APEH: nem Gyurcsány kérte a vagyonosodási vizsgálatokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az APEH nem dolgozik politikai megrendelésekre - tájékoztatott az APEH sajtófőnöke. Bakonyi Ágnes ezt annak kapcsán hangsúlyozta, hogy a Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter bejelentette: az adóhatóság vagyonosodási vizsgálatot rendelt el Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével és Kubatov Gáborral, a Fidesz pártigazgatójával szemben.

Politikusok vizsgálata
Az APEH öt évre visszamenőleg rendelt el vagyonvizsgálatot a Fidesz elnökével és pártigazgatójával szemben. Szocialista képviselők is kaptak értesítést. A teljes cikket elolvashatja itt!
Az APEH visszautasítja azt a vádat, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezte volna a vizsgálatot, mivel ez nem is áll jogában, és nem is lenne életszerű, ha ebben a kiélezett politikai helyzetben ilyet tenne - közölte a sajtófőnök.

Az APEH nem tudja megerősíteni, hogy Orbán Viktor pártelnökkel és Kubatov Gábor pártigazgatóval szemben bármiféle adóhatósági vizsgálat indult volna, mivel ez az információ adótitoknak számít, ami leginkább az adózó állampolgárokat védi - mondta Bakonyi Ágnes. Ettől függetlenül Orbán Viktor vagy Kubatov Gábor megteheti, hogy nyilvánosságra hozza az őket érintő adóhatósági megkereséseket - tette hozzá.

Az idén eddig 30 ezer 436 szja-vizsgálatot fejezett be az APEH, amin belül 9 716 vagyonosodási ellenőrzés volt, ezenkívül folyamatban van még több ezer vizsgálat, amibe belefér, hogy politikusok is bekerüljenek a revízió körébe, főleg úgy, hogy amikor a számítógép kidob egy nevet, nem veszik figyelembe a foglalkozását - állította az APEH sajtófőnöke.

Bakonyi Ágnes elmondta, hogy ennek ellenére bárhol előfordulhat, hogy néhány revizor összegyűjti "a kiemelt személyeket", és egymás után küldi ki számukra az értesítést, de az általános gyakorlat mégsem ez. Az adójogszabályok pártállástól függetlenül mindenkire vonatkoznak, ám ha valaki becsületes és jogkövető magatartást tanúsít, nem lehet félnivalója - állapította meg.

Mindezzel együtt egyáltalán nem biztos, hogy Orbán Viktor és a többi politikus vagyonosodási ellenőrzésre felszólító levelet kapott - ismertette. A kontrolladatokat az adózókkal kérdéses esetekben mindenképpen egyeztetni kell, ami akkor is előfordulhat, ha kiderül, hogy az adózó többet fizetett, mint amennyit kellett volna - fűzte hozzá.