Sólyom másodszor is bejön a Védegyletnek?

Sólyom másodszor is bejön a Védegyletnek?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

A Védegylet elnevezésű civil szervezet Sólyom László újbóli államfővé választását javasolja csütörtökön kiadott nyilatkozatában. Mint ismert, Sólyom László 2005-ös államfővé választásakor is a Védegylet - végül a Fidesz által támogatott - jelöltje volt, ám a jobboldali pártszövetség 2010-ben már nem támogatta újraválasztását, helyette Schmitt Pált szavazták meg köztársasági elnöknek.

A Védegylet álláspontja az, hogy Sólyom Lászlóra a magyar politikának a jelenlegi hitelességi, morális válságában nagyobb szüksége van, mint valaha, ezért teljes meggyőződéssel támogatja újraválasztását a köztársasági elnöki poszton - áll a civil szervezet csütörtöki nyilatkozatában.

A nyilatkozat szerint Sólyom László köztársasági elnökként is bebizonyította, hogy a jogállam és a demokrácia elkötelezett híve. "Pártoktól és érdekcsoportoktól függetlenül képviselte az alkotmány szellemiségét, a magyar köztársaságot. Szakmailag hiteles, nemzetközileg elismert jogászprofesszor, akinek eddigi szakmai, civil és politikai tevékenysége a legmagasabb erkölcsi normáknak felel meg" - áll a dokumentumban. A Védegylet úgy látja, a magyar társadalomban, az értelmiség különféle pártszimpátiájú köreiben is jól érzékelhető konszenzus van azzal kapcsolatban, hogy "személye képes lehet a köztársasági elnöki intézmény megtépázott hitelének helyreállítására, belföldön és külföldön egyaránt".

Sólyom László
©

A szervezet nyilatkozatában felhívja a civil társadalom figyelmét, hogy "nyilvánvaló" társadalmi támogatottsága ellenére Sólyom László jelölésének és újraválasztásának pártpolitikai feltételei vannak, megválasztásához a sajtó és a közvélemény jelentős támogatása szükséges. A szervezet álláspontja szerint, amennyiben a Fidesz pártpolitikust kíván jelölni a köztársasági elnöki posztra, az ellentmond az Alaptörvény tartalmának és szellemének, mivel a köztársasági elnöknek ki kell fejeznie a nemzet egységét.

"A Fidesznek persze megvan a parlamenti többsége az új elnök megválasztásához, ám az elmúlt hónapok eseményei megmutatták, hogy a kétharmados hatalom sem képes illegitim döntéseket elfogadtatni a társadalommal" - fogalmaz a nyilatkozat, melynek végén a Védegylet reményét fejezi ki, hogy a párt ezúttal bölcsebben jár el, és figyelemmel lesz a közvéleményre. A civil szervezet ezzel Schmitt Pál kálváriájára utal: a Fidesz-KDNP által megválasztott elnök - aki eddig a parlamenti többség minden egyes törvényét aláírta - egykori doktori disszertációja megírásakor plagizált, majd ennek napvilágra kerülésekor, az egyetem szenátusának döntése után - miszerint doktori címét visszavonják - április elején lemondott. A Medián felmérése egyébként már a plágiumbotrányt megelőzően azt bizonyította, hogy Schmitt Pál a legkevésbé népszerű államfő a rendszerváltás óta.

A nyilatkozat említést tesz arról is, hogy téves az az értelmezés, amely szerint a Védegylet által szervezett április 12-13-i nemzetközi világjogi konferencia fővédnökségének elvállalása Sólyom László egyfajta visszatéréseként értékelhető. A konferencia fővédnökségét még Schmitt Pál lemondása és az új jelölttel kapcsolatos találgatások előtt kellett elvállalni. Sólyom László szándékairól egyedül ő maga nyilatkozhat - szögezi le a Védegylet, mint az ex-köztársasági elnök mellett 2005-ben sikeresen kampányoló civil szervezet.