szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szeptemberben ismét a Fővárosi Közgyűlés elé viszi a turulszobor ügyét Pokorni Zoltán (Fidesz), a XII. kerület polgármestere - olvasható a politikus által írt, a főpolgármesternek címzett nyílt levélben. Demszky Gábor válaszlevelében kiemelte: a turulszobor ügyében sem Pokorni Zoltán, sem a Fővárosi Közgyűlés, sem pedig ő maga nincs már döntési helyzetben.

Levelében Pokorni Zoltán emlékeztetett arra: a XII. kerületi önkormányzat még tavaly szeptemberben döntött úgy, hogy katonai emlékmű lesz a hegyvidéki turulszobor, míg a II. világháború polgári áldozatainak külön emlékművet állít a kerületi önkormányzat. Mint írta, ehhez a főváros is hozzájárulását adta, ezért érthetetlen számára, "miért folytatják továbbra is a turulszoborral kapcsolatos boszorkányüldözést".
 
A polgármester szerint az, hogy az illetékességből kijelölt I. kerületi jegyző fennmaradási engedélyét a közigazgatási hivatal visszavonta, "csak tovább fokozza az indulatokat, a gyűlölködést és a vitát".
 
Demszky Gábor főpolgármester a válaszlevelében azt írta: Pokorni Zoltán egy jogerős bírósági döntés és több közigazgatási hivatali határozat ellen tiltakozik, és ezek megváltoztatását vagy felülírását várja a Fővárosi Közgyűléstől. Hozzátette: a turulszobor ügyében már sem Pokorni Zoltán, sem a Fővárosi Közgyűlés, sem pedig ő maga nincs döntési helyzetben. Úgy fogalmazott, a turulszobor mára az engedély nélküli építkezés, a saját szabályaira fittyet hányó hatóság jelképe lett.
 
A turulszobrot 2005 októberében állították fel a XII. kerület II. világháborús polgári és katonai áldozatai emlékére az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán. Az emlékműre nem volt építési engedély. A szobor fennmaradásához - többszöri elutasítás után - május 29-én sem adott tulajdonosi hozzájárulást a Fővárosi Közgyűlés MSZP-SZDSZ többsége, azonban arról döntöttek, hogy a polgári áldozatoknak új emlékművet állíthat a kerület a városrész egy másik területén.
 
Július 15-én több napilap is arról írt, hogy a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal döntése értelmében is le kell bontani XII. kerületben három éve, engedély nélkül emelt turulszobrot.
 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Annyi a Turul-szobornak?

A Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal döntése értelmében is le kell bontani XII. kerületben három éve engedély nélkül emelt Turul-szobrot – értesült a Népszabadság és a Népszava.

MTI Itthon

I. kerületi jegyző: nem volt törvénytelen a turulszobor

Visszautasította Deák Ferenc, az I. kerület jegyzője azt, hogy törvénysértést követett volna el a XII. kerületi turulszobor fennmaradási engedélyének kiadásával; nem a bontásról szóló bírósági döntéssel helyezkedett szemben, hanem olyan körülményeket is figyelembe vett, amelyeket a Fővárosi Bíróság az eljárás alatt nem tudott.

Hét nap

Felülbírált turuldöntés

Végre kell hajtani a Fővárosi Bíróság jogerős döntését, le kell bontani a főváros engedélye nélkül felépített XII.