HM-es magyar szál az osztrák Gripen-vizsgálatban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Zámbori Mihály helyettes államtitkár, a Honvédelmi Minisztérium akkori miniszteri kabinetfőnökének neve bukkant fel az osztrák Gripen-iratokban. A HVG eheti száma utánajárt, mi köze lehetett az államtitkárnak az osztrák Gripen-grófhoz.

Miről beszélgethetett a magyar honvédelmi miniszter kabinetirodájának vezetője 2005 őszén Budapesten a fegyverlobbistaként elhíresült és Magyarországon a Gripen-beszerzés körül bábáskodó Alfons Mensdorff-Pouillyval? – merül fel a kérdés azt követően, hogy az osztrák Format magazin múlt heti száma újabb adalékokkal szolgált az osztrák gróf elleni bécsi nyomozásról. Tette mindezt tulajdonképpen véletlenül egy illusztrációként használt dokumentumtöredék közlésével, amely a panamai bejegyzésű, ám Genfben működő Valurex International SA. havi jelentésének egy oldala.

A találkozó és kulcsfontosságú döntéshozók találkozása kategóriában szeptember 13-ai dátummal Mensdorff-Pouilly és az oldalán feltüntetett Turján Barbara tárgyalópartnereként Zámbori Mihály helyettes államtitkár a Honvédelmi Minisztérium miniszteri kabinetfőnöke szerepel. Zámbori neve egyébként még egyszer felbukkan október 10-ei dátummal, akkori budapesti tárgyalópartnere azonban egy bizonyos Richard Smith és a már említett Turján Barbara mellett Josef Bernecker, aki nemcsak Ali gróf állítólagos társa, hanem korábban tábornoki rangban az osztrák légierő parancsnoka volt.
 
További részletek és Zámbori verziója a csütörtöki HVG-ben.