szerző:
hvg.hu/MTI

Szakmai egyeztetést kezdett az MSZP az egészségbiztosítás általa javasolt új modelljéről; a hatályos jogszabály májusig nem változik - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője és Kökény Mihály, a párt egészségügyi szakpolitikusa kedden Budapesten, az MSZP-frakció ülése után.

A frakció állami tulajdonban lévő, nonprofit elven működő regionális pénztárakat javasol létrehozni - közölte Lendvai Ildikó, hozzátéve, hogy majd csak az SZDSZ-es tárcavezetők, köztük Horváth ágnes egészségügyi miniszter tényleges távozását követően az új, önálló szocialista kormány terjeszti az új modellt a parlament elé, az MSZP nem kívánja a koalíciós szabályokat megszegni. Kökény Mihály közölte: a változtatásra azért van szükség, mert a március 9-i népszavazás után új helyzet alakult ki, és figyelembe kell venni, hogy ebben a helyzetben befektetői érdeklődésre nem lehet számítani.

Kóka János és Horváth Ágnes a pénztártörvény
elfogadását követően
© Stiller Ákos
A februárban - második nekifutásra - elfogadott pénztártörvény az egész ország területén 22 darab egészségbiztosítási pénztárt hozott volna létre. Ezek egyébként már meg is alakultak, a pénzügyminiszter március végére megkezdte a 20 millió forintos alaptőkéjű kft-k cégbírósági bejegyzését, ezek a vállalkozások kizárólag a kötelező társadalombiztosítással foglalkoztak volna, jogaikat a két évre kinevezett vezérigazgató gyakorolná. (A 22 pénztár vezetőjének kiválasztottak névsorát itt el is olvashatják.)

A pénztárak 51 százalékos részesedése állami kézben maradt volna, míg a befektetők 49 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkeztek volna. Ezzel a szocialisták végeredményben kifilézték a jobbára neoliberális közgazdászok által szorgalmazott, teljes egészében magánbiztosítókra alapozott javaslatot. A koalíciós egyeztetések eredményeképpen először tavaly ősszel kidolgozott hibrid megoldásra a kormányfő azt mondta: politikai kompromisszum született. (Itt azt is elolvashatja, hogyan valósultak volna meg a gyakorlatban ezek a törvényi rendelkezések.) 

A vizitdíjról és egyebekről szóló március 9-iki népszavazást és a koalíciós válság másfél héttel ezelőtti kipattanását követően a kormányzásban várhatóan egyedül maradó szocialisták az elsők között jelentették be a pénztártörvény módosítását, pontosabban a magántőke kizárását a pénztárakból, egyúttal azok területi felosztását is módosítanák. Javaslatuk szerint - amelyet korábban is képviseltek - a létrehozandó öt-hét regionális pénztár száz százalékban állami tulajdonban maradna. A pénztárak nem az OEP szerepét veszik át, annál intenzívebb, szakszerűbb ellenőrzést, betegképviseletet és finanszírozást látnának el – magyarázták múlt szerdán.

A törvény visszavonása és módosítása egyaránt szóba került a szocialistáknál. Mindkettő megszavazásához egyszerű parlamenti többség kell, amit az MSZP csak akkor érhet el, ha néhány ellenzéki képviselő távol marad. Az SZDSZ eddig csak azt jelezte, hogy megszavazni a változásokat nem fogja. A törvény visszavonása bizonyára könnyen menne, hiszen abban az ellenzék is közreműködne.

Lendvai Ildikó kedden este azt mondta: az új modell parlamenti beterjesztése azt is jelenti, hogy felfüggesztik a hatályos törvény azon paragrafusait, amelyek a magántőke bevonását célozták. Május 1-től az önálló szocialista kormánynak két feladata lesz: az új modell előkészítése és  parlament elé terjesztése, illetve a régi törvény újjal ellentmondó paragrafusainak felfüggesztése - fejtette ki. Egy másik kérdésre azt mondta, technikai kérdés, hogy az új modellt tartalmazó előterjesztésben helyezik hatályon kívül az ennek ellentmondó paragrafusokat, vagy külön törvényjavaslatban.

Kökény Mihály elmondta, hogy már a nap folyamán elkezdték az egyeztetéseket a szakmai szervezetekkel, elsőként az alapellátók és járóbetegszakellátás képviselőivel tárgyaltak. Ők helyeselték az ilyen irányú változásokat - fűzte hozzá. Mint mondta, a pártok képviselőivel is fognak egyeztetni a szakmai megbeszélések lezárultával. Azt nem tudta megmondani, mennyi időre van szükség az egyeztetésekhez, és hogy az új rendszer mikor indul. Nem zárta ki, hogy már május végén az Országgyűlés elé kerülhet a törvényjavaslat. Az a szándék, hogy 2009-től új rendszerben működjön az egészségbiztosítás - mondta Kökény Mihály.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Alkotmánybírósághoz fordul a NEK a pénztártörvény miatt

Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK), kifogásolva az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény alkotmányellenességét, s kérve a jogszabály megsemmisítését - jelentette be Éger István, a kerekasztal titkára.

Itthon

A KDNP a pénztártörvény megsemmisítését kéri az Ab-től

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól (Ab) - mondta Semjén Zsolt, a párt elnök-frakcióvezetője kedden. Az ellenzéki párt kedden juttatja el beadványát az Alkotmánybírósághoz.

MTI Itthon

MSZP: állami tulajdonban maradnak az egészségbiztosítási pénztárak

Két hét múlva készül el az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvénytervezet első változata, amely kiveszi a magántőkét a javaslatból - tudta meg az MTI szerdán, a jogszabály előkészítésével megbízott szocialista raportőri csoport ülése után, amelyen a miniszterelnök is részt vett. A szocialisták visszatértek eredeti elképzelésükhöz, miszerint hét regionális pénztár lesz, százszázalékos állami tulajdonban.

4,5 milliárdért vesz villanyautó-töltőket az állam

4,5 milliárdért vesz villanyautó-töltőket az állam

Tusk: Január 31-ig csúszhat a Brexit, ha a maradó 27 tagállam ezt elfogadja

Tusk: Január 31-ig csúszhat a Brexit, ha a maradó 27 tagállam ezt elfogadja

Az abortusz nem bűncselekmény többé Észak-Írországban

Az abortusz nem bűncselekmény többé Észak-Írországban

Már nem a Facebookon terjed az Iszlám Állam propagandája, új appot néztek ki maguknak

Már nem a Facebookon terjed az Iszlám Állam propagandája, új appot néztek ki maguknak

Trump szerint minden rendben Szíriában – vége a törökök elleni szankcióknak

Trump szerint minden rendben Szíriában – vége a törökök elleni szankcióknak

Így emlékezett Elvis Presley 1956 hőseire

Így emlékezett Elvis Presley 1956 hőseire