Hoffmann Rózsa szerint kiforgatták a szavait

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az oktatási államtitkár szerint kiforgatták a szavait, nem a pedagógusokról beszélt, amikor az ország jelenlegi nehéz helyzetére hivatkozva azt mondta, aki "ilyen költségvetési helyzetben radikális béremelést követel, az vagy ostoba, vagy bohóc". Hoffmann Rózsa kedden, a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában azt is elmondta, még nincs kész az új oktatási törvényeknek az a változata, amely a későbbi vita tárgyát képezhetné.

Az MSZP a hétvégén szólította el Hoffmann Rózsát, hogy távozzon az oktatási államtitkári posztról, mert szerintük megsértette és bohócnak titulálta a béremelést kérő pedagógusokat a Magyar Rádióban. Az MTI által meghallgatott felvétel szerint Hoffmann Rózsa azt mondta: "soha nem ígértem béremelést, (...) nem tartható tovább az az állapot, hogy a pedagógusoknak ilyen alacsony legyen a fizetésük, (...) el kell érni, hogy a kormányzati ciklus végére a pedagógus átlagbér elérje a diplomás átlagbért". A béremelési igényekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: "aki ilyen kiürült államkincstári vagy költségvetési helyzetben radikális béremelést követel, az vagy ostoba vagy bohóc, mert egyszerűen nincs honnan".

Az oktatási államtitkár az MTV keddi műsorában kijelentette: nem a pedagógusokat titulálta így, hanem azokat, akik lehetetlen helyzetben lehetetlent követelnek. Hoffmann Rózsa tanulságként azt vonta le, hogy az embernek nagyon meg kell válogatnia minden kifejezését. "Nem is titkoltam, hogy hibának tartottam, hogy talán nem a legszerencsésebb, bár talán nem a legbántóbb kifejezést használtam" - fogalmazott. Megjegyezte: pedagógusok százai biztatták az elmúlt napokban, hogy "józan pedagógus egy sem sértődött meg" a mondatain.

Nincs miből fedezni azokat a kívánságokat, amelyek jogosak - közölte, hozzátéve: a költségvetési számok készülnek, de abban tíz százalékos béremelésről nem lehet szó. (A Pedagógusok Szakszervezete előző héten a ciklus végéig minden évben, az inflációt meghaladó, tíz százalékos béremelést tartott szükségesnek.) Hoffmann Rózsa azt is mondta: az elmúlt nyolc évre visszatekintve nem emlékszik arra, hogy ilyen radikális béremelést követeltek volna. Hozzátette: azóta nem találkozott a szakszervezeti vezetőkkel, amint lesz olyan téma, hogy lesz miről egyeztetni, megkeresi őket.