Navracsics: szeptembertől újra megyei közigazgatási hivatalok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A tervek szerint szeptember elsejétől újra létrejönnek a megyei közigazgatási hivatalok, következő lépésként pedig a minisztériumok megyei szintű intézményei közötti szoros kapcsolat - nyilatkozta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes a Magyar Hírlapnak.

A lap szombati számában megjelent interjúban elmondta: már január elsejétől megkezdődhet az a folyamat, amelynek során "a fokozott koordináció után minden megyében egy nagy kormányhivatal jöhet majd létre". Az ezzel kapcsolatos előkészületi munkával párhuzamosan megkezdődik az önkormányzati feladatellátás reformja.

A gazdasági akcióterv 29 pontjának hatálybalépéséről Navracsics Tibor azt mondta: két intézkedés - a kilakoltatási moratórium és az adományok áfamentessége már hatályba is lépett. A többi között van amit már szeptember elsején hatályba akarnak léptetni. A nemzetgazdasági minisztérium már dolgozik a kisadók és a társasági adó csökkentéséről szóló jogszabály módosításon. Az akcióterv pontjainak másik részéhez nincs szükség a törvényhozásra: a kormány ezekről saját hatáskörben dönthet.

Az államfőválasztás kapcsán -  megkerülve a lap újságírójának kérdését, miszerint Schmitt Pál lehet-e az új köztársasági elnök -,  Navracsics Tibor azt mondta: "...képviselőcsoportunk minden jelöltet meghallgat majd, az MSZP-s Balogh Andrást is."

Arra a felvetésre, hogy az ellenzék kifogásolja az egyeztetés hiányát az új jogszabályokról, Navracsics Tibor azt válaszolta: "nem igaz, hogy nem érdekel a véleményük. Azt gondolják, annál tökéletesebb a demokrácia, minél nagyobb hangsúllyal vehetnek részt a döntéshozatalban."

Navracsics Tibor egy új állami kereskedelmi bankra vonatkozó kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank keretén belül kellene létrejönnie a már korábban felvetett zöldbanknak, illetve az önkormányzatok bankjának.

Hozzászólások