Erre készülhet a Fidesz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Három csapás, kisebb bürokrácia, „zöld bank”, testnevelés óra. A hamarosan színre lépő Fidesz-kormány néhány terve már napvilágot látott. Ezeket gyűjtöttük össze.

Kétharmados többséggel a háta mögött a kormány sok mindent megtehet, amit az elődei nem, bár ez a történelmi lehetőség csapdákat is rejt a Fidesz számára: ha egy-egy témában túlságosan „lágy” lesz, az a Jobbik malmára hajthatja a vizet, a közjogi berendezkedés alapvető megváltoztatása pedig hosszabb távon üthet vissza; a kisebb parlament, kevesebb önkormányzat irányába tett lépések belső konfliktusokhoz vezethetnek. Ha kisebb parlamentet akar Orbán Viktor (ahogy ezt már korábban jelezte), módosítania kell az 1989-es köztársasági alaptörvényt, az alkotmányt: csak így tudja elérni, hogy 386-ról 200 főre csökkentse a parlament létszámát. Ennél valószínűbb, hogy amennyiben módosítják is az alkotmányt, inkább csak szimbolikusnak tekinthető lépéseket tesznek: például rehabilitálják a Szent Korona 1849 előtti közjogi státusát, illetve bevezeti a kettős állampolgárságot.

Kisebb bürokrácia

Bár egyes sajtóhírek szerint a Fidesz-kormány korábbi időpontra hozná az amúgy októberben esedékes önkormányzati választásokat, Orbán Viktor ezt cáfolta: a pártelnök szerint „nemzeti konzultációnak” kellene megelőznie egy ilyen súlyú döntést, és a kérdésről amúgy is csak hosszabb távon lehet gondolkodni. Korábban viszont a Fidesz már többször beszélt arról, hogy az önkormányzati képviselők létszámát feleannyival kellene csökkenteni, könnyítve ezzel a költségvetés terhét: a 66 fős Fővárosi Közgyűlés létszámát a felére, a megyeházak küldötteinek számát pedig 20-30 százalékkal csökkentenék. Abban bíznak, hogy ezekkel az intézkedésekkel az állami bürokrácia a GDP 8 százaléka helyett csak annak 6 százalékát emésztené fel, ami 500 milliárd forintnyi megtakarítást jelentene. Az állami vállalatok igazgatóságának és felügyelőbizottságának létszámát három-három főben maximálnák, és a tagok csak a mindenkori átlagbérnek megfelelő fizetségben részesülnének.

Miskolc rendőrváros lesz

A rendőrségen viszont a tervek szerint nem spórolnának, sőt: megerősítenék a szervezetet, s a jelenlegi 2600 helyett 9685 körzeti megbízottat foglalkoztatnának. Az országot 745 rendőrségi körzetre osztanák fel, ezek mindegyikében 13-13 egyenruhás – közülük 9 járőr és 4 járőr-gépkocsivezető – szolgálna. A cél az, hogy minden egyes településen mindennap ugyanazokkal az egyenruhásokkal találkozzanak az emberek. Különösen erős lenne a rendőri jelenlét, Észak-Magyarországon, Miskolc pedig regionális rendőrségi központ lenne, ahol állandó készenléti szolgálat is állomásozna. De elképzeléseik szerint a közbiztonságon a törvények szigorításával is lehet javítani, ezért is léptetnék életbe a három csapás törvényt. Ennek lényege, hogy aki harmadszor követ el személy elleni súlyos bűntettet, az a kiszabható büntetési tétel maximumának a kétszeresét kapná. Ha ez több mint húsz év, akkor az illetőt a bíró tényleges életfogytiglanra köteles ítélni.

Isten, haza, család

Ami az adóterveket illeti, a Fidesz-kormány a családoknak akar kedvezni, a családi jellegű adózás bevezetése legalábbis ebbe az irányba mutat, még ha idén nem is vezetik már be, az biztos. Adócsökkentésről is beszéltek a Fidesz politikusai, de erre a következő kormánynak szakértők szerint kevés lehetősége lesz. Adókulcsokat mérsékelni csak akkor tudnak, ha az adórendszerben rejlő, még megmaradt kivételeket szűkítik, például az egyszerűsített vállalkozási adó és az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás megszüntetésével. Úgy tűnik azonban, hogy a kormány inkább a kis- és középvállalkozások adó- és járulékterhelésén akar könnyíteni, de azt egyelőre nem tudni, hogyan.

©

Az otthonteremtés támogatása érdekében a Fidesz a mostani 20 százalékról az EU által megengedett legalacsonyabb szintre, 5 százalékra csökkentené a szociális célú lakásépítés áfáját. Visszahoznák a gyerekek után járó adókedvezményeket, s növelnék a védő- és óvónők jövedelmét. A gyermekvállalás előtti akadályokat megszüntetendő visszaállítanák a gyes és a gyed korábbi szabályait. A Fidesz tervei között szerepel még egy „zöld bank” létrehozása is, amely az energiatakarékossági korszerűsítéseket finanszírozza úgy, hogy az ehhez felvett hiteleket a lakók a fűtési megtakarításból törlesztenék.

A Fidesz szövetségese, a KDNP „kedvére” valószínűleg a polgári törvénykönyvet is módosítanák, amely így újra előírná a férjek és a feleségek számára a házastársi hűséget. Az egyházi házasságkötési ceremóniát pedig egyenjogúsítanák a polgári esküvővel, vagyis ezentúl a hívő pároknak elég volna a templomban kimondani azt a bizonyos igent.

Testnevelés az iskolában

A közoktatáson is változtatnának. Egyrészt újra bevezetnék a kötött tanterveket, azaz az iskoláknak csak szűk terük maradna szabadon választható tananyagok beépítésére. Újra lehetne buktatni a gyerekeket, a pedagógusokat pedig értékelni, de ez utóbbi nem jelenti azt, hogy a jövőbeni kormány a régi szakfelügyeleti rendszer újjá akarná szervezni. Orbán Viktor korábban jelezte: a közoktatási tanrendbe bevezetnének napi egy testnevelési órát, a sportköltségvetést pedig a GDP 0,2 százalékáról 1 százalékra emelnék fel, az ehhez szükséges pluszpénzt a szerencsejáték-bevételek egy részének átcsoportosításából biztosítanák.

A kampányban nagy hangsúlyt kapott az úgynevezett elszámoltatás. A párt a kampány során 13 olyan ügyet vett terítékre, ahol elszámoltatást akar. A lista meglehetősen vegyes, hiszen ezek között az ügyek között vannak olyanok, ahol már hónapok óta nyomoz a rendőrség, míg más esetekben az sem biztos, hogy egyáltalán lehetséges jogi felelősséget megállapítani. Emellett vannak olyan ügyek (például Strabag, Emfesz, Sávoly, sztrádaépítés, pártfinanszírozás), amelyekről a Fidesz is hallgat, így valószínűsíthető, hogy az ezekben részt vevők továbbra is nyugodtan aludhatnak.

Hozzászólások