Tíz tipp arra, hogyan kerüljük el a betöréseket

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Sokan töltik a hosszú hétvégént otthonuktól távol. Nekik összegyűjtöttük azokat a hasznos biztonságtechnikai tanácsokat, melyek betartásával elkerülhetik, hogy távollétük alatt betörők látogassák meg otthonukat.

1. A legtöbbször délelőtt vagy éjszaka számíthatunk betörésre. Leginkább úgy tudunk védekezni, ha a biztonsági zárást (vagy rácsokat) elektronikus riasztókkal kombináljuk. A legtöbb betörést azokban a házakban követik el, ahol kevés lakó van napközben otthon. A besurranó tolvajok általában éjszaka aktívak, de előfordul, hogy nappal is „támadnak”, leginkább a családi házakra és a földszinti lakásokra utaznak. Soha ne szálljanak szembe besurranó tolvajjal, mert lehet nála valamilyen fegyver, de elképzelhető az is, hogy társa van. Ha éjszaka észlelünk besurranó tolvajt, színleljünk inkább alvást.

2. Ha elutazunk, kérjük meg valamelyik szomszédunkat vagy ismerősünket, hogy naponta ürítse a postaládát. Ha tele a láda, a betörő tudni fogja, hogy nem vagyunk otthon. Ugyanígy nem ritka, hogy a lépcsőházak felmosásakor a lábtörlőt a takarítók az ajtónak támasztják, ezért ha nem vagyunk otthon, kérjük meg szomszédunkat, hogy rakja a helyére, mert ez is csak azt jelezheti, hogy napok óta üres a lakás. Legalább ennyire fontos, hogy egy ismerős naponta – lehetőleg az esti órákban – menjen el a lakásba, szellőztessen és kapcsolja fel a villanyt, jelezve, hogy a lakás nem üres. De ez a fajta védelem időkapcsolóval is megoldható, így a villany, a televízió vagy a rádió előre beprogramozott időkben kapcsolja fel az automatika.

Délelőtt vagy éjszaka támadnak
3. Tanácsos a drágább műszaki cikkek gyártási számát felírni, az értékekről fényképet készíteni, s értékarányos lakásbiztosítást kötni.

4. Ha a lakásban üzenetrögzítő van, semmi esetre se mondja rá, hogy elutazott.

5. Ha teheti, szereltessen fel két kapcsolót a bejárati ajtó mellé. Az egyikkel a lépcsőházi világítást tudja felkapcsolni (így ha kinéz, látja, ki van az ajtó előtt), a másikkal pedig a riasztót tudja működésbe hozni.

6. A betörők nem szívesen mennek be zárt ablakokon, mert az üveg betörése zajjal jár, amivel magukra vonják a figyelmet. A biztonsági zárakkal sem szívesen bíbelődnek: noha minden ajtó kinyitható, nem mindegy, hogy milyen gyorsan. Ha a betörők azt látják, hogy viszonylag sok időbe telik egy ajtó kinyitása, inkább egy másik lakást keresnek.

7. Soha ne hagyja a tartalékkulcsot nyilvánvaló rejtekhelyeken (lábtörlő, virágcserép alatt, postaládában), mert a betörők itt keresik először.

8. Mindig zárja be a legkisebb ablakokat is (alagsori ablakok, világító ablakok, fürdőszobaablakok), mert a betörő akár egy emberi fej nagyságú résen is befér.

9. Soha ne engedjen be idegeneket a lépcsőházba, függetlenül attól, milyen indokkal akar bejönni. Az idegent kérdezze meg, kihez jött, és kérje meg, hogy használja a kaputelefont.

10. Ha családi-kertes házban lakik, ellenőrizze, a ház körül melyek azok a gyenge pontok, melyeket a betörő kihasználhat. Hasznos lehet például, ha a kerítés mentén tüskés sövényt növeszt. Fontos, hogy a ház főbejáratát az utcáról is láthassák, így a betörő nehezebben tud észrevétlenül „akciózni”. Sose hagyja nyitva a garázst vagy a fészert, főleg akkor ne, ha onnan egy belső ajtón keresztül a házba is bejuthat a betolakodó. Mindig zárja el a szerszámokat és létrát, nehogy azok segítségével „dolgozzon” a betörő.
 
(biztonsagban.hu/hvg.hu)