Egy nap alatt több mint másfél métert emelkedett a Zagyva vízszintje

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A lehullott csapadék a Zagyva-Tarna vízrendszer zagyvai főágán jelentős, egy nap alatt 163 centiméteres vízszintemelkedést idézett elő Hatvannál - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) védelemvezető-helyettese kedden.

A Tisza árhulláma Szegednél tetőzik, Tiszafüredtől Tiszaugig apad, ennek ellenére Szolnoknál még mindig kilenc méter körüli a vízállás. A csapadékos időjárás miatt a Körösök vízrendszerében is helyenként jelentős, 121 centiméteres vízszintemelkedés alakult ki. Árad a Sebes-, a Fehér- és a Fekete-Körös, ezekkel együtt a Hármas-Körös, meghaladva a másodfokú készültséghez rendelt szinteket. A Kötikövizig 630 kilométer hosszú árvízvédelmi szakaszából 443 kilométeren tartanak fenn harmadfokú készültséget a Tiszán, a Hortobágy-Berettyón és a Zagyván.

A vízügy védelmi osztaga Jászjákóhalma, Újszász, Szászberek, Zagyvarékas térségében végzi a bontási munkálatokat. Szolnok belterületén folytatódik a Tisza-parti sétányon emelt megtámasztás visszabontása. A jászteleki szükségtározóból és a borsóhalmi vésztározóból a vizet folyamatosan vezetik vissza a Zagyvába. Az igazgatóság belvízvédelmi szakaszai közül a ceglédin harmadfokú készültség van érvényben.

A csapadékos időjárás miatt kissé nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, meghaladta a 22 ezer hektárt. Az eddigi belvízi védekezés során átemelt összes vízmennyiség 107 millió köbmétert tesz ki. A Közép-Tisza vidékén fekvő települések közül tíz tart fenn a belterületén harmadfokú készültséget.

Hozzászólások