Csömör nem írta alá a járási megállapodást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A csömöri képviselő-testület döntése alapján a nagyközség polgármestere nem írta alá csütörtökön a leendő járási székhelyen, Gödöllőn a járás kialakításáról szóló megállapodást, mert az "új felállás" ellenkezik a csömöriek érdekeivel - tudatta közleményében a nagyközség önkormányzata pénteken az MTI-vel.

Néhány napja a monori járáshoz sorolt Gyömrő képviselő-testülete hozott hasonló határozatot arra hivatkozva, hogy az előzetes ígérettel ellentétben megtagadták tőlük egy járási kirendeltség létesítését. A Pest megyei kormányhivatal sajtófőnöke az MTI megkeresésére a két esettel kapcsolatban azt mondta: Tarnai Richárd megyei kormánymegbízott kész tárgyalni Gyömrő polgármesterével a leendő járási kirendeltséggel kapcsolatban, míg Csömörrel a jelen állás szerint nem kell megállapodást aláírni, ugyanis a község nemet mondott arra, hogy a kormányhivatal ügysegédet rendeljen ki a településre.

Fábri István (Csömöri Civil Egyesület) polgármester e felvetésre válaszul azt mondta az MTI-nek, hogy kifejezetten kérték egy ügysegéd kirendelését, de hiába. Szerdán a járási biztostól kaptak ugyan telefonos ígéretet erre vonatkozóan, de garancia nélkül. 

A csömöri önkormányzat pénteki közleménye szerint a helyi polgárok érdekeit nem szolgálja, ha a távoli járásközpontba, Gödöllőre vagy akár annak járási kirendeltségére, a szomszédos Kistarcsára kell utazniuk olyan ügyes-bajos dolgaik elintézése érdekében, amelyeket eddig helyben tudtak rendezni. A döntések és az ügyintézés Gödöllőre kerülése ráadásul drágává, lassúvá, körülményessé és szakmailag is megkérdőjelezhetővé teszi az átalakítást - írták egyebek mellett. 

A közleményben kitértek rá: Fábri István polgármester arra kapott felhatalmazást a testülettől, hogy olyan szerződést írjon csak alá a kormányhivatallal, amely garantálja a csömöri polgárok ügyintézésének legalább a mostani szintű ellátását. 

A közleményre reagálva Bazsó Zoltán, a Pest megyei kormányhivatal sajtófőnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kormányhivatal ügysegédet akart telepíteni Csömörre - éppen a lakosok könnyebb ügyintézését segítve -, de ezt a község nem fogadta el. Mivel azokkal a településekkel, ahol nem lesz járási kirendeltség, illetve kirendelt ügysegéd sem, nem kell külön részletes szerződést kötnie a kormányhivatalnak, a csömöriekkel nem szükséges megállapodást aláírni - tette hozzá Bazsó Zoltán. 

A gyömrői esettel kapcsolatban a sajtófőnök közölte: Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott megkezdte a tárgyalásokat Gyömrő polgármesterével annak érdekében, hogy a helyiek kérésének megfelelően mégis létesüljön járási kirendeltség a városban. A kormánymegbízott bízik abban, hogy ez ügyben az ünnepek után sikerül megállapodást aláírnia a két félnek. 

A kormányhivatal pénteken közleményben tudatta: Pest megyében az összes járási hivatal kialakításáról megkötötték a megállapodást a leendő járási székhelyek önkormányzataival. Az ország legnagyobb megyéjében összesen 18 járási hivatal kezdi meg működését 2013 januárjában.