Befagytak a civil pályázati pénzek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Leálltak a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) pályázatai, a kormányváltás után egyelőre nem tudnak nyerteseket hirdetni, vagy a már megítélt támogatásokat kifizetni - közölte az NCA tanácsának elnöke hétfői, zalaegerszegi sajtótájékoztatóján.

A januárban meghirdetett pályázatok mintegy harmadában tudtak eddig eredményt hirdetni, de a kifizetéseket egyelőre nem teljesíthetik, a fennmaradó kétharmadnyi pályázat esetében pedig a nyertesek listáját sem tudják közzétenni - közölte Nagy Ádám, az NCA kihelyezett, regionális ülését megelőző sajtóbeszélgetésen. A mintegy 50 ezer magyarországi civil szervezet közül évente hozzávetőleg 11 ezer pályázót támogató alap ebben az évben hétmilliárd forint - a személyi jövedelemadó egy százalékos felajánlásának megfelelő nagyságrendű - összeg szétosztásáról gondoskodik a rá vonatkozó törvény alapján.

A korábban a Szociális és Családügyi Minisztérium, jelenleg pedig az Igazságügyi és Közigazgatási Minisztérium felügyelete alá tartozó, 2004 óta működő NCA gyakorlatilag idén még nem tudott a pályázóknak semmit sem kifizetni a hétmilliárdos keretből. Ez azért is lenne sürgető, mert a nyertes programok már elindultak, több régióban pedig aláírt szerződések is vannak, a támogatások pedig előfinanszírozást biztosítanak - hangzott el. 

Nagy Ádám hozzátette: már elkezdték a jövő évi kifizetési irányelvek kidolgozását, de egyelőre nem tudják, hogy a következő esztendőben az állami költségvetés mekkora összeget biztosít majd számukra. Ez évente általában kevesebb, mint az egy százalékokból befolyó felajánlásoknak megfelelő összeg, ami a mostani számítások szerint 2011-ben 9,3 milliárd forintot jelentene. 

Az NCA tanácsának elnöke hangsúlyozta: az alap az egyetlen rendszer Magyarországon, amely civil szervezeteknek nyújt támogatást, és ebben a keretben teljes fellebbezési joga van a pályázóknak. A civil szektor önállóságát és partnerségét fontosnak tartva az NCA nemrég elkészítette az Esetlegesség helyett egységesség címet viselő stratégiáját, amely a forráselosztó szervezetnek is határidőket, feladatokat szab meg.