Szijjártó parlamenti albizottsággal vizsgáltatná az államadósság növekedését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az előző nyolc év alatt bekövetkezett államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság létrehozását kezdeményezi Szijjártó Péter, az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának alelnöke a testület Fidesz-, illetve KDNP-frakcióhoz tartozó tagjai nevében.

A miniszterelnök szóvivője az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Nyikos Lászlónak, a bizottság jobbikos elnökének írt levelét ismerteti, amelyben úgy fogalmaz: a magyar gazdaság egyik legfőbb problémája az államadósság magas szintje, ezért javasolják, hogy az albizottság vizsgálja meg, milyen elhibázott gazdasági és politikai döntések vezettek a GDP-hez viszonyított államadósság 53 százalékról 80 százalékra növekedéséhez 2002-2010. között. Szijjártó Péter szerint a testületnek meg kellene vizsgálnia az ezen döntések mentén felvetődő esetleges felelősség kérdését is.

A számvevőszéki bizottság fideszes alelnöke kezdeményezi továbbá, hogy az albizottság készítsen jelentést a megállapításairól, amely alapján az országgyűlési bizottság dönthet a további teendőkről. A miniszterelnök szóvivője szerint az albizottság kilenc tagját a számvevőszéki bizottság saját tagjai közül kellene megválasztani úgy, hogy öt tagot a Fidesz, további egy-egyet pedig a KDNP, az MSZP, a Jobbik, illetve az LMP frakciói jelölhetnek. A testület elnöke és alelnöke a Fidesz által előterjesztett személyek közül kerülhetne ki.

Szijjártó Péter arra kéri Nyikos Lászlót, hogy a számvevőszéki bizottság soron következő ülésen tűzze napirendre az albizottság megalakítását, és kérje fel az ellenzéki képviselőcsoportokat jelöltjeik megnevezésére. A javaslat szerint az albizottság megbízatásának hatálya a tagok megválasztásával kezdődne és 2011. április 30-ig tartana, de mandátuma szükség esetén meghosszabbítható lenne.