szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem támogatjuk, hogy a parlamenti képviselők kizárólag parlamenti képviselők legyenek - mondta Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője szerdán a közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorában.

Gyurcsány Ferenc hétfőn ismertette hétpontos javaslatát a közélet megtisztítása érdekében, amelyben egyebek mellett kezdeményezte a főállású parlamenti képviselőség intézményének visszaállítását, mert szerinte a képviselők feladatai nem végezhetők el félállásban. A miniszterelnök azt javasolta, hogy a következő parlamenti ciklustól önkormányzati vezetők, polgármesterek, gazdasági társaságok vezetői ne lehessenek a parlament tagjai.
 
"Azt mi nem támogatjuk, hogy a parlamenti képviselők kizárólag parlamenti képviselők legyenek, ugyanakkor azt magunk kezdeményeztük, hogy a parlamenti képviselők jelenlegi összeférhetetlenségét tágítsuk a jelenleginél szélesebbre" - hangoztatta Horn Gábor a közszolgálati televízió reggeli műsorában.
 
Mint mondta, ebben az ügyben egyeztetést kezdeményeztek az öt parlamenti párt frakcióvezetőjével. " Ott el kell dönteni, hogy mit értünk ezeken a szavakon" - mondta.
 
A képviselői jövedelmek kapcsán a politikus azt mondta, hogy ezt a kérdést is újra kell gondolni. Horn szerint vannak a képviselői munkával járó költségeknek olyan elemei, amelyek nem oldhatóak meg bér formájában.
 
Az SZDSZ-es politikus példaként említette, hogy más a helyzete annak a képviselőnek, aki vidéken lakik, és ezért a fővárosban kényszerül lakást fenntartani, illetve annak, aki a fővárosban lakik.
 
"Egyben kell az asztalra tenni a dolgokat, újra gondolható az alapjövedelem, de nem szüntethető meg a költségtérítés" - hangsúlyozta.
 
Ugyanakkor, mint mondta, jogos elvárás a magyar társadalomtól, hogy ezen a területen tiszta helyzet legyen.
 
Gyurcsány Ferenc azt javasolta hétfőn, hogy tegyék átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé a képviselői jövedelmeket. Hangsúlyozta, a képviselők jövedelme nem magas, ezért annak csökkentése indokolatlan. Álláspontja szerint nem érdeke Magyarországnak, hogy törvényhozói kevésbé legyenek megbecsülve, mint egy átlagos nagyvállalati középvezető, vagy államigazgatási tisztviselő.
 
Az viszont igenis megkövetelhető, hogy a mostani jövedelmi szint alapvető megőrzésével változtassanak a fizetés és a költségtérítés arányain, úgy, hogy utóbbival elszámoljanak a politikusok - mondta Gyurcsány Ferenc.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

"Tisztasági csomagot" jelentett be Gyurcsány

Hét pontból álló javaslatcsomagot terjeszt az Országgyűlés elé két héten belül a kormány, az elmúlt hetekben nyilvánosságra került botrányokhoz hasonló ügyek megelőzése érdekében. A javaslat elemeit ismertetve Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közölte: többek között főállású parlamenti képviselőséget javasolnak, a funkcióhalmozás elkerülésére.

Itthon

Széljegyzetek Gyurcsány tisztító kúrájához

Blöff, elterelő hadművelet vagy valódi reform lenne a kormányfő hétpontos közéleti tisztasági csomagja? Az ellenzék szerint eleve hiteltelen, és még a kormányoldalon is hitetlenkednek abban, hogy valóban sikerülhet-e kampányszerűen átlátszóvá tenni a magyar közéletet.