Szudáni zsiráf költözött a Szegedi Vadasparkba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy fiatal szudáni zsiráfbika érkezett csütörtök este a Szegedi Vadasparkba. Az egy év tíz hónapos Atlant a csehországi Dvur Kralove-i állatkert speciális járművén tette meg az 1700 kilométeres utat párizsi szülőhelyéről.

Veprik Róbert igazgató elmondta: Atlant a nemzetközi tenyészprogramban került Magyarországra. A látogatók a karanténidőszak leteltét követően figyelhetik majd meg a tavaly átadott zsiráfház kifutójában.

Atlantot Zdenek Bárta, a Dvur Kralove-i állatkert munkatársa szállította Szegedre. A különleges állatokra specializálódott szakember már évek óta foglalkozik zsiráfok szállításával, háromtengelyes, fűthető, változtatható magasságú, speciális utánfutójával. Eddig csaknem négyszáz hosszú nyakú állatot utaztatott Európa városai között. A zsiráfokat a gyakran több ezer kilométeres út során is figyelemmel kíséri, az utánfutóba videokamerát is szereltek.

Szegeden 2011 tavaszától három zsiráfbikát neveltek. Egyikük, Nuru azonban néhány nappal karácsony előtt egy gyors lefolyású bakteriális fertőzésben elpusztult. Atlant érkezésével azonban újra teljes a bikacsapat.

Az igazgató közölte: a zsiráfok alapvetően csapatban élő állatok, így a három hím is békésen együtt nevelhető, csupán éjszakára különítik el az állatokat, nehogy valamilyen hirtelen zajtól megriadva összeverekedjenek.

A Szegedi Vadaspark munkatársai bíznak abban, hogy néhány éven belül egy tenyészcsapatot is kialakíthatnak a Tisza-parti városban, mivel az uniós támogatással felépített zsiráfházban ehhez minden körülmény adott.

A zsiráfnak összesen kilenc alfaja ismert, a Szegeden látható Luke és Thabo Rotschild-zsiráf, ez az alfaj Kenya, Uganda és Szudán szavannáin őshonos. Atlant a szudáni alfajhoz tartozik, ezek az állatok jellemzően a Közép-afrikai Köztársaság és Csád területén fordulnak elő. A zsiráfok hajdan sokfelé éltek Afrikában, a Szaharától délre, ma azonban már csak elszigetelt populációik lelhetők fel.