Az MDF-frakció megszűnése megkeveri a dolgokat az ORTT-ben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) már megkapta a parlament elnökének értesítését arról, hogy megszűnt a médiahatóság MDF által delegált tagjának megbízatása - közölte az ORTT sajtóirodája.

Testületi tagoktól származó információ szerint ugyan csütörtök éjféli időpont szerepel az értesítésben, de Wéber János már aznap sem vett részt az ülésen; szerdán elbúcsúzott tagtársaitól.

Távozásával egyetlen ember maradt a médiahatóságban az 1996-os kezdőcsapatból, az SZDSZ által delegált Tímár János személyében. Az MSZP javaslatára bekerült Ladvánszky György 2000-ben, Szalai Annamária (Fidesz) 2004-ben, Gyuricza Péter (MSZP) és Tirts Tamás (KDNP) tavaly nyert mandátumot; szintén egy éve foglalta el posztját Majtényi László elnök.

Wéber János fél évtizede egyszer már elvesztette mandátumát: 2004. november 8-án, szintén képviselői kilépés miatt megszűnt az MDF-frakció, ám még aznap újjáalakult a képviselőcsoport, amelynek jelölésére pontosan egy héttel később ismét beválasztották a médiahatóságba.

A személyi változással módosulnak az ORTT - kormányoldal-ellenzék paritást megkívánó - belső szavazati arányai is: míg eddig kilencedekben számoltak (két-két voksa volt a két MSZP-s tagnak, egy-egy a többieknek és az elnöknek), most visszaállnak a tizennegyedes rendszerre: a két kormánypárti delegáltnak ebben három-három, a többieknek két-két szavazata lesz.

Az ORTT az egyetlen médiafelügyeleti testület, amelynek személyi összetételét megváltoztatja a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselőcsoportjának megszűnése; a párt javaslatára bekerült tagok mind a Duna Televízió, mind a Magyar Rádió, mind a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségében, mind a Magyar Távirati Iroda Tulajdonosi Tanácsadó Testületében kitölthetik a mandátumukból hátralévő időt.