Kíméletlen hideg: túlzsúfolt hajléktalanszállók országszerte

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Túlzsúfoltak a fővárosi hajléktalanszállók és a nappali melegedők a hideg miatt, az utcai szociális munkások folyamatosan járják a kerületeket, és takarókat, meleg teát adnak a fedél nélküli embereknek. Megteltek a Pest megyei hajléktalanellátó intézmények is. Zsúfoltak a hajléktalanszállók a hideg miatt az ország keleti részén is. Az utcai szociális munkások sok helyen megerősített szolgálattal látják el munkájukat.

Az Oltalom Karitatív Egyesület józsefvárosi intézményében, a nappali melegedőben és az éjszakai szálláson mintegy 600 embernek tudnak segítséget nyújtani, de mint azt Rákos András intézményvezető az MTI-nek szerdán elmondta, magasan az engedélyezett létszám fölött fogadnak be segítséget kérő embereket. Nekik teát és meleg ételt adnak. Hozzátette: az utcai szociális munkások járják az V., a X. és a XV. kerületet, meleg teát, takarókat osztogatnak a fedél nélkülieknek és megpróbálják őket rávenni arra, hogy térjenek be a hajléktalanszállókra.
   
A Budapesti Módszertani Szociális Központ (BMSZK) szakmai igazgatóhelyettese, Győri Péter elmondta: a hozzájuk tartozó 13 intézmény megtelt, az éjjeli menedékhelyeken elfogytak a férőhelyek, folyamatos "pótmatracozásra" kényszerülnek. A Könyves Kálmán körúton, Budapest legnagyobb éjjeli menedékhelyén összesen 100 férőhely van, ezt a számot ideiglenesen matracozással maximum 208-ra lehet bővíteni, de jelenleg 230-238 embert kénytelenek ide bezsúfolni éjszakára. Kiemelte: ha tovább tart a rendkívüli hideg, tovább erősödik a zsúfoltság, ugyanis a fő szabályuk az, hogy férőhely hiánya miatt senkit nem lehet elküldeni.
   

Fagyhalál
Az Országos Rendőrs-főkapitányság adatai szerint szeptember 1-je óta 84-en fagytak meg, hűltek ki Magyarországon.
Győri Péter azt is elmondta: bizonyos helyeken elkezdték a nappali melegedők működésének átalakítását, hogy matracokkal éjjelre is segítséget tudjanak nyújtani az embereknek. A BSZKI utcai szociális munkásai a XIII., a VI. és a XIV. kerületben nyújtanak segítséget. Több takarót, hálózsákot, gyógyszert és teát kell kiosztaniuk, hogy azok az emberek, akik az utcán maradnak, át tudják vészelni a hideget.
   
A Menhely Alapítvány tájékoztatása szerint Budapesten éjjel 100 százalékos, országosan 97 százalékos telítettséggel üzemeltek a menedékszállók. Kedden a nappali melegedőjüket úgy alakították át, hogy éjszakai szállást is biztosítani tudjanak, és ezt addig tartják fenn, amíg a rendkívüli hideg tart. Matlári Ferenc szóvivő tájékoztatása szerint jelenleg 100-150 férőhely áll rendelkezésükre, hogy a segítséget kérő embereket el tudják helyezni.
   
Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke és a Hajléktalanokért Közalapítvány Kuratóriumának elnöke az MTI-nek úgy fogalmazott: ezekben a napokban, "amikor öl a hideg", kevésbé kellene szigorúnak lenni, nagyobb odafigyelést igényelnek a hajléktalanok. A szakember ezért arra kéri az embereket, hogy ahol máskor nem szívesen látják a hajléktalanokat, "nézzenek félre", hagyják túlélni ezeket a napokat a fedél nélkülieknek.
   
Demszky Gábor főpolgármester (SZDSZ) kedden jelentette be: a főváros rendkívüli intézkedéseket vezetett be a hajléktalan-ellátásban a hideg idő miatt. Ez azt jelenti, hogy Budapesten az eddiginél ezerrel több, összesen nyolcezer férőhely várja a fedél nélkül élőket. Közölte azt is: a főváros összesen 3,3 milliárd forintot biztosít a hajléktalan-ellátási rendszer működtetésére. A rendkívüli hideg miatt eddig 50 millió forinttal költöttek többet a tartalékkeretből, és a krízisellátásnak "nincs felső korlátja", annyi pénzt adnak, amennyi szükséges.
   
Pest megye legtöbb településén a családsegítő szolgálatok, a vöröskeresztes szervezetek, a Máltai Szeretetszolgálat kirendeltségei, illetve az önkormányzati tulajdonú oktatási és szociális intézmények közös erőfeszítéseinek köszönhetően egyelőre minden rászorulót meg tudnak óvni a hideg időjárás következményeitől.
   
Cegléden a telt ház ellenére is fogadják a hajléktalanokat - közölte Halla Ferenc, a "Gondoskodás" nevű integrált intézményrendszer vezetője. Hozzátette: a nappali melegedőből, éjjeli menedékhelyből, átmeneti szállóból és utcai gondozó szolgálatból álló szociális védőháló az ilyen hideg időjárás esetén is "fel tudja fogni" a rászorulókat, mert mindenki ismer mindenkit. Munkatársaik folyamatosan járják a kistérséget, ruhákból, cipőkből és más fontos cikkekből álló csomagokat hordanak ki, s külön odafigyelnek a tanyavilágban élőkre.
   
Budaörsön a Máltai Szeretetszolgálat koordinálja a fedél nélkül maradtak, illetve az egyedül élő idősek megsegítését - mondta Sófalvi Gyöngyi, a helyi családsegítő szolgálat szakmai csoportvezetője. Hozzáfűzte: mivel városukban nincs hajléktalanszálló, az érintetteket a szomszédos XI. kerület intézményében helyezik el. A környék fűtött épületeibe, például az egyik budaörsi bevásárlóközpontba is be lehet menni melegedni, senkit sem zavarnak el. A családsegítő szolgálat épületében péksüteményt osztanak, az önkormányzat tüzelőre való krízissegéllyel is igyekszik az egyedülálló időseken segíteni. A rászorulók egy iskolában ingyen ebédelhetnek, míg az idősek otthona elvitelre kínálja a meleg ételt.
   
Vácott egy 14 férőhelyes, 4-6 fővel bővíthető hajléktalanszálló és egy nappali melegedő is működik, de a  vasútállomás fűtött várója is menedéket ad a rászorulóknak - mondta Molnár Lajos alpolgármester. Hozzátette: mivel több karitatív szervezet, a Váci Püspökség, a Baptista Szeretetszolgálat is részt vesz a speciális munkában, "extra" intézkedésekre nincs szükség. Az önkormányzat rendszeres kapcsolatot tart fenn a magányos idősekkel, akiket igény szerint meleg étellel látnak el.
   
Százhalombattán a leghidegebb időszakokban úgynevezett krízisszobát működtetnek, ahová egy-egy éjszakára lehet behúzódni - közölte Bércesi János, a hajléktalanokat ellátó intézmény vezetője. E mellett a Menhely Alapítvánnyal közösen az esti óráktól éjfélig munkatársaik Budapest és Pest megye területén speciális utcai szolgáltatást nyújtanak. Riasztásra a helyszínre mennek és segítenek a tragédia elkerülésében.

Zsúfoltság Kelet-Magyarországon is (Oldaltörés)

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ezen a télen már nyolcan haltak meg kihűlés miatt. Miskolcon becslések szerint 800-1000 hajléktalan él, számuk a megyében vélhetően több. A fedél nélkülieknek kevesebb, mint a fele töltheti melegben az éjszakákat éjjeli menedékhelyeken. Novembertől krízisautó járja a megyét, Miskolcon pedig rendszeres a teajárat, amely forró teát, zsíros kenyeret juttat a rászorultaknak.
   
Nógrád megyében szintén krízisautó lát el szolgálatot. Salgótarjánban már csak a női hajléktalanszállón van hely - mondta Peleskei-Balázs Rita, az Egészségügyi-Szociális Központ igazgatója. Húsz körül van azok száma, akik nem akarnak hajléktalanszállóra menni, ők garázsokban, barlangokban, várótermekben, üresen álló, komfort nélküli ingatlanokban húzzák meg magukat. A 15 férőhelyes éjjeli menedékhelyen ezekben a napokban 27-en tartózkodnak. Senkit nem küldenek el innen, mint ahogy a hajléktalanszállókról sem. A 42 férőhelyes férfiszálló teljes kihasználtsággal működik, a 20 ember számára kialakított női szállón még van hely.
   
Egerben 88 embert tudnak elhelyezni az önkormányzat által működtetett hajléktalanszálláson - tájékoztatta az MTI-t a polgármesteri hivatal szociális irodájának vezetője. A felmérések szerint0 mintegy 150 hajléktalan él a városban, de még nem volt arra példa, hogy helyhiány miatt valakit ne tudtak volna befogadni - közölte Palotai Zsuzsa. A nagy hideg miatt egyelőre különleges intézkedésekre nem volt szükség - tette hozzá.
   
Debrecenben teljes kihasználtsággal működnek a hajléktalanszállók és a két, decemberben nyitott fűtött konténer, amelyek összesen 320 főt tudnak befogadni - mondta Szemerédy Zsolt, a városi hajléktalanok ellátásáért felelős Refomix Kft. ügyvezetője. Megerősített, 24 órás ügyelet keretében járják a várost, ellenőrzik az utcákon és az erdőkben élő hajléktalanokat. Az általuk működtetett egészségügyi centrum nappal is nyitva tart.
   
Kecskeméten közel száz hajléktalan van az ellátók látókörében - mondta Seprenyiné Fodor Anikó, a hajléktalanszálló szolgálatvezetője. Minden hajléktalant ismernek, ezért ha a hideg napokban valaki este nem érkezik be a szállóra, akkor az utcai járőreik megpróbálják megkeresni. Nappal a Máltai Szeretetszolgálat melegedőjében rendszeresen kapnak egy tál ételt azok, akiknek nincs jövedelmük. Hangsúlyozta: nem volt még olyan eset, amikor az éjszakai szállásra érkező hajléktalant ne tudták volna elhelyezni.
   
Kiskunhalason 30 embert tudnak elhelyezni az önkormányzat által fenntartott hajléktalanszállón. Jelenleg telt ház van, de ha valaki betér hozzájuk, akkor pótágyakon el tudják helyezni. Kalocsán a Máltai Szeretetszolgálat működteti a Máltai Házat, ahol tíz hajléktalant tudnak fogadni, de senkit sem hagynak senkit sem fedél és élelem nélkül. Baján a Cédrus Egyesített Református Szociális Intézmény segít a hajléktalanokon és a hidegben azokon is, akik komfort nélküli lakásban vagy szívességi alapon laknak ismerősüknél - mondta Bakos Tibor, a hajléktalanszálló vezetője.
   
Teljes kihasználtság mellett működnek a nyíregyházi menedékszállók, de az újonnan érkezett hajléktalanokat is biztonsággal be tudják még fogadni - mondta a helyi evangélikus közösség fenntartásában lévő Oltalom Szeretetszolgálat intézményvezetője. Dezanove Bartomoleu Inacio közlése szerint az engedély szerinti százfős befogadóképességű éjjeli menedékszállón jelenleg 120 hajléktalan kap ellátást; szükség szerint maximális létszám akár másfélszeresét is be tudják fogadni. A szeretetszolgálat népkonyháján 120-125 embernek tudnak napi egyszeri meleg ételt adni, tavaly novembertől pedig - igény szerint - teát és vajas kenyeret adnak a betérő hajléktalanoknak. A nappali melegedőn is emelkedett a létszám: a 100 férőhelyes intézményben jelenleg 120-an vannak, de még bárkit be tudnak fogadni. A becslések szerint egyébként közel 500 hajléktalan él jelenleg a nyírségi nagyvárosban.
   
Szolnokon a hideg és a rászorulók növekvő száma miatt ingyen tűzifával is segítik a nélkülözőket, januárban már több mint 160 családnak segítettek ily módon - közölte Pókász Endre, az önkormányzat sajtóreferense. A helyi Humán Szolgáltató Központ Hajléktalan Segítő Szolgálatának szociális munkása, Varga-Dudás Ágnes elmondta: a 27 férőhelyes éjjeli menedékhely jó ideje túlzsúfolt, ennek ellenére senkit nem küldenek el. Meleg teával, kenyérrel és konzervvel hetente kétszer keresik fel a hidak alatt, sátrakban, garázsokban, vasútállomáson, lépcsőházakban meghúzódó hajléktalanokat, rájuk most kiemelt figyelmet fordítanak, szükség esetén paplant, párnát, meleg ruhát is tudnak biztosítani a számukra.
   
Békéscsabán nem maradnak ellátatlanul a hajléktalanok, a kistérségi családsegítő központ munkatársai folyamatosan járják a várost és segítenek a rászorulókon. Csereiné Árgyelán Anna, az intézmény vezetője elmondta: a hajléktalanszálló 30 fős kapacitással működik, de ha kell, pótágyakkal bővíthető az elhelyezés. Tekintettel a nagy hidegre, a nappali melegedőt is éjjel-nappal működtetik. Munkatársaik folyamatosan járják a várost, takarókat, hálózsákokat osztottak ki a rászorulóknak. Az igazgató közlése szerint nincs anyagi korlátja a segítségnek, mert a polgármesteri alap - kritikus helyzet esetén - biztosítja a hajléktalanok pluszellátását támogató programok költségeit.