Az LMP védelmébe vette a "magyar Wikileaks"-et

Az LMP védelmébe vette a "magyar Wikileaks"-et

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A médiaszabályozás tarthatatlanságát jelzi az a botrány, ami a magyar Wikileaks-ként ismert atlatszo.hu portál főszerkesztője körül zajlik – írta közleményében Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese. Az LMP szerint a BRFK eljárása törvénytelen és elfogadhatatlan, mert egy újságírótól nem várható el, hogy felfedje forrásait.

Az LMP szerint a médiaszabályozás tarthatatlanságára hívja fel a figyelmet az a botrány, ami a magyar Wikileaks-ként ismert atlatszo.hu portál főszerkesztője körül zajlik - áll a közleményben. Az oknyomozó-kiszivárogtató oldal vezetőjét, Bodoky Tamást hétfőn hallgatta ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Brokernetet ért hackertámadásról szóló cikkével kapcsolatban. A nyomozók felszólították, hogy fedje fel, kitől kapta információit, és amikor az újságíró ezt megtagadta, lefoglalták a lakásában található számítógép merevlemezeit.

©

Az LMP szerint a BRFK eljárása törvénytelen és elfogadhatatlan, mert egy újságírótól nem várható el, hogy felfedje forrásait. A párt egyetért az atlatszo.hu érvelésével, miszerint a Brokernet elleni hackertámadásról szóló hír közlése közérdeket szolgált, és az Európai Emberi Jogi Egyezmény és az Európai Emberi Jogi Bíróság gyakorlata szerint az újságírónak joga van titokban tartania információforrásait.

Karácsony közleményében emlékeztet rá, hogy pártja számtalanszor kritizálta a médiaalkotmányt és a médiatörvényt, a bennük használt "gumiszabályokat", amelyek „bizonytalanságban tartják az újságírókat és más jogalkalmazókat”.

Az LMP szerint a Bodoky-ügy lesz a médiaalkotmány tesztje. „Ez a jogértelmezési vita is azt mutatja, hogy a törvény rossz, bukásra áll. Az LMP szolidaritást vállal a jogtalanul zaklatott újságírókkal, és minden eszközzel küzdeni fogunk a jelenlegi rossz szabályozás megváltoztatásáért” - olvasható a közleményben.