Bérfeszültség az Akadémián: csak külföldieknek jár a 2,5 milliós juttatás

Bérfeszültség az Akadémián: csak külföldieknek jár a 2,5 milliós juttatás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Felháborodást keltett a Magyar Tudományos Akadémián egy külföldi kutatóknak kiírt pályázat, mert az abban foglalt díjazás a többszöröse egy magyar kutatóénak. Van, aki szerint nem korrekt, hogy csak külföldieknek biztosítanak ilyen lehetőséget, mások szerint csak így lehet rangosabb neveket idecsábítani. Az Akadémia nem nyilatkozik.

Havonta 2,5 millió forint juttatásban részesülhetnek azok a vendég kutatók, akik elnyerték az Akadémia májusban kiírt pályázatát, melynek célja az volt, hogy „megszólítsa a kiemelkedő külföldi egyetemek legmagasabb – ’distinguished professor’ – címével rendelkező kutatóit a természettudományok, élettudományok, humán-, és társadalomtudományok területén”. A százmilliós költségvetéssel kiírt pályázatra 16 tudós jelentkezett, a bírálóbizottság döntése nyomán Pálinkás József MTA-elnök végül hat kutatót hívott meg 3-12 hónapos itt tartózkodásra.

A legfontosabb feltétel az volt, hogy a vendég tudósok valamilyen hazai kutatási programba kapcsolódjanak be, így a debreceni Atommagkutató Intézetbe az osztrák Thomas Rausecher és a német Ulrich David Jentschura, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjába a Londonból hazacsábított Bögre László, az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézetébe a brit A. Robin Silver, az MTA Földtudományi Kutatóközpontjába az amerikai Stephen James Mojzsis, míg az MTA Regionális Tudományi Kutatóközpontjába a szintén amerikai James Wesley Scott érkezik majd, a 100 milliós keretből így 70-et költ el az MTA.

Havi bruttó 300 ezer alatt

A pályázat azonban több kutatóban felháborodást keltett. Mint egy név nélkül nyilatkozó akadémikus elmondta lapunknak, a havi 2,5 milliós juttatás híre komoly bérfeszültséget keltett. „Mi ennek a töredékét kapjuk, pedig nem érezzük úgy, hogy kisebb lenne a tudományos teljesítményünk. Az MTA kutatóinak bruttó átlagbére tavaly bruttó 297 950 forint volt, csakúgy, mint 2010-ben, és jövőre sem fog emelkedni. A meghívottak mellett dolgozó akadémikusok és akadémiai nagydoktorok bruttó 437 300 és bruttó 463 500 forint közötti fizetéseket kapnak. Persze tudom, hogy emellett tiszteletdíjban is részesülhetnek, de azzal együtt is csak álmaikban léteznek olyan fizetések, amelyeket a ’barátok’ kapnak” – mondta forrásunk.

©

Mint lapunknak a kutató elmondta, az akadémiai intézetekben idén jelentősen szűkült a pályázatok köre, így kutatások álltak le, és több helyen kénytelenek voltak a jellemzően ebből a forrásból fizetett, határozott idejű szerződéssel foglalkoztatott, fiatalabb kutatóktól megválni, ezért sem értik, hogy miért kapnak mások kiemelt fizetést.
Mások szerint ugyanakkor ez az ára annak, hogy nemzetközileg elismert külföldi tudósokat lehessen Magyarországra hozni. „Külföldieknek 5-6 ezer eurót kell fizetni, hogy idejöjjenek, és ez bruttó összeg, lejön belőle az adó, és a lakbér is, így nemzetközi mércével mérve már elég alacsony fizetés jön ki” – mondta egy akadémikus, hozzátéve, hogy „ez van, egy magyar kutató valóban kevesebbet kap, de enélkül nem jönne hozzánk senki”. Mint elmondta, ő nem tapasztalta, hogy különösebb feszültség lenne a pályázat miatt.

Több, kevesebb

Az MTA költségvetésében az akadémikusok tiszteletdíjára fordítható összeg nominálisan egy forinttal sem nőtt 2012-ben, Bolyai-ösztöndíjakra még kevesebb is jut 2 millió forinttal, mint 2011-ben. Az Akadémia intézeteiben egymást érik a megszorítások a szűkülő költségvetés miatt. Így 2012-ben 806 millió forinttal kevesebből gazdálkodhattak az akadémia kutatóintézetei, mint egy évvel korábban, 163 millió forinttal kaptak kevesebbet a Támogatott Kutatóhelyek.

Jövőre – a 2013-as előirányzatok alapján – azonban ugyanígy nem változik a tiszteletdíjakra fordítható összeg, 200 millió forinttal tovább csökken a kutatóintézetekre fordítható pénz, szintén 200-zal az egyetemi akadémiai kutatócsoportok támogatása; igaz, 600 millióval nő a támogatott kutatóhelyek költségvetése. Idén a tavalyi büdzséhez képest megjelent egy új, 600 milliós forrás akadémiai kutatócsoportok létrehozására egyetemeken, 115 millióval több jut tudományos könyv- és folyóirat-támogatásra, 855 millióval több jut, mint 2011-ben.

Összességében az Akadémia büdzséje a 2011-es 37,1-ről 43,6 milliárd forintra nőtt 2012-ben, jövőre ennél valamivel kevesebb, 43,1 milliárd forint szerepel a költségvetésben, annak ellenére, hogy Pálinkás József májusban 6,5 milliárd forint többletforrást kért a kormánytól.

Természetesen megkerestük kérdéseinkkel az MTA sajtóirodáját is, szerda óta nem érkezett válasz a részükről.