szerző:
hvg.hu/MTI

Nem kívánta kommentálni Földesi-Szabó László azt a hírt, miszerint 900 millió forintos sikkasztással gyanúsítják az 1,2 milliárd forintos csempészet mellett. Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kuratóriumának elnöke a hvg.hu kérdésére csak annyit közölt, egyelőre nem nyilatkozik, de később a nyilvánosság elé áll.

Fordulatot hozott az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügye kapcsán létrehozott parlamenti vizsgálóbizottság szerdai ülése, miután kiderült, a nyomozó hatóság gyanúja szerint Földesi-Szabó László volt rendőrtisztet újabb bűncselekménnyel gyanúsították meg. A kurátor egyelőre nem reagált a 900 millió forintos sikkasztással való meggyanúsításának hírére.

Ismert, a kiemelten közhasznú szervezet ügyében 1,2 milliárdos csempészés, áfa és vám meg nem fizetése miatt indítottak nyomozást a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága idén áprilisban. Az alapítvány kurátora, Földesi-Szabó László és hat társa rövidebb-hosszabb időre előzetes letartóztatásba is került.

A történtek hatalmas vihart kavartak, hiszen a kuratóriumban szerepet vállalt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egyik megbízott főosztályvezetője és az alapítvány jogtanácsosa, az NBH egy volt munkatársa, akik ellen nem indult büntetőeljárás. Emiatt ellenzéki kezdeményezésre megalakult parlamenti bizottság feladata az ügy nemzetbiztonsági kockázatainak és a korrupciógyanús eseteknek a vizsgálata.

A szerdai bizottsági meghallgatáson Nagy János tábornok, a vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka elmondta: az Egy-Másért alapítvány ügye korántsem számít kuriózumnak, nem egyedi eset, a vám- és pénzügyőrség központi ellenőrző csoportjának kockázatelemzése során került látókörbe. Amikor a 2004. májusi uniós csatlakozást követő vámmentes vámkezeléseket vizsgálták, kiderült, hogy azok túlnyomó többsége egyetlen ügyfélhez, az Egy-Másért alapítványhoz köthetők.

2005. augusztus és 2007. február között több mint 170 esetben kezdeményeztek vámmentes vámkezelést, több ezer tonna Távol-Keletről származó élelmiszerkonzervet hoztak be mint jótékonysági adományt, hogy ellenszolgáltatás nélkül osszák szét a rászorultak között. Ugyanakkor a konzervek távol-keleti csomagolásán magyarországi áruházláncok logója látható, és a nyomozás eddigi adatai szerint kereskedelmi forgalomba kerültek, illetve annak szándékával hozták be őket az országba.

A büntetőeljárásban meggyanúsított személyek tagadják a terhükre rótt cselekményeket, ártatlanságukat hangoztatják. Földesi-Szabó László egy, a Népszabadságnak adott interjújában arról számolt be, hogy az általuk felkért igazságügyi vámszakértő szerinte az adományok felhasználásának a célja, vagyis a rászorulók segítése nem változott azáltal, hogy nem az árut osztottuk szét, hanem az értékesítésből befolyó pénzzel támogatják őket.

A bizottság előtt Nagy János elmondta, szerinte nem indokolt a vámszabályok szigorítása, ugyanis a bűnüldözési érdek mellett tekintettel kell lenni a kereskedelmi forgalom folyamatosságára, bizalmi elven alapuló vámkezelési gyakorlatot kell folytatni, a magyar vámszabályoknak pedig az uniós rendszerbe kell illeszkedniük, és ebből a szempontból az ország mozgástere meglehetősen csekély.

Bencze József tábornok, országos rendőrfőkapitány, aki a cselekmények idején a VPOP rendészeti főigazgatója volt, a bizottsági ülésen megjegyezte: Földes-Szabó László mintegy 900 millió forintot vett fel az alapítvány számlájáról, és amikor a nyomozás során erről kérdezték, annyit közölt, hogy megvan a pénz, de nem mondja meg, hol.

Földesi-Szabó az ORFK szervezett bűnözés elleni részlegének tisztjeként a ’90-es évek közepén nyomozott az ügyben, amelyben több száz milliós váltókkal elkövetett csalás miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélték az Egy-Másért alapítvány későbbi létrehozóját, Jakubinyi Róbertet. Jakubinyi 1999-ben Dávid Ibolya akkori igazságügy-miniszter előterjesztésére kegyelmet kapott a köztársasági elnöktől.

Az esetről Bencze József annyit tudott elmondani, hogy Jakubinyi kegyelmi kérvényében betegségére hivatkozott, és abban a csomagban, amelyben az ő beadványa volt, összesen 85 személy kért kegyelmet az államfőtől, de csak ketten kapták meg. Jakubinyi esetében az államfő a hátralévő szabadságvesztés végrehajtását kegyelemből három évre felfüggesztette.

Földesi-Szabóról Bencze József elmondta, hogy 2000-ben közös megegyezéssel távozott a rendőrségtől, alezredesi rendfokozatban. Az idő tájt az Ügyészségi Nyomozó Hivatal titkos eljárást folytatott a rendőrtiszt ellen, de ennek részleteiről az országos rendőrfőkapitány nem tudott felvilágosítást adni.

Földesi-Szabót tavaly a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány kezdeményezésére nyugállományú ezredessé léptette elő az igazságügyi és rendészeti miniszter. Az előléptetés indoka többek között az volt, hogy az Egy-Másért alapítvány 500 ezer forinttal támogatott egy nyugdíjas-találkozót és egymillió forinttal ukrajnai és csángó gyermekek üdültetését.

A bizottsági ülésen Nagy János elmondta: nem kapott olyan információt, hogy az NBH-nak köze lenne az Egy-Másért alapítványhoz. Bencze József ezzel kapcsolatban hozzátette: ez év február elején – tehát már a titkos nyomozás megindulása után, a nyílt nyomozás előtt – beszélt az alapítványról Galambos Lajossal, az NBH akkori főigazgatójával, és áprilisban tájékoztatta a főigazgatót az ügyben végrehajtott őrizetbe vételekről. Galambos Lajos azóta távozott az NBH éléről.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

APEH-vizsgálat Egymásért alapítvány támogatóinál

Az adóhivatal átfogó vizsgálatot indított az Egymásért Egy-másért Alapítvány támogatói körében, miután a vámnyomozók gyanús pénzmozgásokra bukkantak - erősítte meg a hvg.hu-nak a VPOP szóvivője.

hvg.hu Itthon

Egymásért Alapítvány: nem a szlovénoktól indult a nyomozás

A VPOP nem kíván az Egymásért, Egy-Másért Alapítvánnyal kapcsolatban a sajtóban megjelent értesülésekkel foglalkozni – erről beszélt a hvg.hu-nak a testület rendészeti főigazgatója, Bencze József. Az ügy mielőbbi felderítése a céljuk, és amint lesz benne fejlemény, azt megosztják a médiával.

HVG Itthon

Fideszes politikust is támogatott az Egymásért alapítvány

A Nemzetbiztonsági Hivatalhoz ezer szállal kötődő, s a jótékonykodás cégére mögött csempészettel foglalkozó Egymásért Egy-Másért Alapítvány vezetője fideszes vonalon is építgette kapcsolatait - írja a csütörtökön megjelent HVG.

Pro és Kontra

Az elhagyott barátnő buktatta le Földesi-Szabót

A hvg.hu információi szerint Földesi-Szabó László elhagyott barátnője hívta fel a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) munkatársainak figyelmét az Egymásért Egy-Másért alapítvány üzelmeire. A vizsgálatok alapján az alapítványt azzal gyanúsítják, hogy feltehetően mintegy 1,2 milliárd forintos áfacsalást követett el.

Itthon

Földesi-Szabó: nem követtünk el áfacsalást

Tagadta Földesi-Szabó László, hogy az Egymásért Alapítvány védelme érdekében épített volna ki nemzetbiztonsági kapcsolatokat. A szervezet elnöke a Népszabadságnak adott interjújában arról is beszélt, hogy az alapítvány által felkért igazságügyi vámszakértő szerint az adományok felhasználásának a célja, vagyis a rászorulók segítése nem változott azzal, hogy nem az árut osztották szét, hanem az értékesítésből befolyt pénzzel támogatták őket.

Ismét tudja fogadni a Mol, újra jön az olaj a Barátság vezetéken

Ismét tudja fogadni a Mol, újra jön az olaj a Barátság vezetéken

Megszólalt a kiégett békéscsabai malom ügyvezetője

Megszólalt a kiégett békéscsabai malom ügyvezetője

Kerteket telepítenének egy bezárt szénbányába Ausztráliában

Kerteket telepítenének egy bezárt szénbányába Ausztráliában

Ha kedveli a Paintet, örülhet: nemhogy kivégzik, még jobbá is teszi a Microsoft

Ha kedveli a Paintet, örülhet: nemhogy kivégzik, még jobbá is teszi a Microsoft

Hatalmas akkumulátor jön a Redmi olcsó csúcsmobiljába

Hatalmas akkumulátor jön a Redmi olcsó csúcsmobiljába

Ennél szebb szivárványt festeni sem lehetne – fotó

Ennél szebb szivárványt festeni sem lehetne – fotó