Navracsics-Nyakó-szópárbaj ezúttal az MSZP-kongresszusról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Navracsics Tibor szerint Gyurcsány Ferenc az MSZP rendkívüli kongresszusának összehívásával szánalmas kísérletet tesz hatalma megtartására. Nyakó István szerint a Fidesznek talán furcsa, ha egy párt demokratikusan működik.

A Fidesz frakcióvezetője hétfőn délután beszélt Budapesten.  Navracsics Tibor sajtótájékoztatón azt mondta, Gyurcsány Ferenc a hét végén "meglehetősen szánalmas kísérletként próbálta újjáéleszteni a 16 évvel ezelőtti Demokratikus Chartát, most meg a négy évvel ezelőtti MSZP rendkívüli kongresszusa iránt érez, úgy látszik, nosztalgiát, amikor úgy döntött, ismét megzsarolja pártját". Hozzátette: nem ritkaság, hogy a kormányfő a zsarolás eszközéhez nyúl.
 
2006 októberében egy bizalmi szavazással az egész koalíciót zsarolta, aztán az MSZP tisztújító kongresszusán a pártelnökké választása kapcsán használta ezt az eszközt, most pedig az egész MSZP tagságát megzsarolja - sorolta példáit a frakcióvezető. A javasolt rendkívüli kongresszus három nappal lesz korábban, mint ahogy a kormánynak be kell nyújtania a költségvetési törvényt az Országgyűlésnek. Az ellenzéki politikus szerint a miniszterelnök most is saját jövőjével és nem az ország sorsával foglalkozik. 
  
A Fidesz frakcióvezetője úgy vélte, ha Gyurcsány Ferenc komolyan venné azt, hogy valóban erről a programról kell döntenie, akkor azt "merné behozni a Magyar Országgyűlés elé, és merné megengedni, hogy erről vita legyen a parlamentben, és - ahogy egy kisebbségi kormány programjáról illik - a vitát követően szavazhatnánk erről, eldöntve egyúttal a miniszterelnök sorsát is". Ha bátor lenne és komolyan venné az ország jövőjét, akkor a választópolgárokat kérdezné meg erről. Vagyis nem pártkongresszus, hanem előrehozott választás a válságból kivezető út - közölte.
 
Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek azt mondta, úgy tűnik, Navracsics Tibor számára furcsa, ha egy párt, ellentétben a Fidesszel, demokratikusan működik, ha a tagság beleszólhat az ügyekbe.
 
Furcsa lehet ez egy olyan politikus számára, aki hozzászokott ahhoz, hogy az elnök mondja meg mindenkinek, merre van előre - fűzte hozzá.
 
Nyakó István szerint a Fidesznek természetesen lesz módja hozzászólni a Megegyezés programjához és az abban szereplő adóenyhítési elképzelésekhez is. Bár mostanában a Fidesz semmi jelét nem adta annak, hogy partner lenne az emberek és a vállalkozások adóterheinek csökkentésében - jegyezte meg a szóvivő.
 
A szocialista politikus azt mondta, az MSZP szándéka éppen az, hogy a parlament elé már olyan javaslat kerüljön, amelyet a többség támogathat.