szerző:
hvg.hu

Neves emberek, köztük a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is támogatta azt a rendezvénysorozatot, amelyet a Szientológia Egyház indított útjára. A Magyar Addiktológiai Társaság megütközött.

"Fogalmam sem volt róla, hogy a szervezet a szcientológusokhoz köthető; de ha az a feladat, hogy a magyar fiatalokat megmentsük a kábítószertől, akkor akár még az ördöggel is cimborálni kell" - idézi Schmitt Pál MOB-elnök nyilatkozatát a Heti Válasz Online. Schmitt több más közéleti személyiséggel együtt a Drogmentes Magyarországért Maraton nevű, szcientológusok által már hat éve szervezett sportrendezvény támogatójává vált, az április 12-i MOB-közgyűlésen Kamuti Jenő, Schmitt Pál és Braun Mónika, a szervezet elnöke közösen írták alá a Maraton Kiáltványának nevezett dokumentumot.

A rendezvény szervezői honlapjukon a védnökök között szerepeltetik Bakanek Györgyöt, a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület Elnökét, Berta László rendőr vezérőrnagyot, Erdei Zsolt ökölvívót, Gálvölgyi János színészt, Görbicz Anita kézilabdázót, Székhelyi Józsefet, s az eszmei támogatók között is számtalan közéleti figura szerepel, akiknek képe alatt jobbára drogellenes kiállás olvasható.

A Magyar Addiktológiai Társaság és az Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesülete közleményben fejezte ki megdöbbenését azon, hogy a Schmitt Pál csatlakozott a bevallottan szcientológusok által szervezett mozgalomhoz. A rendezvény kétségkívül tetszetős jelszavakat használ, írják a közlemény szerzői, a Szcientológiai Egyház azonban tagadja a drogbetegeket gyógyító pszichiátriai és addiktológiai kezelések jogosultságát, kábítószerellenes és prevenciós programjaiban pedig szakmailag téves állításokat fogalmaz meg. A "védnökök" között a szcientológus kötődésű szervezet az egészségügyi tárca egyik volt osztályvezetőjét is szerepelteti, bár Huszár András - információink szerint - már nyugdíjba ment.

A közlemény megfogalmazói aggasztónak tartják, hogy az Együtt egy drogmentes Magyarországért mozgalom ezen programjait látszólag az egyháztól független programként hirdeti. Egyúttal elfogadhatatlanak tartják Schmitt Pál nyilatkozatát. Az aláírók amiatt is aggódnak, hogy számos közéleti személyiség, köztük olimpiai bajnokok, színészek és hivatásos rendőrtisztek is a félrevezetés áldozatául estek, illetve hogy a kétes hitelességű "tájékoztató kampányt" ismert multinacionális cégek szponzorálják. A közlemény írói felkérik mindezeket a jogi és magánszemélyeket, hogy gondolják át újra a kampányban való részvételüket, és nevükkel, pénzükkel inkább a Nemzeti Drogstratégia szellemiségének, kritériumainak eleget tevő szervezetek, szakemberek munkáját támogassák.

Bár a rendezvénysorozatot tavaly óta nem támogatja a Deloitte, a tanácsadócég logója még szerepel a maraton honlapján. "2006-ban kötöttünk megállapodást, de nem volt tudomásunk arról, hogy melyik egyházhoz köthető, egészen addig, amíg más forrásból tudomást nem szereztünk róla" - mondja lapunknak Kádár Gabriella, a Deloitte marketingigazgatója. Amint megtudták, teszi hozzá, a drogellenes támogatásra új pályázatot írtak ki. "Az általuk képviselt ügy ettől függetlenül pozitív volt, s rengetegen vettek részt benne" - teszi hozzá az igazgató.

A védnökök között szerepel Túrós András altábornagy, volt rendőri vezető, jelenleg az Országos Polgárőr Szövetség elnöke. Mint lapunknak elmondta, a 3-4 évvel ezelőtt kötött együttműködés előtt konzultált Berta László, az ORFK akkori bűnügyi főigazgatójával, aki ugyan már régen nem dolgozik a rendőrség kötelékében, a "védnökök" között továbbra is így szerepel. "Homályos információink voltak arról, hogy szcientológusok kezdeményezése ez, de úgy véltük, a drogmegelőzés érdekében bárkivel cimborálunk, feltéve, hogy nem viszik bele az egyházi küldetésüket" - magyarázza Túrós, aki szerint ezt a szervezet be is tartotta. (Mi úgy tudjuk, a Szcientológia Egyházzal kapcsolatos szórólapok azért felbukkantak a rendezvényeken.)

A közhasznú alapítvány ügyvezetőjét, Soós Zoltánt is megkerestük. A bevallottan szcientológus vallású szervező lapunknak elmondta, a mozgalmat 2002-ben indította Kunfalvy Ákos, ugyancsak szcientológus érzelmű volt vívó, s célja a drogmegelőzés. Évente 42 napig tart, 320 települést vonnak be, s 920 iskolát. "Ha neves vagy befolyásos személyeknek támogatást kérő levelet postázunk, abban szerepel egy mondat arról, milyen szellemiségűek az alapítók" - állítja Soós, aki szerint viszont ez a drogprevenció szempontjából nem lényeges momentum. 

Az ugyanakkor rosszul esik neki, hogy az addiktológusok olyan fronton támadják őket, "ahol inkább összefogásra volna szükség". Felvetésünkre, hogy hétfőn egy Szcientológia Egyházhoz köthető szervezet úgy adott ki az Országos Sajtószolgálaton keresztül egy pszichiátriát támadó sajtóközleményt, hogy közben nem tüntette fel kötődését, a szervező azt mondta: tényleg van egy ilyen "meccs", de ennek a maratoni futáshoz nem szabad, hogy köze legyen.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
hvg.hu Tech

Nyílt háborút indítottak a szcientológiai egyház ellen

Nyílt hadjáratot indított az Anonymous néven ismert hackercsoport a Szcientológiai Egyház ellen. A YouTube-on terjesztett rövid videóüzenet szerint a rejtélyes társaság az emberiség és az egyház követőinek érdekében, valamint saját szórakoztatása miatt akarja megsemmisíteni a szervezetet.

HVG Hetilap

Interjú a szcientológus vállalkozók elnökével

Csak azért nem fedik fel kilétüket a szcientológus vállalkozók, hogy megvédjék magukat a támadásoktól - nyilatkozta a HVG-nek Tóth Imre (50 éves) WISE-elnök az egyházalapító Ron Hubbard útmutatásait követő vállalkozásokat összefogó szervezet bécsi konferenciáján.

Hét nap

Nem a szcientológiára

Nem vehet részt a magyar pedagógusok továbbképzésében a Szcientológia Egyház alapítója, L.

MTI Itthon

A Szcientológiai Egyház bocsánatkérést követel az MDF-től

Bocsánatkérést vár az a Magyar Demokrata Fórumtól a Magyarországi Szcientológiai Egyház, mert úgy érzik a konzervatív párt két képviselője megsértette az egyházközösséget - közölte csütörtöki sajtóértekezletén a szervezet szóvivője.

hvg.hu Vélemény

A Szcientológia Egyház cáfol

A Szcientológia Egyház magyarországi közönségkapcsolati vezetője levélben kérte, hogy reagálhasson A „Tom Cruise a Szcientológia főpapja” címmel nemrég megjelent írásunkra. Kérésének ezúton eleget teszünk, levelét változtatás nélkül tesszük közzé.

Elstartolt az első izraeli holdraszálló szonda

Elstartolt az első izraeli holdraszálló szonda

Súlyos csapást mért Trump az abortuszt végző klinikákra

Súlyos csapást mért Trump az abortuszt végző klinikákra

135-en fagytak halálra a télen, a legtöbben a saját fűtetlen otthonukban

135-en fagytak halálra a télen, a legtöbben a saját fűtetlen otthonukban

Dinoszauruszok módjára halnak ki az utasszállításból az óriási repülőgépek

Dinoszauruszok módjára halnak ki az utasszállításból az óriási repülőgépek

Horrorsztori egy használt autóval: „Megszúrlak, ha nem adod el”

Horrorsztori egy használt autóval: „Megszúrlak, ha nem adod el”

3900 szülő tiltakozik videóüzenetekben az állami tankönyvek ellen

3900 szülő tiltakozik videóüzenetekben az állami tankönyvek ellen