Rendőrök ellenőrzik a szmogriadó-rendelet betartását Fehérváron

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HavariaPress

Szabálysértési eljárást indítanak a rendőrök Székesfehérváron azzal az autóssal szemben, aki nem tartja be a szmogriadó-rendeletet.

A kedden reggel 6 órától érvényben lévő szmogriadó értelmében a fekete és a piros környezetvédelmi pakettel megjelölt autók nem közlekedhetnek a megyeszékhelyen.

Székesfehérvár levegőjében a szállópor koncentrációja meghaladta a köbméterenkénti 100 mikrogrammot, emiatt a polgármester kedden reggel 6 órától szmogriadót rendelt el. A szmogriadó-rendelet értelmében csak a csökkentett károsanyag-kibocsájtású belsőégésű motorral rendelkező gépjárművek, valamint a tömegközlekedési eszközök közlekedhetnek. A rendelet betartását a rendőrség járőrei ellenőrzik. Azt az autóst, aki piros vagy fekete környezetvédelmi pakettel megjelölt autóval közlekedik, megállítják, s szabálysértés miatt eljárnak vele szemben. A szmogriadó alatt megközelítőleg tíz százalékkal köbméterenkénti 90 mikrogrammra csökkent a szállópor koncentrációja a megyeszékhelyen, ám ez az érték még mindig nagyon magas, nem csak a gyermekekre, az idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre, de az egészséges felnőttekre is veszélyes.