MSZP: mégis fejek hullanak az elbukott választás miatt?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Napirendre kerülhet az MSZP júliusi pártkongresszusán, hogy továbbra is van-e bizalom a párt nemrégiben megválasztott elnöksége iránt - tudta meg szocialista forrásból az MTI.

Sajtóhírek szerint a kedd esti elnökségi ülésen Ujhelyi István alelnök azt javasolta: kérjen maga ellen bizalmi szavazást az MSZP elnöksége a pártkongresszuson, és ha nincs meg a többsége, akkor szeptemberben válasszon a párt új vezetést. A javaslatot támogatta Mesterházy Attila alelnök, valamint Vadai Ágnes, Varga László és Bárándy Gergely, de 8:5 arányban leszavazták őket.

A pártkongresszus nem tisztújító, így ez a kérdés nem is szerepelhet a napirenden. Bizalmi szavazást viszont tarthatnak - ahogyan tavaly ősszel Gyurcsány Ferenc is kezdeményezett ilyet -, mert annak nincsenek jogi következményei.

Az MTI úgy tudja: az MSZP elnöksége kedden este hosszan vitázott Ujhelyi István felvetéséről, amit végül leszavaztak. Ezután viszont Lendvai pártelnök indítványára döntöttek arról, hogy a kongresszus napirendjére - amire az elnökség tesz javaslatot - kerülhet a tervezetten kívül olyan téma is, amelyet a megyei elnökök többsége kezdeményez. A megyei elnökök csütörtökön tárgyalnak erről. Ha nincs többségi álláspont, a küldöttcsoportok vezetői még a kongresszuson is kezdeményezhetnek bizalmi szavazást - mondta több szocialista politikus az MTI-nek.

A távirati iroda információi szerint az őszi tisztújítás mellett érvelők véleménye az, hogy a 2010-es választásokig növelheti az MSZP támogatottságát, ha képes "megtisztulni", és új arcokkal nekiindulni a megmérettetésnek.