a San Franciscó-i repülőtéren

Turánék győztek a magyar rali-Eb-futamon

Turánék győztek a magyar rali-Eb-futamon

Amerikaiak egészségügyi adataihoz férhetett hozzá a Google

Amerikaiak egészségügyi adataihoz férhetett hozzá a Google

Gondolná, mennyi mindent okoz a vashiány?

Gondolná, mennyi mindent okoz a vashiány?

A EU szankciós keretet fogadott el Törökország ellen

A EU szankciós keretet fogadott el Törökország ellen

Négyes karambol az M6-oson

Négyes karambol az M6-oson