Pattanásig feszült a helyzet Cegléden: "országos mozgósítás" a "polgárőröknél"

Pattanásig feszült a helyzet Cegléden: "országos mozgósítás" a "polgárőröknél"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szélsőséges csoportok szállták meg Cegléd egyik, romák által sűrűn lakott részét az Roma Sajtóközpont (RSK) információi szerint. Szélsőjobboldali portálok "országos mozgósításról" számolnak be - híreik szerint Újpest- és Fradi-ultrák is elindultak a településre.

Szélsőséges csoportok szállták meg Cegléd egyik, romák által sűrűn lakott részét - jelentette az RSK, amely szerint a rendőrség fokozott erővel van jelen a településen. Az eset előzménye, hogy kedden "spontán tüntetés" zajlott le a településen jobbikos részvétellel a "cigánybűnözés" ellen. A keddi tüntetés 17 gárdista résztvevője tért vissza Ceglédre szombaton. A településen délután feszültség alakult ki a helyi romák és a gárdisták között, majd a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület "országos mozgósítást" rendelt el.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szombat délutáni közleménye szerint megfelelő a rendőri jelenlét Cegléden. Jakab Gusztáv, a helyi romák segítője az RSK-nak elmondta, folyamatosan kapcsolatban vannak, és egyeztetnek a rendőrséggel, akik eddig mintegy ötven fővel vannak jelen a helyszínen.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság délutáni közleménye szerint „a rendőrség minden törvényes eszközzel és a rendelkezésére álló erővel azonnal és határozottan fel fog lépni valamennyi jogellenes, illetve az állampolgárok nyugalmát megzavaró cselekménnyel szemben”.

Nagyítás-fotógalériánk Ceglédről - kattintson a képre!
©

Szélsőséges portálok információi szerint késő este Ceglédre indultak az Újpest és a Ferencváros szurkolótáborának ultrái. A szentkoronaradio.com című szélsőjobboldali portál szerint röviddel éjfél előtt az ultrák megérkeztek Ceglédre, ahol 500-1000 "nemzeti radikális" gyülekezik, akik megpróbálnak a rendőrök sorfalán át a romák házaihoz közel kerülni. A városban három jobbikos országgyűlési képviselő is megjelent az éjszaka folyamán.

A hvg.hu helyszíni tudósítója szerint Cegléd utcái - a város széle kivételével - teljesen kihaltak. Itt többtucatnyi roma virraszt, több férfi botokkal felszerelkezve, várják a házaikat egy mezőn át megközelíteni igyekvő gárdistákat. Tudósítónk - a szélsőjobboldali portálok fenti becslésével szemben - 100-150 közöttire teszi az éjszakai műszakot tartó "nemzeti radikálisok" számát.

A ceglédi demonstrációról szóló híreinket az alábbi linkre kattintva olvashatják.

Hozzászólások