Zavargásokban részt vevő jobbikos mentelmi jogáról döntenek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A mentelmi bizottság egy jobbikos képviselő, Samu Tamás Gergő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja

Samu Tamás Gergő jobbikos képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolta keddi ülésén az Országgyűlés mentelmi bizottsága a parlament plenáris ülésének. Rubovszky György, a testület kereszténydemokrata elnöke az MTI-nek a bizottság zárt ülése után elmondta: a kérdésben, a jobbikos képviselő levele alapján egyhangúlag döntöttek. 

A bizottsághoz egy közvádas ügy miatt került a jobbikos képviselő mentelmi jogának felfüggesztése. Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője május 13-án az MTI-nek elmondta: másfél évvel ezelőtt vádat emelt a Budapesti Nyomozó Ügyészég Samu Tamás Gergő ellen, akit azzal vádolnak, hogy több emberrel együtt rátámadt a rendőrökre 2008. március 15-én. Skoda Gabriella akkor közölte, hogy a mentelmi jog megszüntetését a bíróságnak kell majd kezdeményeznie. 

A Békés Megyei Hírlapnak május 18-án Samu Tamás Gergő úgy nyilatkozott: nem kíván mentelmi joga mögé bújni. Mivel annak felfüggesztéséhez kétharmados parlamenti többségre van szükség, kérni fogja a Fideszt, ha napirendre kerül a kérdés, szavazzanak mentelmi jogának felfüggesztése mellett. Az ellenzéki politikus az Országgyűlés alakuló ülésén korjegyzői feladatokat látott el.

A testület által tárgyalt másik négy, magánvádas ügyben, arról döntöttek, hogy ne függesszék fel a képviselők mentelmi jogát. A bizottsági meghívó szerint a testület a fideszes Babák Mihály és Németh Zsolt, a szocialista Horváth Csaba, valamint a kereszténydemokrata Simicskó István magánvádas mentelmi ügyét tárgyalta.