szerző:
MTI

Számos probléma megoldódni látszik a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programmal összefüggésben, ugyanakkor le kell zárni a fejlesztés alapjairól folytatott elméleti vitákat - írta Kornai Gábor közgazdász, az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. elnöke, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője nyílt levelében.

Kornai Gábor, aki véleményformáló írásai alapján megkapta az "Év ITC-véleményformálója 2007" díjat, az idén több médiumnak mondta el véleményét többek között az Európa Kulturális Fővárosa projektről. Most annak kapcsán írt nyílt levelet, hogy két év múlva lesz az EKF-program megnyitója.

"Az újév küszöbén, 24 hónappal a program hivatalos megnyitója előtt szinte kötelező az újabb helyzetértékelés. Igaz, megváltozott helyzetből teszem ezt: amit féléve bíráltam, az most a mi lelkünket is nyomja" - írta az AAM elnöke utalva arra, hogy a cég tanácsadói szolgáltatásaival részt vállalt az EKF-projektben.

A hvg-hu-n fél évvel ezelőtt megjelent vitaindítójában említett problémák közül több is mára már megoldódni látszik - mutatott rá Kornai Gábor. Hozzátette: az új vezetés fél év alatt rendet rakott a projekt munkaszervezetében, megszervezte, szabályozta a működés kereteit, rendezte a jogi hátteret. Mint írta, határidőre elkészültek a megvalósíthatósági tanulmányok.

"Bizakodásra hajlok azért is, mert a tervezési folyamat során kiderült: a rendelkezésre álló teljes forrás egy része felszabadult további beruházásokra" - fogalmazott a közgazdász. A tervezett határidőre be lehet fejezni a beruházásokat, ha a közbeszerzési törvény adta lehetőségeket és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások gyorsított engedélyezési eljárásait kihasználják - írta.

Pécs megközelíthetőségével kapcsolatban kifejtette: az M6-os Pécs-Bóly közötti szakaszára kiírt tender sikere nyomán egyelőre van remény arra, hogy az útvonal hosszú szakaszán autópálya-minőségű úton juthatnak majd el a vendégek a városba. A közgazdász reményteljesnek nevezte, hogy több magánbefektető is a fejlesztés mellett döntött, példaként említve legalább három négycsillagos szálloda megépülését. Utalt rá, hogy tartja korábbi véleményét, miszerint a tervezési, előkészítési feladatoknak sokkal korábban kellett volna lezárulniuk, és a hátralévő szűk idő kemény konfliktusokkal terhelt megvalósítási szakaszt vetít előre.

"Mégis azt gondolom, hogy most már nem ez a fontos" - hangsúlyozta, hozzátéve: "le kellene zárnunk a fejlesztés alapjairól, a projekt hatóköréről, megvalósítási módszereiről folytatott elméleti vitákat, s a következő időszakban a szellemi energiáinkat a pozitív hatások maximalizálására kellene fordítanunk".

Kornai Gábor konstruktív, építő vitát szeretne nyitni többek között arról, hogy miként lehet Pécs és környezete számára a lehető legnagyobb mértékű gazdasági, foglalkoztatási fejlődést elérni a program segítségével. Kérdésként vetette fel azt is, hogyan lehet a megindított beruházások hatásait kiterjesztve a város vállalkozásait is fejlődési pályára állítani, miként lehet Pécset láthatóvá tenni a program segítségével az országhatárokon túl, s hogyan kell a potenciális vendégkört Pécsre vonzani és megfelelő színvonalú szolgáltatásokkal ott tartani.

Kornai Gábor, aki a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán a vezetési tanácsadás tanszék vezetője, tiszteletbeli docense, és több mint tíz éve birtokosa a nemzetközi "CMC" (Bejegyzett Vezetési Tanácsadó) címnek, az IT-Business magazin olvasóinak szavazata alapján kapta meg idén szeptemberben az "Év ITC-véleményformálója 2007" díjat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Kult

Távozik az EKF-projekt általános igazgatója

Távozik posztjáról még júniusban Kiss Tibor, a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) általános igazgatója. Úgy vélte,a jövőben már nem általános igazgatóra, hanem olyan főigazgatóra lesz szükség, aki a helyi és a kormányzati viszonyokat is ismerve képes a város és a kormányzat közötti koordinációs feladatok ellátására.

MTI Kult

Kínaiak szállnának be a pécsi EKF-projektbe

A 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programban való együttműködésről és a gazdasági kapcsolatok erősítésének lehetőségéről tárgyalt a kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartomány küldöttsége a dél-dunántúli régió, valamint Pécs képviselőivel hétfőn, a baranyai megyeszékhelyen.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Gazdaság

Kornai Gábor: a korrupció nemzeti kulturális elemmé vált

Nem az építkezések, hanem a díjak éve lesz 2007: nem autópálya, hanem autópályadíj, nem út, hanem úthasználati díj - állítja Kornai Gábor, az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. elnöke, a Vezetési Tanácsadók Magyarországi Szövetségének alelnöke. Szerinte ma nálunk felesleges az ólomkatonáskodó hadsereg, a magyar agráriumot pedig be kellene zárni, csakhogy a belőle élő milliókat nem lehet hazaküldeni, mert hát itthon vannak. Az ismert közgazdász megosztja konkrétabb tanácsait is.

hvg.hu Kult

Mészáros: az EKF-ben nem működhet kettős hatalom

Nem személyes, hanem szakmai okok állnak a művészeti igazgató lemondása mögött - állítja Mészáros András, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program főigazgatója. Ám szerinte a távozó Méhes Márton "sajátosan értelmezte a szervezeten belüli autonómiát".

MTI Kult

Hiller: a kormány nem tud beleszólni Pécs EKF-ügyeibe

Hiller István aggodalmának adott hangot a pécsi fejlemények miatt, a kulturális fővárosi projekt művészeti igazgatójának lemondása nyomán. Ugyanakkor kijelentette, az uniós jogszabályok következtében nem áll módjában Pécs helyi felkészülésének befolyásolása.

hvg.hu Kult

Nyilatkozatstop a pécsi EKF-projektnél

Szándékunk szerint vitát, de legalábbis többoldalú konzultációt kezdtünk volna a héten a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa projekttel kapcsolatban készült s nagy port felvert interjúnkat követően. Mint kiderült, a megszólalókra egyelőre várni kell, az EKF-irodán nyilatozatstop van.

Meghalt Gergátz Elemér korábbi földművelésügyi miniszter

Meghalt Gergátz Elemér korábbi földművelésügyi miniszter

Trump a Holdra menne, Musk a Marsra, az amerikaiak meg egészen máshova

Trump a Holdra menne, Musk a Marsra, az amerikaiak meg egészen máshova

Figyelem: akármikor összefuthat a budapesti utcákon Scarlett Johanssonnal

Figyelem: akármikor összefuthat a budapesti utcákon Scarlett Johanssonnal

Autósbanda ébreszti éjszakánként a mindszentieket

Autósbanda ébreszti éjszakánként a mindszentieket

Évek óta húzódik Józsefváros káptalanfüredi gyerektáborának felújítása

Évek óta húzódik Józsefváros káptalanfüredi gyerektáborának felújítása

Ügyvédi felszólítást küldött az ATV Kálmán Olga kampányvideói miatt

Ügyvédi felszólítást küldött az ATV Kálmán Olga kampányvideói miatt