Fővárosi Fejlesztési Tanácsot hozna létre a BÖSZ

Fővárosi Fejlesztési Tanácsot hozna létre a BÖSZ

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A kormánnyal együttműködve Fővárosi Fejlesztési Tanácsot hozna létre a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) - közölte a Magyar Hírlappal Nagy Gábor Tamás, a szervezet elnöke.

A napilap emlékeztet arra, hogy Tarlós István főpolgármester korábban súlytalan gittegyletnek nevezte a szerveződést, amely szerinte nem válhat a kabinet tárgyalópartnerévé.

A Magyar Hírlap ismerteti, hogy a múlt hónapban alakult BÖSZ Pintér Sándor belügyminiszter kérésére kidolgozta első álláspontját a készülő önkormányzati törvénnyel kapcsolatban. Nagy Gábor Tamás elnök közlése szerint a város a jelenlegi kétszintű felállás mellett is sikeresen tovább működhet, de a hatásköröket mindenképp tisztázni kell. "A feladatellátást minél közelebb kell vinni az emberekhez, ezért az lenne az optimális, ha a tömegközlekedés, a közműszolgáltatás és a hálózatos ellátás a fővárosnál maradna, de minden más hatáskört a kerületekhez utalnának" - fogalmazott.

Fejleszteni lenne mit: Tarlós István és Budapest Fehér Könyve
©

A BÖSZ alakuló ülésén jelzett, tízéves fejlesztési koncepcióról az első kerület polgármestere elmondta, elsőként egy tanács létrehozására tesznek javaslatot. "Mivel a főváros többnyire nem a saját pénzéből valósítja meg a fejlesztéseket, hanem a kormány finanszírozza azokat, indokolt lenne a kormánnyal közösen létrehozott, erős jogosítványokkal bíró Fővárosi Fejlesztési Tanács megalakítása. Elképzeléseink szerint ennek elnöke a miniszterelnök lenne, tagjait pedig az Országgyűlés, illetve a Fővárosi Közgyűlés választaná" - részletezte a tervet az elnök.

"Az első lendületben kimondott szavaknak nem tulajdonítok nagy jelentőséget, továbbra is bízom benne, hogy a közgyűlési döntés után szeptemberben csatlakozik a főváros. Erre az esetre már előzetesen felajánlottuk Tarlós István főpolgármesternek a társelnöki pozíciót" - mondta a Magyar Hírlapnak Nagy Gábor Tamás.