Semjén: "a nemzetpolitika sikertörténet"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A nemzet egyesítése az idei augusztus 20-a legfontosabb üzenete, a nemzetpolitika sikertörténet, világméretekben is példátlan - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Népszabadság pénteki számában megjelent egész oldalas interjúban.

Az új alkotmányból és az állampolgársági törvényből következően már meghaladta a 300 ezret azoknak a száma, akik kérelmezték a határon túliak közül a magyar állampolgárságot - közölte a miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: nem kizárólag Erdélyben és Délvidéken, Kárpátalján adják be a kérelmeket, hanem a nyugati emigrációban is. Semjén Zsolt elmondta: nagyságrendekkel jobb ma - erős nemzeti érdekérvényesítés politikája mellett - kapcsolatunk a körülöttünk lévő országokkal, mint a Gyurcsány-kormány idején.

A lap felvetésére, miszerint ezzel Gyurcsány Ferenc vitatkozna, a  miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott, hogy "nézzük a legkényesebb területet Szlovákiát. A Gyurcsány-kormány idején mérgesedett el a helyzet. Magyarországon szocialista-liberális kormány volt, szlovák oldalon pedig egy szocialista-fasiszta kormány, és a kapcsolatok akkor sérültek a leginkább, gondoljunk a nyelvtörvényre, vagy a dunaszerdahelyi rendőrterrorra... Mindenesetre én komoly sikerként értékelem, hogy ha összehasonlítjuk a második Fico-kormányt az elsővel, nem lehet nem látni, hogy noha még nem tudtuk megoldani az állampolgársági törvényt, s van jó pár vitás pontunk, hangnemében, irányultságában egészen más ez, mint az első volt".