Pintér több mint féltucat vezetőt lecserél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A csütörtök reggeli állománygyűlésen jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter az ORFK vezérkarának leváltását. Mindezt azzal indokolta, hogy szemléletváltásra van szükség a rendőrség munkájában.

Ahogyan az már korábban egyértelművé vált, Pintér Sándor belügyminiszter Hatala József altábornagyot nevezi ki az Országos Rendőr-főkapitányság élére a posztot jelenlg betöltő Bencze József helyére. A Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetését Tóth Gábor helyett Tóth Tamás V. kerületi kapitányra bízza Pintér.

Az ORFK bűnügyi főigazgatója a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) eddigi vezetője, Petőfi Attila lesz. A rendészeti főigazgató az a Papp Károly, aki eddig a Készenléti Rendőrség parancsnoka volt. Az ORFK gazdasági főigazgatójának Lajtár Józsefet nevezi ki a belügyminiszter. Az ORFK szervezett bűnözés elleni központjának vezetője lesz Házi István, aki eddig az ORFK bűnügyi főigazgatója volt.

Az NNI vezetésével a korábbi igazgatóhelyettest, Csizner Zoltánt bízza meg Pintér. A készenlétisek parancsnoka az eddig helyettes Sándor Miklós lesz.

A BRFK eddigi bűnügyi igazgatója, Bodnár Zsolt az újonnan létrehozandó Terrorelhárítási Központ vezetője lesz, helyére Fülöp Valtert a XII. kerület jelenlegi kapitányát nevezi ki.

Az álománygyűlést követő sajtótájékoztatón Pintér Sándor közölte, a vezetőcserék oka az, hogy új szemlélet akar a rendőrség irányításában és munkájában, ehhez kereste meg az általa alkalmasnak tartott embereket. A belügyminiszter rövid beszéde után Bencze József volt országos rendőrfőkapitány kapott szót. Megköszönte kollégái munkáját, és azt, hogy munkájára továbbra is számítanak. Erről csak annyit árult el, hogy külszolgálatra készül.

Bencze után a rendőrség új vezetője, Hatala József állt az újságírók elé. Elmondta, egyelőre nem tervez további főkapitánycseréket. Megnézi, ki hogy teljesít, s ennek függvényében születhet döntés bármiről. Hogy ennek a teljesítményértékelésnek van-e hatáideje nem fejtette ki.

Csütörtökön a belügyminiszter felmentette beosztásából az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetőjét Tatár Attila altábornagyot, helyette július 1-jei hatállyal Bakondi Györgyöt nevezte ki, aki a 2000-es évek elején már irányította a szervezetet.