HaHa: ködösítés helyett nyíltan tárgyaljon Orbán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az érintettek bevonásán alapuló konzultációt nem válthatja fel semmilyen PR-akció, csak nyílt tárgyalásokon megszületett átalakítást fogadunk el – ezt üzente a miniszterelnöknek a Hallgatói Hálózat szombat este a Facebookon. A diákszervezet szerint Orbán Viktor szombaton „terrorelhárítókkal körülvéve tartott megrendezett beszélgetést ismeretlen fiatalokkal egy szórakozóhelyen, majd ködösítő nyilatkozatot adott ki a Facebook-on”.

A Hallgatói Hálózat örül, hogy Orbán Viktor végre meghallotta az országos tiltakozást, viszont nagyon sajnáljuk, hogy Hoffmann Rózsához hasonlóan nem érti, miről beszélnek a diákok – olvasható a HaHa Facebook-oldalán.

A hallgatói szervezet szerint Orbán Viktornak inkább szerdán kellett volna eleget tennie több ezer egyetemista hívásának és ott elmondani ötleteit a szombati beszélgetés helyett.

„Elfogadhatatlan, hogy a kormány a felvételi jelentkezési határidő előtt két hónappal, tízezrek több éves munkáját és álmait a kukába dobva dobálózik az ország jövőjével. A Hallgatói Hálózat nem azért tiltakozott a keretszámok drasztikus csökkentése ellen, hogy pár héttel a jelentkezési határidő előtt Orbán azt egy még kiszámíthatatlanabb rendszerrel cserélje fel. A kormány legújabb titkos terve széleskörű konzultáció és nyilvánosságra hozott tanulmányok híján nem jelenthet megoldást a felsőoktatás, a fiatalok problémáira” – olvasható az erről szóló reakcióban.

Megjegyzik, hogy tovább küzdenek a diákok hétfőn bejelentett hat pontjáért. Ezek között szerepel a köz- és felsőoktatás reformja, a keretszámok visszaállítása legalább a 2011-es szintre, a hallgató szerződés eltörlése és a forráskivonás leállítása.

Orbán Viktor szombaton diákokkal egyeztetett egy budapesti romkocsmában. A helyszínen rögzített, és később a Facebookon közzétett videóban tett nyilatkozatából az derül ki, hogy eltörlik a felsőoktatási keretszámokat, és akik vállalják a "röghöz kötést", elérnek bizonyos felvételi pontszámot, azok számára ingyenes lesz a továbbtanulás. A részletes előterjesztést szerdára ígérte a kormányfő. Orbán Viktor korábban a keretszámok eltörlését említette a hvg.hu-nak is, amikor távozott a vendéglátóhelyről.