szerző:
MTI

A fél évtizeddel ezelőtti Gyurcsány Ferenc vezette Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) több volt vezető beosztású munkatársa, köztük Szilvásy György és Topolánszky Ákos is tanú lesz a Fővárosi Bíróságon csütörtökön megkezdődött két személyiségi jogi perben.

Az egyik eljárást Rákosi Ferenc és Alács Tibor indította Topolánszky Ákosnak, a GYISM egykori helyettes államtitkárának tavaly szeptember 27-én a hvg.hu-n megjelent Belülről látta - Gyurcsányról, Zuschlagról és Ocsovairól című interjúja miatt.

A kereset szerint valótlanok és jó hírnevet sértők a kifogásolt cikknek azok a kitételei, melyek szerint "már Jánosi minisztersége alatt az akkor közigazgatási államtitkárként dolgozó Szilvásy bevezette a közigazgatási double checking, a kettős ellenőrzés rendszerét. Ekkor jött létre a GYISM-ben a pályázati pénzek elosztásának előzsűrije. Ezt Szilvásy legközelebbi munkatársai, az úttörőszövetség egykori funkcionáriusai végezték, akiket ő mindenhová magával visz; jelenleg a kormányzati negyed építésénél bábáskodnak. Két emblematikus figurája ennek a csapatnak Rákosi Ferenc és Alács Tibor, akik már akkor is a minisztérium legjobban fizetett politikai tanácsadóiként cenzúrázták – tehát nem köztisztviselőként belülről, hanem politikai megbízottként kívülről – a szakmai helyettes államtitkárok munkáját és döntéseit".

A hvg.hu-nak nyilatkozva Topolánszky, aki jelenleg a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet vezetője, beszámolt arról, hogy Rákosi és Alács "egy támogatási szerződés elkészítését megelőzően, már a gondolat megszületésekor előzsűrizték a szakmai vezetők döntéseit, engedélyezték, hogy egy támogatási igényt egyáltalán megtárgyaljanak-e, vagy eleve utasítsanak el. Ez a nagyon aggályos működési mód gyakorlatilag gúzsba kötötte a szakmai munkát, és bevezette az alapvető bizalmatlanság intézményét”.

Topolánszky ügyvédje a csütörtöki tárgyaláson elmondta: megpróbálta megtudni, hogy jelenleg milyen funkcióban vannak a felperesek, de Szilvásy György titokminiszter titkárságán csak a névtáblájukat találta, azon titulus, vagy státus nem volt megjelölve.

Az ügyvéd az egymillió forintos nem vagyoni kártérítési igény kapcsán megjegyezte: ilyen ügyekben a sérelem egyik alapja, és egyben bizonyítandó tény lehet, hogy a felperesek pályája megtört a kifogásolt kijelentések miatt, ám jelen ügyben a felperesek karrierje szemmel láthatóan töretlenül ível felfelé.

Topolánszky ügyvédje szerint az interjú nagy része nem a felperesekről szól, hanem egy olyan minisztérium működési mechanizmusát próbálja bemutatni, amelynek vezetőiből Gyurcsány Ferenc személyében miniszterelnök, Szilvásy György esetében pedig miniszter lett. A véleményszabadság egyik legfontosabb funkciója pedig éppen az, hogy a közhatalmat gyakorlókat szabadon lehessen bírálni, róluk értékítéletet alkotni.

A bíróság a következő, decemberi tárgyalásra személyesen idézte a Rákosit és Alácsot, a két felperest, valamint Topolánszky Ákos alperest, továbbá dönteni fog arról az alperesi bizonyítási indítványról, mely a GYISM több egykori vezető beosztású munkatársának tanúkénti meghallgatására irányul. Továbbá a bíróság be fogja szerezni a két felperes tevékenységére és javadalmazására vonatkozó minisztériumi dokumentumokat annak eldöntése céljából, hogy politikai tanácsadóként, vagy más feladatkörben dolgoztak-e a GYISM-ben.

A másik, szintén csütörtökön indult személyiségi jogi perben Szilvásy György követel egymillió forint nem vagyoni kártérítést Pokorni Zoltántól a tavaly október 3-ai sajtótájékoztatóján elhangzottak miatt.

A miniszter keresete szerint Pokorni Zoltán valótlan, jó hírnevet sértő állításokat tett, mikor arról beszélt, hogy az ifjúsági pénzek elköltése, az európai pénzek megsarcolása kapcsán igazuk lehet azoknak, akik azt állítják, hogy központilag kiépített pénzlenyúlás zajlik, ami nem nélkülözi a maffiamódszereket sem.

Továbbá Pokorni Zoltán beszélt arról is, hogy demokráciában elfogadhatatlan a fenyegető telefonhívás, amely vélemények elhallgattatására szolgál, elfogadhatatlan, hogy a miniszter telefonon megfenyegeti a tavaly szeptember 27-én a hvg.hu-nak nyilatkozó, Topolánszkyt, illetve a személyi titkárával felhívatja Hirschler Richárdot, a hvg.hu főszerkesztőjét és megfenyegetteti.

Szilvásy keresete szerint azonban minden alap nélkül hozták összefüggésbe a ifjúsági pénzek felhasználásával, törvénytelen támogatások odaítélésével, illetve újságírók, vagy volt minisztériumi tisztviselők megfenyegetésével, megfenyegettetésével.

Ugyanakkor Pokorni ügyvédje szerint a sajtótájékoztatón elhangzottak nagy része a magyar politikai életben elfogadott, megszokott szóhasználatú politikai véleményt közöl a kormány tevékenységéről, az efféle vélemények kinyilvánítását pedig egy közszereplőnek tűrnie kell, a vitatott telefonbeszélgetések kapcsán pedig tanúbizonyításra van szükség.

A Fővárosi Bíróság decemberre napolta el a pert azzal, hogy személyes meghallgatásra idézik Szilvásyt, Topolánszkyt és Hirschlert.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vélemény

Mit mondott Szilvásy Topolánszkynak?

Szilvásy György tárca nélküli miniszter és Topolánszky Ákos beszélgetését nem rögzítette sem a Nemzetbiztonsági Hivatal, sem pedig a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, állította az illetékes. Így nem bizonyítható Topolánszky állítása, vagyis hogy őt a NBH vezetője az irodájából felhívta, megfenyegette, és kilátásba helyezte: ha nem vonja vissza állításait, nagy összegű sikkasztást varrnak a nyakába. Újból felidézzük, hogyan emlékszik Topolánszky a beszélgetésre.

Itthon

Perlik Topolánszkyt és a hvg.hu-t

Rákosi Ferenc és Alács Tibor beperelte Topolánszky Ákost és a HVG Online Zrt.-t, jóhírnévhez fűződő jogaik megsértésének megállapítását, továbbá 1-1 millió forintot követelnek. Bizarr módon azt is követelik, hogy az alperesek saját költségükön nemcsak a hvg.hu-n, de a Hír TV-ben és a Magyar Nemzetben is "tegyék közzé a bíróság jogerős ítéletének rendelkező részét". A május 29-ére kitűzött tárgyalást dr. Pataki Árpád fogja vezetni.

hvg.hu Itthon

Topolánszkyt újra meghallgatják

Ma, október 31.-én, néhány napon belűl immár másodszor hallgatják meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen Topolánszky Ákost, a korábbi Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkárát a Zuschlag-ügyben.

MTI Itthon

A legfőbb ügyész intézkedik a Topolánszky-Szilvásy-ügyben

A legfőbb ügyész intézkedést ígért Topolánszky Ákos és Szilvásy György telefonbeszélgetésének büntetőjogi értékelése ügyében a Bíró Ildikó fideszes képviselő által megfogalmazott állítások kapcsán, hétfőn a parlamentben a kérdések során.

MTI Itthon

Nem rögzítették Szilvásy és Topolánszky telefonbeszélgetését

Természetesen sem a Nemzetbiztonsági Hivatal, sem a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat nem rögzítette a Szilvásy György miniszter és Topolánszky Ákos közötti telefonbeszélgetést, erre ugyanis sem oka, sem törvényes lehetősége nem volt - közölte a távirati irodával a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok neve elhallgatását kérő illetékese szerdán.

Szigort ígér a karcagi botrány után a belügyi államtitkár

Szigort ígér a karcagi botrány után a belügyi államtitkár

Tíz nap, húsz óra és 47 perc alatt tekerte át Európát

Tíz nap, húsz óra és 47 perc alatt tekerte át Európát

Négy beteget agyonvert egy infúziós állvánnyal, kilencet megsebesített egy alkoholbeteg Romániában

Négy beteget agyonvert egy infúziós állvánnyal, kilencet megsebesített egy alkoholbeteg Romániában

A horvátok is lehagynák Magyarországot az euróbevezetéssel, csak van egy kis gond

A horvátok is lehagynák Magyarországot az euróbevezetéssel, csak van egy kis gond

Eddig nulla bankautomata volt Hortobágyon, most kettőt is felszereltek

Eddig nulla bankautomata volt Hortobágyon, most kettőt is felszereltek

Hangok, okospohár és klimatizált párna segíthet átvészelni a kánikulát

Hangok, okospohár és klimatizált párna segíthet átvészelni a kánikulát