Tüntetnek a köznevelési törvény ellen a Kossuth téren

Tüntetnek a köznevelési törvény ellen a Kossuth téren

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tanárok és pedagógusok tüntetnek a köznevelési törvény ellen annak parlamenti vitája alatt a Kossuth téren. A demonstrációt a köznevelési törvény elfogadása ellen alakult civil kezdeményezés, a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) szervezte.

A köznevelési törvény parlamenti vitájának idejére szervezett tüntetést a Kossuth térre a múlt héten alakult Hálózat a tanszabadságért (HAT) "Fogadóóra" címmel. A demonstráció egész nap tart és ideje alatt előadásokat is tartanak a köznevelési törvénnyel kapcsolatban ismert pedagógusok, szakemberek, mert szerintük az új köznevelési törvényjavaslat elfogadhatatlan, horthysta, sztálinista, kádárista időket idéz.

A demonstráció kedd reggel kezdődött, amikor az Országgyűlésben megnyitották a törvényjavaslat általános vitáját. Az oktatási szakemberek eredetileg azt szerették volna elérni, hogy vonják vissza a tervezetet, de mivel ez nem történt meg, bejelentették a "Fogadóóra" nevű demonstrációsorozatukat, amely a törvény végszavazásáig tart. A tüntetők szerint a törvény aggályos, társadalmi, szakmai érdekegyeztetés nélkül készült, diktatórikus, gyermekellenes, alkalmazása pedig visszafordíthatatlan károkat okozhat a közoktatásban, így közvetve a társadalom egészében.

Az esemény Facebook-oldala szerint "miközben ők odabent elkezdenek lebontani valamit, mi idekint felépítjük a törvénytervezet elmaradt társadalmi párbeszédének helyszínéül szolgáló sátrunkat". A szervezők azt ígérik, hogy bár a sátrat este lebontják, másnap újra megadják "a lehetőséget, hogy visszavonják a törvényt - és így teszünk egészen a végszavazásig".

Az országgyűlési képviselőkhöz címzett levelükben az áll: a törvény elfogadása esetén a magyar köznevelés rendszere egy XIX. századi nevelési koncepcióra építve, a diktatúrák világát idéző szabályozási környezetben, egy meghaladott tartalmi követelményrendszer alapján egy "brutálisan szelektív" iskolarendszert, szinte minden elemében centralizált-uniformizált óvodai-iskolai gyakorlatot fog eredményezni.

A HAT szerint a jogszabály gyerekellenes és családellenes. Ezt a korai szelekció, "a tehetséggondozásnak nevezett elitképzés", a tankötelezettség korhatárának leszállítása, a délután 4 óráig tartó kötelező iskolába járás, a szakiskolás gyerekek kizárása a nemzeti alaptanterv szerinti tanulásból, "a tanulási zsákutcának tekinthető Hídprogram", a gimnáziumi férőhelyek korlátozása, a kisiskolák tervezett bezárása, valamint a diákjogok és a szülők beleszólási jogának korlátozása alapján állítják. A HAT úgy véli, hogy a törvény pedagógusellenes is, mivel jelentősen megnövelik a pedagógusok munkaterhelését, és ezzel egyidejűleg jelentősen csökkentik a jövedelmüket. Az óvodák-iskolák munkájának leglényegesebb kérdéseiben, mivel ezeket központilag határozzák meg, megszűnik a pedagógusok döntési lehetősége, megszűnik szakmai önállóságuk.

Az eseményen részt vesz az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (EMS) mozgalomból kivált Egymillióan a demokráciáért (EMD) csoport is, mint a HAT felhívásának egyik aláírója. Az ő közleményük szerint e demonstrációval tiltakoznak a "Hoffman Rózsa és társai által megalkotott, avítt, feudális szemléletű köznevelési törvény ellen, amely a végtelenségig korlátozza a pedagógiai munkát, alávetett helyzetbe hozza a tanulókat, ellentmond a demokratikus iskola alapelveinek".

Galériánkért kattintson!
©

Az EMD elsősorban azt kifogásolja a köznevelési törvénytervezetben, hogy az nem a gyerekek képességeinek és készségeinek fejlesztésére, hanem kötelezően meghatározott tananyagok - olykor teljesen értelmetlen - megtanultatására törekszik, korlátozza a szabad iskolaválasztást, elkülöníti és szegregálja a hátrányos helyzetű gyerekeket, valamint kizárással fenyegeti a 16 éven felüli "problémás" tanulókat, és ellehetetleníti a szegényebb diákok továbbtanulását.

Ezért felszólítják a kormányt, hogy vonja vissza a tervezetet, a képviselőket, hogy hagyjanak fel "az esztelen gombnyomogatással", valmint a tanulókat és a szülőket, hogy álljanak ellent életkilátásaik csorbításának

A rendezvényen felszólal Nahalka István pedagógus, Loránd Ferenc, az Országos Köznevelési Tanácsnak a törvénytervezet miatt lemondott elnöke, Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke, Vég Zoltán Ákos, az Equity Méltányos Közoktatásért Egyesület elnöke, illetve Molnár Lajos, az Equity elnökhelyettese is.