A legfőbb ügyész intézkedik a Topolánszky-Szilvásy-ügyben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legfőbb ügyész intézkedést ígért Topolánszky Ákos és Szilvásy György telefonbeszélgetésének büntetőjogi értékelése ügyében a Bíró Ildikó fideszes képviselő által megfogalmazott állítások kapcsán, hétfőn a parlamentben a kérdések során.

Az ellenzéki képviselő azt kérdezte a legfőbb ügyésztől, hogy a tények jelenlegi ismeretében nem merülnek-e fel büntetőeljárást megalapozó körülmények. Bíró Ildikó (Fidesz) arra volt kíváncsi, visszaélt-e hivatali hatalmával Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszter, amikor felhívta Topolánszky Ákost, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) egykori helyettes államtitkárát, hogy figyelmeztesse: ha nem vonja vissza rá és munkatársaira vonatkozó állításait, akkor jogi útra tereli a folyamatot.

A Fidesz képviselőjének emlékeztetett rá, hogy Szilvásy személyi titkára felhívta a hvg.hu internetes lap főszerkesztőjét is a szeptemberben 27-án készült interjú körülményeit firtatva. Szilvásy a beszélgetések tényét nem tagadta - tette hozzá a képviselő.

Bíró Ildikó idézte Topolánszky Ákos nyilatkozatát: "A minisztérium felügyeletét a parlament ifjúsági és sportbizottsága látta el, amelyben Zuschlag János és az ügyében most elhíresült társai kivétel nélkül tagok voltak. De ott voltak a többiek, köztük Arató Gergely, Ujhelyi István és Rácz Péter, az úttörőszövetség elnöke. Ezek az emberek folyamatosan jöttek-mentek a Hold utcában, körüldongták Szilvásy Györgyöt, aki egy ideig közigazgatási államtitkár volt a GYISM-ben, és Gyurcsányt, a minisztert. Ocsovai (Tamás) nemcsak a miniszter utasításait hajtotta végre, de az MSZP ifjúsági tagozatának vezetői is dirigáltak neki, hiszen megrendelőként jelentkeztek".

Kovács Tamás legfőbb ügyész válaszában kitért arra, milyen szempontok alapján lehet nyomozást indítani büntetőjogi ügyben.

Topolánszky Ákos, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium volt kábítószerügyi helyettes államtitkára a hvg.hu-nak a Zuschlag-ügy kapcsán azt nyilatkozta, ő is találkozott nehezen megtagadható kérésekkel, amikor támogatások odaítéléséről kellett dönteni a Gyurcsány Ferenc jelenlegi miniszterelnök vezette egykori minisztériumban.

A volt helyettes államtitkár a Magyar Nemzetben pedig azt mondta: Szilvásy György, aki korábban a GYISM államtitkáraként munkatársa volt, a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszterként "a hivatalos számáról, hivatalos minőségében" hívta fel, hogy felszólítsa: vonja vissza a hvg.hu-nak adott nyilatkozatát.

Szilvásy György egy múlt heti sajtótájékoztatón közölte: nem fenyegette meg Topolánszky Ákost.