Leszedték a narancs festéket az amerikai katonák emlékművéről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Eltávolították a sárga festéket az amerikai katonák múlt héten megrongált szigligeti emlékművéről - közölte a Veszprém megyei település független polgármestere az MTI-vel kedden.

Balassa Balázs tájékoztatása szerint az esős idő ellenére az önkormányzati dolgozóknak hétfőn sikerült eltávolítani a narancssárga festéket az 1944-ben, a településen lezuhant amerikai repülőgép katonáinak emlékművéről. Hozzátette: sajnos, ahogy számítottak arra, a vésetből több helyen kioldódott a fekete festék, illetve sok helyen elhalványodott a felirat.

Beszámolt róla, hogy a sajtóhíreket hallva jelentkezett egy tapolcai kőfaragó, aki felmérte a károkat és várhatóan rövidesen elkezdi a javítási munkákat. A második világháborúban lezuhant amerikai katonák szigligeti emlékművét a múlt héten rongálták meg, arra sárga festékkel a "gyilkosok, kollaboránsok" feliratot festették. 

Az emlékművet az 1944-ben németországi célpontok ellen induló B24-es repülőgép öt amerikai katonájának emlékére 2000-ben emelte a Szentháromság kápolna mellett - közel a helyhez, ahova a repülő lezuhant - a honvédség, a megyei és helyi önkormányzat és több más szervezet. A rendőrség hétfőn rendelt el nyomozást az ügyben.