Fidesz-közeli vállalkozó ült be a városligeti Nyeregbe

Fidesz-közeli vállalkozó ült be a városligeti Nyeregbe

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Csikász Brigitta-Sarkadi-Nagy Márton
Tetszett a cikk?

Egyedüli pályázóként havi százezer forint bérleti díjért jutott hozzá a Monsoon Rain Kft. a zuglói önkormányzat városligeti ingatlanához. Mindezt úgy, hogy a cég meg sem felelt a pályázati kiírásnak. Időközben a bérlő már meg is nyitotta a Nyereg nevű teraszt. 2029-ig pedig be sem kell zárnia, mert a szerződése tizennyolc évre szól. A Monsoon Rain mögött Horváth László fideszes kapcsolatokkal rendelkező nagyvállalkozó áll.

Egykor az Artézi fürdő egyik melléképülete volt, később csendőr lovassági őrsként működött, majd bérlakásként használták azt a városligeti épületet, amelyet idén nyáron pályáztatott meg a XIV. kerületi önkormányzat vagyonkezelője. A műemléki védelem alatt álló épület bérbeadásáról szóló pályázati anyag idén június 16-án jelent meg napilapokban.

A kiírás szerint – amelynek dokumentumait megkapta a hvg.hu – a romos állapotú, 94 négyzetméteres alapterületű épület és a hozzá tartozó 822 négyzetméteres telek bérleti díja minimum évi 120 ezer, vagyis havi tízezer forint. További feltétel volt az, hogy az ingatlant üzletszerű használatra alkalmassá tegye a nyertes, illetve, hogy a műemlékvédelmi szempontok figyelembe vételével újítsa fel. A pályázati anyagban a vagyonkezelő a Városliget arculatához illeszkedő turisztikai célú helyiség kialakítását, illetve közösségi tér létrehozását várta el. Ehhez olyan jelentkezőt keresett, aki vendéglátó tevékenységet folytat, ahhoz pedig ötéves, "műemléképületben működő vendéglátó-ipari egység üzemeltetésében való jártasságot", szakmai tapasztalatot írtak elő. Emellett szükségesnek találták, hogy a nyertes árbevétele az elmúlt három üzleti évben elérje a nettó egymilliárd forintot.

Nyert az egyedüliként pályázó Monsoon Rain

A kiírás után két héttel megtartották a licittárgyalást, és azzal együtt az eredményhirdetést is. Az egyedüliként részt vevő Monsoon Rain Kft.-t (MR) hirdették ki győztesnek. A Zuglói Vagyonkezelőtől megkapott jegyzőkönyv szerint a cég tényleg licitált is a „kertészházra”, mert nem havi tízezer forint, hanem tízszeresének négyhetente történő befizetésére tett ajánlatot. A szerződést 18 évre, 2029. december 31-éig kötötték meg, azzal a kitétellel, hogy ha az önkormányzat időközben értékesíteni akarja az ingatlant, akkor az MR-nek elővásárlási joga lesz.

Nyeregben a haverok a Városligetben: nem felelt meg a cég a pályázati kiírásnak, de "kapott egy esélyt"
©

Helyreigazítás

Valótlanul állítottuk, hogy a Zuglói Önkormányzat képviselő-testület tulajdonosi bizottsága az önkormányzat városligeti ingatlanának bérbeadásáról a bérleti szerződés aláírása után 3 nappal értesült. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Zuglói Önkormányzat képviselő-testület tulajdonosi bizottsága hozta meg azt a határozatot, melyben arról rendelkezett, hogy a polgármester kösse meg a bérleti szerződést.

A hvg.hu-nak az egyik városligeti vendéglátóhely tulajdonosa elmondta, maga a bérleti díj reálisnak mondható, ha az épületet a bérlőnek kell felújítania. Ugyanakkor – jegyezte meg – egy terasz bérleti díja ennél jóval többet kóstál. Budapest belvárosában egy negyven négyzetméteres teraszért – mint amit a Monsoon Rain Nyereg néven nyitott – havi 400-500 ezer forintot kell fizetni. A szerződés részleteit hallva pedig a vendéglátós megjegyezte, az mindenesetre szokatlan, hogy majdnem két évtizedre írták alá a megállapodást; a Városligetben ugyanis maximum hároméves bérleti szerződések köttetnek.

A léc alatt

Az önkormányzattól szerettük volna megtudni, mi az oka annak, hogy a Monsoon Rain ilyen paraméterekkel, ráadásul tizennyolc évre szerezte meg a „kertészlakot”, de a pályázati anyag megadásán túl nem adtak magyarázatot döntésükre. A kft. ügyvezető igazgatóját, Varga Krisztiánt és Horváth Lászlót is megkerestük, az utóbbi azt ígérte, ma délután választ ad. Többek között  arra szerettünk volna választ kapni mindkét féltől, miként felelhetett meg a tavaly május 17-én alakult társaság a pályázatban feltételként szabott három üzleti évre vonatkozó, egymilliárd forintos nettó árbevételnek. A félmillió forintos tőkéjű Monsoon Rain ugyanis 2010-ben nulla forintos nettó árbevétele mellett csak veszteségeket könyvelhetett el.

Az önkormányzati képviselők körében sem aratott osztatlant sikert a bérbeadás tudtuk nélküli lebonyolítása. Várnai László, zuglói LMP-s képviselő a blogján azt írja, hogy a városligeti ingatlan bérbeadásáról a képviselő-testület tulajdonosi bizottsága csak a "szerződés aláírása" - a pályázat eredményének kihiredetése után - után három nappal értesült. A bizottság egyik fideszes tagja, Füle Bernadett – a hvg.hu-hoz került jegyzőkönyv szerint – rákérdezett arra is, hogy „hol vannak a pályázók és a pályázati anyagok". "A helyben osztott anyagban nincs benne a cég múltja. Érthetetlen, az anyagot miért nem véleményezték a főépítésszel. Nyugodt lelkiismerettel csak úgy tudnánk döntést hozni, ha ez a véleményezés megtörténik” – mondta. Minderre a vagyonkezelő vezérigazgatója, Mazsu Gergely azzal érvelt, hogy „a céget nem ismerik, de esélyt kell adni, hogy tiszta lappal indulhasson”.

Rejtélyes és adótartozó társ

A Monsoon másik tulajdonosa, a Hanga Stúdió, amelynek internetes oldala érdekes módon titkosítva van, főtevékenységként rádió- és tévéműsorokat készít. Figyelemre méltó, hogy ügyvezető-tulajdonosának, Zsupos Attilának az egyik, már felszámolt gazdasági társasága, a Log Win százmillió forintos adótartozást halmozott fel.

Az ismeretlen Monsoon Rainnek két tulajdonosa van, az egyik a Food Style Kft. (FS), amelynek székhelye – Budapest, Könyves Kálmán krt. 16. – megegyezik a Monsoon Rainévél, és a debreceni Hanga Stúdió Kommunikációs Kft. A vendéglátással foglalkozó Food Style, amely szintén 2010-es alapítású és ügyvezetője szintén Varga Krisztián, tőkeerősnek mondható, ugyanis a 3,8 millió forintos jegyzett tőkéjét tavaly 65,6 millió forintra emelték.

Az FS a L.A.C. Holding Zrt. érdekeltsége. Az „összetartozást” mutatja, hogy a zrt. is a Könyves Kálmán körúti ingatlanba van bejegyezve. Az L.A.C. Horváth László érdekeltsége. A cég honlapján egyébként úgy kezelik, hogy a Nyereg nevű helyet a Városligetben a L.A.C. nyitotta, a Monsoon Rain meg sincs említve.

Horváth és társainak ügyletei

Horváth László az első Orbán-kormány alatt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) igazgatótanácsának tagja volt; üzletemberként pedig – a kazah külkereskedelemtől a vasúti kereskedelmen át – meglehetősen szerteágazó tevékenységet folytatott. Horváth a kazah állam korábbi tiszteletbeli konzuljaként több kazah-magyar cégben is résztulajdonos volt.

A L.A.C. felügyelőbizottságának (fb) egyik tagja, Papp József a kazah konzul korábbi titkára volt. Papp az első Orbán-kormány idején privatizált tizenkét állami gazdaság egyikében, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Rt.-ben szintén fb-tag volt (HVG 2001./41., Diplomatapuding). A mezőgazdasági társaságot megszerző Törökszentmiklósi Vagyonkezelő Rt. részvényjegyzési gyakorlatával kapcsolatban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal 2002-es vizsgálata visszásságot talált, mondván, az hátrányos volt a dolgozókra nézve. Az ügyletet az Agrofalkon Rt.-n keresztül bonyolították le. A vállalkozás részvényeinek ötvenhat százalékát Horváth 2004-ben szerezte meg. A cég minősített többségű tulajdonosa ma Horváth központi gazdasági társasága, a L.A.C. Holding.

Érdemes megjegyezni, hogy a mezőgazdasági rt.-ben és az Agrofalkonban több éven át volt fb-tag Sárhegyi Zoltán ügyvéd. Az ő személye azért is érdekes, mert irodájánál, a Sárhegyi és Társánál volt ügyvédbojtár a jelenlegi zuglói polgármester, Papcsák Ferenc. Az ügyvédi iroda jelenleg havi 900 ezer forintot kap az önkormányzattól rendelettervezetek jogi véleményezésére és a XIV. kerületi önkormányzat által alapítandó gazdasági társaságok létrehozásában való közreműködésére.

A Monsoon Rain tulajdonosának reagálása

A hvg.hu-hoz eljuttatott levélben a L.A.C. Holding részéről elismerték, hogy a Monsoon Rainnek valóban nem volt meg a pályázati feltétele, hogy három évre vonatkozó nettó egymilliárd forintos árbevétellel rendelkezzen, ezért - mint magyarázták - kapcsolt cég bevonásával nyerhette meg a pályázatot. A L.A.C. távlati célja pedig az a Nyereggel, hogy visszatérjen a „Lizsé” hangulat a Városligetbe, „ezt oly módon akarjuk ötvözni, hogy elsősorban a zuglói családok élvezzék ennek a „közösségi termék”-nek a megvalósítását. A koncepciónk szerint,  család és gyerekbarát tér kialakítása a fő prioritás, ebből adódóan a ligetben található ilyen-olyan vendéglátó-ipari egységeknél mérsékeltebb árak illetve gyerekprogramok és bicikli úton közlekedő kerékpárosoknak „bringa pont” kialakítását tervezzük.”

Hozzászólások