Such: még semmi nem dőlt el

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Such György szerint még semmi nem dőlt el azzal, hogy a Magyar Rádiót felügyelő kuratórium elnöksége keddi ülésén kétharmados többséggel az elnöki mandátumának meghosszabbítására tett javaslatot.

Such György, a Magyar Rádió elnöke kedden úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi helyzetben "értelemszerűen nincs és nem is lehet értelme, hogy valaki fideszes támogatás nélkül akarjon rádióelnök lenni". Emlékeztetett arra, hogy a kuratórium elnökségétől 10 támogató szavazatot kapott, a Fidesz és KDNP által delegált öt tag pedig nem vett részt a szavazásban. Egyúttal viszont felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a tagok sem voksoltak ellene. Hozzátette, hogy elnöki mandátumának meghosszabbításáról a nagykuratóriumnak kell majd döntenie, és ha a társadalmi kurátorok egy része ezen a voksoláson nem vesz részt, vagy ellene szavaz, akkor értelemszerűen nem lesz meg a kétharmados többség. 

Such György elmondta, hogy ebben az esetben új pályázatot kell kiírni, amelyen ő akkor vesz részt, ha érzi "a mértékadó politikai erők támogatását". A kuratóriumi elnökség Fidesz által delegált elnökhelyettese, Gál András Levente korábban azt mondta, hogy azért tartózkodtak a szavazástól, mert méltatlannak és elfogadhatatlannak tartották az elnökválasztás előkészítetlenségét. Megjegyezte azt is, hogy alapvető kérdésekre nem kaptak választ az ülésen Such Györgytől. A rádióelnök erre úgy reagált, hogy miután a napirenden nem volt meghirdetve, hogy strukturált elképzelésekkel kell megjelennie, ezért nem készült "székfoglalóval". Hozzátette, hogy véleménye szerint minden kérdésre választ adott, még ha nem is mindig tudott részletes programot felvázolni.

Rangos Katalin, a kuratórium a szocialisták által delegált elnöke kedden közölte, hogy a kuratóriumi elnökség kétharmada Such György elnöki mandátumának meghosszabbítására tett javaslatot. Az elnök elmondta, hogy a kuratóriumi elnökség döntésével újabb négy évre ajánlja meghosszabbítani a rádió jelenlegi elnökének mandátumát a nagykuratóriumnak.

A civil delegáltakkal kiegészült elnökség, vagyis a nagykuratórium március 25-én dönt a javaslatról - tette hozzá. Such György mandátuma július végén jár le. A Fidesz-KDNP delegáltjai nem vettek részt a szavazáson - tájékoztatott Rangos Katalin.